Jump to content
WiHuRa

Twój najlepszy sposób na filtrację chmielin po gotowaniu

Filtracja chmielin  

587 members have voted

  1. 1. Twój najlepszy sposób na filtrację chmielin po gotowaniu

    • Nie filtruje, osady wylewam
      55
    • Chmieliny zlewam do innego naczynia i czekam aż opadną
      47
    • Robię tylko wirhpool i dekantuje, resztę wylewam
      208
    • Filtruję przez sitko / podwójne sitko / lejek z sitkiem / pończochę
      154
    • Chmielę w muślinowej siatce (praktycznie brak chmielin po gotowaniu)
      45
    • Filtruję przez "zmywaki"
      17
    • Filtruję metalową siatką na kraniku (bazooka screen, hop stoper)
      30
    • Filtruję przez fałszywe dno
      4
    • Inny sposób (napisz jaki w temacie)
      27


Recommended Posts

Tak mam ale wypróbowałam to sito bo hopSpider był na cichej w innym piwie, a to sito i tak miałem bo jestem pszczelażem i do spidera już nie wruce jeśli chodzi o zlewanie po chłodzeniu. Sito stoi stabilnie na wiadrze a ja mam wolne ręce i bez problemu odfiltrowałem mocno Chmielna ipe bez czyszczenia trzepania jak to się ma przy hopspiderze.

Sito pewnie można znaleźć taniej podałem tylko pierwszy lepszy przykład.

Edited by Beepiotrek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

 

a co się dzieje jeśli nie filtrujemy chmielin i większość chmielu przelewamy do fermentora ?

tzn wylewająć tylko najgorszy osad z dna a reszta do fermentrora
(bez używania żadnych sit itd)

 

tak pytam z ciekawości, bo z jednej strony chcemy mieć nachmielone piwo,

a tutaj chcemy wszystkie chmieliny usunąć za wszelką cenę, aby mieć klarowne piwo.

 

Robiłem dopiero 3 warki, wylewałem tylko najgorszy osad z dna i piwa mi smakują.

Ale teraz włąśnie się zastanawiam jak polepszyć filtrację/klarowność piwa,

ale nie tracąć goryczki/smaku chmielu (bo to jest dla mnie najważniejsze)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 godzin temu, tezapl napisał:

Witam

 

a co się dzieje jeśli nie filtrujemy chmielin i większość chmielu przelewamy do fermentora ?

tzn wylewająć tylko najgorszy osad z dna a reszta do fermentrora
(bez używania żadnych sit itd)

Goryczka zamiast być przyjemna staje się łodygowa, przesadnie zalegająca, ściągająca.

11 godzin temu, tezapl napisał:

Robiłem dopiero 3 warki, wylewałem tylko najgorszy osad z dna i piwa mi smakują.

Ale teraz włąśnie się zastanawiam jak polepszyć filtrację/klarowność piwa,

ale nie tracąć goryczki/smaku chmielu (bo to jest dla mnie najważniejsze)


Goryczka powinna przejść do piwa w wyniku gotowania brzeczki a nie fermentowania piwa wraz z chmielinami.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja ostatnio chmielę w woreczku z Ali. 20 zł. Po gotowaniu wyciągam i lekko odciskam. Rewelacja. Wcześniej przelewałem przez stelaż nałożony na fermentor na którym to stelażu była siatka. Woreczek z Ali jednak lepszy. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 24.04.2020 o 18:09, Jancewicz napisał:

Ja ostatnio chmielę w woreczku z Ali. 20 zł. Po gotowaniu wyciągam i lekko odciskam. Rewelacja. Wcześniej przelewałem przez stelaż nałożony na fermentor na którym to stelażu była siatka. Woreczek z Ali jednak lepszy. 

A liczyłeś może, jaką poprawkę trzeba brać przy takim chmieleniu? Ile na oko % więcej trzeba dać niż w przypadku wrzucenia prosto to gara?

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 24.04.2020 o 18:09, Jancewicz napisał:

Ja ostatnio chmielę w woreczku z Ali. 20 zł. Po gotowaniu wyciągam i lekko odciskam. Rewelacja. Wcześniej przelewałem przez stelaż nałożony na fermentor na którym to stelażu była siatka. Woreczek z Ali jednak lepszy. 

Ja mam pytanie odnośnie tej siatki... Jaka jest gramatura tej siatki? Warzyłem ostatnio w woreczku muślinowym i co prawda grubszy chmiel tam pozostał aczkolwiek mniejsze cząstki przedostały się do piwa

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 24.04.2020 o 18:09, Jancewicz napisał:

Ja ostatnio chmielę w woreczku z Ali. 20 zł. Po gotowaniu wyciągam i lekko odciskam. Rewelacja. Wcześniej przelewałem przez stelaż nałożony na fermentor na którym to stelażu była siatka. Woreczek z Ali jednak lepszy. 

To coś takiego? https://m.pl.aliexpress.com/item/32424537156.html?pid=808_0016_0101&spm=a2g0n.search-amp.list.32424537156&aff_trace_key=1169399999fc4c64838e6dd4a1b4658b-1586327222288-08810-UneMJZVf&aff_platform=msite&m_page_id=9972amp-8knwpXaWDWOpqvJfWGLpNQ1588594746096&browser_id=e59b728afb3041d0aa0ebad3b46fe8e6&is_c=N

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli mamy w czymś gotować chmiel to praktyczniejszy jest otwarty hopspider zawieszany o rant garnka. Zyskujemy na tym, że nie musimy walczyć z rozwiązywaniem gotującego się woreczka jeśli mamy kilka chmieleń podczas gotowania.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
W dniu 26.04.2020 o 11:31, sobieslaw napisał:

A liczyłeś może, jaką poprawkę trzeba brać przy takim chmieleniu? Ile na oko % więcej trzeba dać niż w przypadku wrzucenia prosto to gara?

Chmiel ma swobodę w tym worku. Od czasu do czasu nim zamerdam w garze. Jak chmielisz na bogato to wystarczy większy woreczek. Ja w przypadku, kiedy chmielę mocno to w garze chmiel pływa swobodnie. Przy zlewaniu do wiadra/ fermentora wkładam duży worek (wielkości fermentora) i wyciągając go odfiltrowuję chmieliny. 

Edited by Jancewicz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja po prostu przelałem gorącą brzeczkę przez filtrator z oplotu jak wcześniej i pięknie odfiltrował.

A na później zamówiłem sobie 100szt pustych woreczków "do herbaty" za coś 2.5USD na ebayu.

Chmiel do środka, woreczek do gara a potem do śmieci, mam nadzieje że będą ok...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wraz ze zmianą lokalizacji browaru (i tygodniowym wybiciem jak kiedyś miesięcznym) trochę zmieniłem metodę chmielenia i samej filtracji. Chmielę na 45-50' i 0', schładzam tylko do jakichś 50-60°C, whirlpool i po 15-20 minutach dekantacja z krawędzi dna gara do fermentora, bez ostatniego centymetra. Robione tą metodą (i chmielone na zimno 1100g/hl w worku z siatki 200-250um) West Coast IPA na na zdjęciu w załączeniu. Na żywo jest o wieeele bardziej klarowne, tutaj chyba optyka mądrofonu zadziałała wraz ze skraplającą się na szkle mgiełką.

west.jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, c64club napisał:

Wraz ze zmianą lokalizacji browaru (i tygodniowym wybiciem jak kiedyś miesięcznym) trochę zmieniłem metodę chmielenia i samej filtracji. Chmielę na 45-50' i 0', schładzam tylko do jakichś 50-60°C, whirlpool i po 15-20 minutach dekantacja z krawędzi dna gara do fermentora, bez ostatniego centymetra. Robione tą metodą (i chmielone na zimno 1100g/hl w worku z siatki 200-250um) West Coast IPA na na zdjęciu w załączeniu. Na żywo jest o wieeele bardziej klarowne, tutaj chyba optyka mądrofonu zadziałała wraz ze skraplającą się na szkle mgiełką.

west.jpeg

 

butelka czy keg?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 4.05.2020 o 17:22, Jancewicz napisał:

Chmiel ma swobodę w tym worku. Od czasu do czasu nim zamerdam w garze. Jak chmielisz na bogato to wystarczy większy woreczek. Ja w przypadku, kiedy chmielę mocno to w garze chmiel pływa swobodnie. Przy zlewaniu do wiadra/ fermentora wkładam duży worek (wielkości fermentora) i wyciągając go odfiltrowuję chmieliny. 

Witaj. Też przy przelewaniu do fermentora naciągam na niego wór filtracyjny https://archiwum.allegro.pl/oferta/worek-do-filtracji-farb-agregat-malarski-graco-pft-i7559667788.html (wcześniej w nim zacieram - BIAB i tylko małe warki - do 13l nastawnej). Zamiaruje przy następnej warce gotować z tym workiem w garze i po schłodzeniu chłodnicą zanurzeniową,  i po whirlpoolu, po prostu wyjąć go z całym tym niechcianym ustrojstwem z gara i dalej już przelewać do fermentora. Masz jakieś doświadczenia z czymś takim lub może rozważałeś?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

@Gwynbleidd, butelki 0,4 litra. Przed butelkowaniem fermentor z "cichej" dwa dni w +4°C. 

Edited by c64club

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.