Jump to content

Domowy zapas surowców


sp5
 Share

Recommended Posts

Witam

 

od kilku dni się zastanawiam, żeby zgromadzić w domu zapas surowców w postaci kilkunastu kg słodów podstawowych +słody specjalne+słody barwiące. Do tego chmiele, ewentualnie jakieś podstawowe drożdże suche . Jak do tej pory zawsze zamawiam zestawy , natomiast zawsze jest dylemat co zamówić :) .

 

Dlatego myślę o tym, żeby kupić jednorazowo jakieś większe ilości słodów tak ,aby można było uwarzyć różne piwa (wiadomo że nie wszystkie) . Jakie macie propozycje na takie zapasy .

 

Pozdrawiam Piotr

Link to comment
Share on other sites

Ja na ten sezon kupiłem:

Pilzneński 25kg - baza do jasnych lagerów

Pale Ale 25kg - baza do ale

Monachijski II 25kg - baza do porterów i koźlaków

Pszeniczny 25kg - do pszenicznych i dodaję do każdej warki na pianę

Karmelowe ~20kg - no to wiadomo po co, ja mało karmelowych używam ogólnie :)

Około 10kg palonych - robię dużo ciemnych piw

 

Kupiłem jeszcze worek wiedeńskiego, no ale tu za wielkiej różnicy nie ma moim zdaniem, do pilzneńskiego,

Edited by karczmarz
Link to comment
Share on other sites

Myślę, że na początek wystarczy Ci worek 25-kg pilzneńskiego, 5-kg monachijskiego (wolę ten ciemniejszy, około 25 EBC), jeżeli chcesz robić pszenice to 5 kg pszenicznego. Kilogram jasnego karmelowego około 5 EBC, kilogram karmelowego około 50 EBC, kg karmelowego około 150 EBC, kg karmelowego około 300 EBC, kg czekoladowego, kg jęczmienia palonego. Jeżeli chcesz robić wędzone to oczywiście jeszcze słód wędzony. Jaki chmiel i drożdże to już zależy od tego jakie konkretnie piwa planujesz, ale zawsze przyda się trochę świeżych polskich chmieli (marynka, lubelski, sibilla).

Link to comment
Share on other sites

Worek pale, worek pilzneńskiego, po 5 kg pszenicznego i monacha, 2 kg karmelowy 150, po 1 kg karmelowe ciemny i jakiś jasny 30-50, po pół kilo czekoladowy i czarny. Zestaw uniwersalny.

Chmiel to już co kto lubi warzyć, ale nie ma co robić wielkich zapasów. U mnie zawsze jest trochę Sybilli, reszta w miarę potrzeby.

No i 1-2 saszetki suchych drożdży, US-05 i coś angielskiego, na wszelki wypadek.

Link to comment
Share on other sites

człowiek tak chciałby porobić sobie zapasy, ale u mnie wszystko rozbija się o brak śrutownika... a chyba nie ma sensu kupować 25kg śrutowanego pale czy pilzneńskiego, nie mam takich mocy przerobowych :)

Link to comment
Share on other sites

Ktoś zacierał roczne ześrutowane słody? Wydaje mi się, że będą zwietrzałe (mimo trzymania w zamkniętym opakowaniu)

Edited by eresz
Link to comment
Share on other sites

Czy słody można trzymać w ujemnych temperaturach? Czy śrutowanie ma na to wpływ?

 

Zakładam, że będą dość szczelnie zamknięte w worku + pudle tekturowym, ew. plastikowym. Chodzi o trzymanie na zabudowanym (ale bez ogrzewania) balkonie.

Link to comment
Share on other sites

Czy słody można trzymać w ujemnych temperaturach? Czy śrutowanie ma na to wpływ?

 

Zakładam, że będą dość szczelnie zamknięte w worku + pudle tekturowym, ew. plastikowym. Chodzi o trzymanie na zabudowanym (ale bez ogrzewania) balkonie.

 

może być tak, że nawet na takim zabudowanym balkonie będzie większa niż w mieszkaniu wilgotność

prosta stacja meteo z higrometrem by Ci dała większy ogląd na sprawę

Edited by cml
Link to comment
Share on other sites

Wilgotność to kumam, że działa niekorzystnie, ale jak z ujemnymi temperaturami?

 

działa pośrednio niekorzystnie

scenariusz: wystawisz szczelnie zamknięte słody z 22st na balkon 10st i mniej - wewnątrz pojemnika/torby ze słodami skropli ci się para wodna (patrz punkt rosy)

dalej już kumasz ;)

Edited by cml
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.