Jump to content

Spartan
 Share

Recommended Posts

Witam. Uwarzyłem sobie pyszne piwko. Po nalaniu piwka piana była ładna, ale dość szybko znikała. Czy po dłuższym leżakowaniu niż 2 tygodnie piana piwa będzie bardziej długotrwała? (piwo jest mocno nagazowane)

Edited by Spartan
Link to comment
Share on other sites

W domu można co najwyżej próbować zrobić jak najwięcej rzeczy jak trzeba, ale ani nie osiągniesz powtarzalności doskonałej, ani nie będziesz w stanie odtworzyć cudzego piwa ni procesu. Jeżeli jest smaczne, to masz 80% osiągnięte, reszta to wisienka na czubku tortu. A w miarę zdobywania doświadczenia piwo również się poprawia.

Link to comment
Share on other sites

dłuższym leżakowaniu niż 2 tygodnie

 

Jeśli to nie jest pszeniczne to po 2 tygodniach jeszcze nie ma po co otwierać. Nagazować się może i nagazuje, ale CO2 jeszcze się dobrze nie rozpuści w piwie. Martwić i zastanawiać nad przyczyną braku piany to można po 2 miesiącach od rozlewu

Link to comment
Share on other sites

Czy po dłuższym leżakowaniu niż 2 tygodnie piana piwa będzie bardziej długotrwała? (piwo jest mocno nagazowane)

Nieznacznie może się poprawić, bo piwo lepiej się wysyci. Ale szybka redukcja piany po nalaniu piwa z reguły już nie znika. Niestety ja również jestem z tych osób, które bardzo lubią mieć pianę do ostatniego łyku piwa. Czasem po prostu trafiają się takie warki. Trzeba warzyć dalej.

Link to comment
Share on other sites

A używałeś do tej pory słódów specjalnych, carahell i carared. Z tego co mi wiadomo, troszkę wpływają na kształt i trwałość piany.

Link to comment
Share on other sites

W domu można co najwyżej próbować zrobić jak najwięcej rzeczy jak trzeba, ale ani nie osiągniesz powtarzalności doskonałej, ani nie będziesz w stanie odtworzyć cudzego piwa ni procesu.

 

że tak się wtrące w warunkach przemysłowych również podrobienie cudzego produktu spożywczego jest niemal niemożliwe... nie chodzi tylko o piwo. Wszytko zależy od sprzętu, ludzi, doświadczenia, tych malutkich niuansów które czynią produkt niepowtarzalnym.

Link to comment
Share on other sites

A używałeś do tej pory słódów specjalnych, carahell i carared. Z tego co mi wiadomo, troszkę wpływają na kształt i trwałość piany.

Z dodatkowych elementów poprawiających pienistość piwa są pszenica i płatki owsiane.

Edited by Bzdzionek
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Czas niekiedy miewa znaczenie. Pierwszą moją warką był Bitter 10BLG, który miesiąc po rozlewie miał bardzo nędzną pianę, krótko utrzymującą się. Udało mi się jednak zatrzymać kilka butelek na dłużej i po prawie 3 miesiącach była wyraźna zmiana na lepsze - piana zrobiła się drobna, gęsta, utrzymująca się aż do dna kufelka.

Podobnie było ze stoutem, miesiąc po rozlewie to była tragedia, pół roku to już wyraźna poprawa. Wydaje mi się, że piwo musi się po prostu porządnie wysycić.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.