Jump to content
WiHuRa

Twój najlepszy sposób na filtrację chmielin po gotowaniu

Filtracja chmielin  

571 members have voted

  1. 1. Twój najlepszy sposób na filtrację chmielin po gotowaniu

    • Nie filtruje, osady wylewam
      52
    • Chmieliny zlewam do innego naczynia i czekam aż opadną
      47
    • Robię tylko wirhpool i dekantuje, resztę wylewam
      204
    • Filtruję przez sitko / podwójne sitko / lejek z sitkiem / pończochę
      150
    • Chmielę w muślinowej siatce (praktycznie brak chmielin po gotowaniu)
      44
    • Filtruję przez "zmywaki"
      17
    • Filtruję metalową siatką na kraniku (bazooka screen, hop stoper)
      28
    • Filtruję przez fałszywe dno
      4
    • Inny sposób (napisz jaki w temacie)
      25


Recommended Posts

Ja robiąc piwo z resztek również postanowiłem pierwszy raz przelać całość do fermentora. Wyszło bardzo dobre piwo, nie spodziewałem się bo raz, że z resztek to jeszcze nie oddzieliłem od osadów i chmielin :) Rzeczywiście zauważyłem, że jest bardzo klarowne, po burzliwej było jak koncerniak ale nie łączyłem tego z faktem nieoddzielenia resztek po gotowaniu.

 

edit: Teraz tak się nad tym chwilę zastanowiłem i może te pozostawione osady działają podobnie jak żelatyna czy inne specyfiki do klarowania, z racji dużej wielkości cząsteczek i znacznej ich ilości sedymentacja następuje sprawniej niż w przypadku tych niewielkich ilości osadów w brzeczce, która została oddzielona od większości osadów.

Edited by udarr

Share this post


Link to post
Share on other sites

No właśnie, mi kiedyś przez awarię skarpety filtracyjnej przepompował sie do fermentora cały chmielinowy muł... zostawiłem tak na całą fermentacje.

Piwo wyszło bardzo smaczne, klarowne a odpadu po chłodzeniu i przelewaniu o wiele mniej....

 

 

Teraz sie zastanawiam dlaczego tak na prawdę się to filtruje na tym etapie? Ja tak robię bo ktoś mnie tak nauczył, tego kogoś też ktoś nauczył itd.  :)

Pozdrawiam,

 

Jedyny minus jaki zauważyłem to problem z odzyskaniem gęstwy z mieszaniny chmielin i drożdży.

 

Pozdrawiam,

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sposób inny - chmiele wrzucam w wór do zacierania, przywiązany do rączki gara. Pływa tak że chmieliny nie idą do warki. Później wyciągam do góry czekam aż chwilę obcieknie i to wsio :)

Robię tak od 2 ostatnich warek,które z "musu" gotuję w polowych warunkach bo żonka zabroniła mi to robić w mieszkaniu :D Ale teraz jestem w stanie gotować, a ona nawet nie wie że to zrobiłem :D

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moja chce mi kupić hopstopera do tego kazała kupić więcej fermentorów i robić piwo dwa razy w tygodniu aby zrobić zapas na wakacje. Z babami się nie dyskutuje więc musiałem ją posłuchać ;)

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam coś takiego, używałem kilka razy. Nie jest to najgorsze rozwiązanie, ale przydałby się stelaż na siatkę. Ostatecznie zdecydowałem się na hop spidera z nierdzewnej siatki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

czy ktoś korzysta z hopspidera przy zacieraniu BIAB? Cały mi się blokuje przy spuszczeniu jakichś 3 litrów już i wydaje mi się że to te drobne czasteczki co przelatują przez oczko siatki/wiadra BIAB blokują go a nie chmieliny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W takich sytuacjach robię wbrew sztuce i wlewam razem tymi osadami do fermentora. Efekty? W praktyce negatywnych nie zauważyłem, za to piwo wychodzi... bardziej klarowne. Tutaj koleś przeprowadził eksperyment i doszedł do podobnego wniosku.

 

Uwielbiam takie uproszczenia w sztuce :) Szczególnie poparte doświadczeniem. Nie mogłem się oprzeć pokusie i właśnie wczoraj po raz pierwszy nie odfiltrowałem chmielin, jestem ciekaw jak wyjdzie.

Dzięki za link do artykułu. Ostatnio czytałem coś podobnego na temat temperatury zacierania. Wnioski, można powiedzieć, bardzo podobne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

temperatura zacierania jezeli jest zrobiona prawidlowo to sie nie zgodze akurat. Jezeli ustawiasz temp pomiedzy dwoma temp dzialania enzymów to wtedy tak, jeden czy dwa stopnie nie robia roznicy. Ale miedzy 62 a 72 jest roznica. Mozesz sobie zrobic dwa takie same piwa i jedno zatrzec w 62 a drugie 72, zadac tymi samymi drozdzami i bedzie roznica. Dzisiejsze ziarna juz i tak sie roznia od tych z x lat temu i potrzebuja mniej czasu zacierania wiec skok z 62 to 72 raczej jest ciezki do wykonania, chyba ze dolewanie wody bo wtedy praktycznie od razu zyskujesz taka temp.

Share this post


Link to post
Share on other sites

temperatura zacierania jezeli jest zrobiona prawidlowo to sie nie zgodze akurat. Jezeli ustawiasz temp pomiedzy dwoma temp dzialania enzymów to wtedy tak, jeden czy dwa stopnie nie robia roznicy. Ale miedzy 62 a 72 jest roznica. Mozesz sobie zrobic dwa takie same piwa i jedno zatrzec w 62 a drugie 72, zadac tymi samymi drozdzami i bedzie roznica. Dzisiejsze ziarna juz i tak sie roznia od tych z x lat temu i potrzebuja mniej czasu zacierania wiec skok z 62 to 72 raczej jest ciezki do wykonania, chyba ze dolewanie wody bo wtedy praktycznie od razu zyskujesz taka temp.

Trochę poza tematem, ale tutaj jest eksperyment z zacieraniem w różnych temperaturach http://brulosophy.com/2015/10/12/the-mash-high-vs-low-temperature-exbeeriment-results/. Wyniki nie wskazują, żeby różnica była duża, a możliwe, że dla większości osób różnica jest nieistotna: "it was essentially impossible for me to tell them apart."

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://www.wiki.piwo.org/Zacieranie_jednotemperaturowe_-_wp%C5%82yw_poszczeg%C3%B3lnych_czynnik%C3%B3w_na_fermentowalno%C5%9B%C4%87_brzeczki_i_wydajno%C5%9B%C4%87#Eksperymenty_z_temperatur.C4.85_zacierania_2

 

T3.gif

 

http://braukaiser.com/wiki/index.php?title=The_Theory_of_Mashing

 

Temperature 140ºF (60ºC) 149ºF (65ºC) 160ºF (70ºC) 167ºF (75ºC)
apparent limit of attenuation 87.5% 86.5 % 76.8% 54.0 %

 

Tutaj też ciekawe, zależność fermentowalności od czasu zacierania

http://braukaiser.com/wiki/index.php?title=Mash_Time_Dependency_of_Wort_Fermentability

 

Edited by bart3q

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mam pytanie na temat tego, czy macie sposób na filtrację chmieli tuż po gotowaniu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Ja mam pytanie na temat tego, czy macie sposób na filtrację chmieli tuż po gotowaniu?

 

Hop stopper. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mam pytanie na temat tego, czy macie sposób na filtrację chmieli tuż po gotowaniu?

np taki

trzeba poświęcić życie jednej pokrywki i znaleźć siatkę która dobrze znosi odkażanie

 

2h3pyqo.jpg

51vswp.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja z racji używania chlodnicy przeciwbieżnej przerzuciłem się z pończochy na podwójnie złożoną pieluchę tetrową. Do wiadra mocuję za pomocą obejmy zrobionej z pokrywy z wyciętym środkiem. Straty znikome.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Metalowy durszlak z okami tak na oko 1,2-1,5 mm. Najpierw się bawiłem przez pończochę, drobne sitko, ale ten durszlak rządzi. Jest duży, otwory są spore, więc płyn przelatuje swobodnie. Szczególni to się sprawdza, przy dużym nachmieleniu. Chmiel zostaje i tworzy coś w rodzaju złoża filtracyjnego. Po 15 minutach obciekania straty są minimalne. Oczywiście, że zmętnienie pozostaje, ale z pończochy też mi zostawało.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja od kilku warek uzywam takiego worka dostepnego w sklepiej piwnykraft. Sprawdza sie bardzo dobrze, cena ~20zl

 

d2978f64c205c0fd157007ee5ed31e51.jpg

Również potwierdzam, mam 150 µm, sprawdza się doskonale.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...