Jump to content

Recommended Posts

Kraj pochodzenia: Niemcy

Odmiana: aromatyczna

Średnia zawartość alfakwasów: 6,9-7,5 %

Średnia zawartość betakwasów: 7,3-7,9%

Olejki ogółem: 0,8 ml /100 g chmielu

Krótki opis:

Wyrazista nuta melona miodowego i delikatne akcenty truskawkowe

Pochodzenie: Cascade x osobnik męski z hodowli w Hül

 

post-6235-0-52530500-1381320879_thumb.jpg

Edited by karol1000

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piłem ostatnio single hop na tym chmielu. Ciekawy, średnio-intensywny aromat melona, trochę może ogórka. Zupełnie inny charakter niż cytrusy. Truskawek nie czułem. Jeśli ktoś lubi bardzo melony, to będzie zadowolony.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrobiłem takiego "pół-roggena" z 25% zasypu żytniego. Na gorycz poszedł Magnum a na smak i aromat własnie Huell Melon.

Piwko przyjemnie się pije, choć nie powala super owocowymi aromatami jak przy chmielach amerykańskich.

Dobry chmiel dla "tradycjonalistów" dla których APy i AIPy to piwa "perfumowane", pomimo wyraźnego owocowo-melonowego aromatu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dałem 50 g do kwasu i jak dla mnie to miód wielokwiatowy i trochę ziół, jakby tytoń fajkowy i lukrecja, może gdzieś tam na autosugestii melon jest, ogólnie wrażenie bardzo "słodkie", nie wiem czy w piwie to fajne ale w kwasie jak najbardziej, na pewno do powtórki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W planach mam white ipa z tym chmielem na kveikach. Mam nadzieję właśnie, że dużo odda melona i miodu od siebie ten chmiel.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie zrobilem Ipe Single Hopa na tym chmielu, ale jeszcze fermentuje.

Wiem ze to chmiel typowo do gorniakow, ale byc moze ma ktos z was doswiadczenia z tym chmielem w dolniakach?

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 12/31/2018 at 12:16 PM, Hanys93 said:

Panowie zrobilem Ipe Single Hopa na tym chmielu, ale jeszcze fermentuje.

Wiem ze to chmiel typowo do gorniakow, ale byc moze ma ktos z was doswiadczenia z tym chmielem w dolniakach?

Hej, 

 

Jak wyszło?

Mam akurat 200gr i myślę co by z tego zrobić. 

Edited by Jankasper

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 7.02.2019 o 18:46, Jankasper napisał:

Hej, 

 

Jak wyszło?

Mam akurat 200gr i myślę co by z tego zrobić. 

 

Hej sorki ze dopiero teraz odpisuje ale nie zauwazylem wczesniej twojego posta.

Powiem Ci tak, jak dla mnie zapach tego chmielu jest obledny ze az chce sie go zjesc.

Moim zdaniem jako Single Hop srednio, w nastepnym gorniaku wrzucilem go az na 7 dni na zimno 2g na litr i tez mi srednio podchodzi.

Na dolniaku zrezygnowalem nie chcialem ryzykowac.

Nie jestem sensorykiem ale ten chmiel na zimno wprowadza przedewszystkim slodkosc, piwo jest mile w zapachu ale w smaku nuty owocowe sa srednio wyczuwalne. Musisz sie mocno postarac zeby tam jakiegos melona czy truskawke wyczuc. Na zimne chmielenie dobralbym jeszcze dodatkowy chmiel a moze nawet z 2 w zaleznosci od stylu zeby nieco wzbogacic bukiet aromatow. Moze Simcoe i Citra?

Szczerze powiedziawszy sam mam jeszcze z 200g tego chmielu i nie mam pojecia co z nim zrobic.

 

edit : Wlasnie zerknalem na post od dziedzicpruski ze probowal tego w kwasnym - moze to i niezly pomysl bo jak dla mnie ten chmiel wprowadza duzo slodyczy.

Edited by Hanys93
edit

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 7.02.2019 o 18:46, Jankasper napisał:

Hej, 

 

Jak wyszło?

Mam akurat 200gr i myślę co by z tego zrobić. 

 

Dodalem go jeszcze na probe do Hefeweizena na flame out i dzis wlasnie go rozlewalem, powiem Ci ze zapowiada sie interesujaco - za tydzien podam Ci pierwsze szczegolne informacje jak wyszlo po refermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 hours ago, Hanys93 said:

 

Dodalem go jeszcze na probe do Hefeweizena na flame out i dzis wlasnie go rozlewalem, powiem Ci ze zapowiada sie interesujaco - za tydzien podam Ci pierwsze szczegolne informacje jak wyszlo po refermentacji.

o, to by była myśl. akurat doszły mi mauribrew weiss, to się idealnie zgra.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

W dniu 16.03.2019 o 23:21, Jankasper napisał:

o, to by była myśl. akurat doszły mi mauribrew weiss, to się idealnie zgra.

 

 

Powiem Ci ze ciezko mi powiedziec bo warka mi przez te cholernej slabej jakosci platki pszeniczne taka slaba wyszla ze nie jestem w stanie nawet powiedziec jak wypadl ten chmiel..

Nastepna robiona na tych samych platkach pszenicznych wiec pewnie pojdzie tez w kanal. Na szczescie znalazlem inne konkretne zrodlo z fajnymi platkami. Ale tak czy siak przy Hefeweizenie nie bede juz wiecej eksperymentowal z platkami pszenicznymi tylko pozostane wierny stylowi, lepiej na tym wyjde ;)

 

Ale co do Hüll Melona to otworzylem teraz Ipe ktora chmielilem nim na zimno i smak sie dosyc fajnie ulozyl. Jest slodkawo ale bez przesady, czuc owoce fajnie, lekki posmak alkoholowy fajnie sie z tym komponuje.

Ogolnie dosyc ciekawy chmiel, bede dzialal z nim cos dalej.

 

A ty zrobiles co na nim w miedzyczasie?

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, dziedzicpruski napisał:

A czym objawia się ta słabość płatków  ?

 

Jalowe w smaku, mocno zanieczyszczone innymi zbozami. Dodatkowo podejrzewam ze mialy cholernie wysoka zawartosc protein a bardzo niska cukrow.

 

edit : Wpadl mi do glowy opis tych platkow - wyobraz sobie ze zalewasz wrzatkiem platki pszeniczne o jakosci paszy dla bydla, nastepnie chlodzisz i zadajesz drozdzy Hefeweizenowych. Tak mniej wiecej ten wytwor smakuje :D

Edited by Hanys93

Share this post


Link to post
Share on other sites

E,tam raczej coś spieprzyłeś, jak dałeś zamiast pszennego słodu płatki pszenne które są nie stęchłe, śmierdzące, czy zapleśniałe to powinno wyjść normalne , dobre piwo,  pszenica paszowa pewnie wiele ni różni się od konsumpcyjnej .

 

Ale dałeś do tego jakiś słód czynny enzymatyczne ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bylo 50 % Pilsa i dluzej zacieralem. No nic trudno, zdarza sie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No bywa ,ostatnio też miałem 3 porażki w dziedzinie pszenne niemieckie, użyłem sztandarowych drożdży 3068 i 3 piwa wyszły nijakie, podobne do siebie, da się pić ale beż przyjemność,

teraz wróciłem do gwoździ o bananów na których miałem 2letnie pasmo powodzeń.

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie melon ładnie wyczuwalny ale szybko się ulatnia, 5 tyg po zabutelkowaniu już dużo słabszy aromat. W smaku właśnie fajnie słodkie.

Edited by kaingorn

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to użyłem z 2017 melona i mandaryny (po 50g) do kwasu żytniego jasnego i po 2 dniach od rozlewu jest bardzo fajne, cały czas b.słodkie aromaty, tym razem kojarzy mi się z suszoną figą,  pewnie się jeszcze zmieni bo młode bardzo, ale do piwa to bym tego nie dał, wydawałoby mi się bardzo duszące, mdłe, z kwasem  dobrze się łączy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No Melon i Mandaryna to chyba maja typowo potencjal do kwasnawych piw. Mandaryna to jeszcze w mniejszych ilosciach do innych piw sie nadaje, ale Melon to nie za bardzo.

Mam nadzieje ze komus sie uda cos tym Melonem nachmielic bo za kwasnymi nie przepadam, ale moje zapasy tego chmielu do tego czasu raczej powedruja do smietnika.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Użyłem póki co 100g 2018 razem z 70g Iungi do chmielenia na zimno bruta i póki co porażka, aromat jest ale bardzo słaby.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niestety proba ataku Niemcow na amerykanskie chmiele chyba srednio sie udala. Z tego co slyszalem z tych Niemieckich nowofalowek Arianna jest ciekawa, jeszcze nie probowalem ale zakupilem sadzonke, wiec bedzie z wlasnej hodowli.

Gdzies za 2 tygodnie w koncu sprobuje zrobionego Hellesa na Hallertau Blanc - tego krzaka tez kupilem mam nadzieje ze sie nie zawiode jak na Melonie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Hanys93 napisał:

Niestety proba ataku Niemcow na amerykanskie chmiele chyba srednio sie udala

Ja tam wierzę w Niemcy, a najbardziej Francję, przynajmniej nie takie mono jak ameryka, no i jeszcze wyzwanie w Polszy kupić  rzeczywiście dobry chmiel a nie jakieś odpady

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...