Jump to content

Posmak drożdżowy


Spartan
 Share

Recommended Posts

Cierpliwości. Piwo dopiero po miesiącu leżakowania nabiera smaku a to jest minimalny okres leżakowania i za wysoka temp. leżakowania na dolniaka. Dolniaki to 2 -3 mce leżakowania to minimum.

Link to comment
Share on other sites

Czy po dłuższym leżakowaniu smak droży zaniknie w jakimś stopniu

Zniknie. Moja LP jest tego wyznacznikiem. Jak zaczyna spijać piwko, znaczy, że się wyleżakowało, a młodego to nawet nie wącha, bo mówi że wali "czymś". W przypadku piw zrobionych przeze mnie nie trwało to dłużej niż miesiąc, przy czym wszystkie ostatnie warki idą na tydzień do dwóch na "lagerowanie" do temperatury ok 3-6°C, przez co w butelce mam zdecydowanie mniej osadu, więc także i drożdży.

Link to comment
Share on other sites

 

 

 

 

Cierpliwości. Piwo dopiero po miesiącu leżakowania nabiera smaku a to jest minimalny okres leżakowania i za wysoka temp. leżakowania na dolniaka. Dolniaki to 2 -3 mce leżakowania to minimum.

 

 

Może to kwestia gustu ale mi najbardziej smakowały pilsy zaraz po nagazowaniu. 2-3 tygodnie i niebo w gębie :) Z biegiem czasu zamiast zyskiwać to traciły na pełni smaku.

Link to comment
Share on other sites

Przyznam się, że po 2 miesiącach nie zaobserwowałem znaczącej poprawy w moim Polskim Ale (właśnie spijam ostatnią butelkę :( ), piwo nalewa się z ładną drobno/średniopęcherzykowatą pianą, które szybko redukuje się do 2-3 mm kożuszka.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

no to ja też podepnę się pod temat. Moje pszeniczne z ekstraktów (tak, wiem - ale nie mam warunków na zacier) po tygodniu fermentacji burzliwej (chyba jeszcze nie zakończonej bo dalej w rurce bulgoce) zeszło do 2oBL (z początkowych 13) czyli całkiem ładnie. Drożdże WB-06, temperatura fermentacji 20oC. Spróbowałem go właśnie przy sprawdzaniu stopnia odfermentowania i czuję drożdże (właściwie tylko drożdże, inne smaki praktycznie niewyczuwalne :( ) Czy czekać jeszcze, zlać na cichą i mieć nadzieję, że "wyjdzie na ludzi", czy to może jakaś infekcja?

Link to comment
Share on other sites

Czy czekać jeszcze, zlać na cichą i mieć nadzieję, że "wyjdzie na ludzi", czy to może jakaś infekcja?

Czekaj, aż fermentacja się zakończy. Nie sugeruj się smakiem zielonego piwa. To, co teraz wyczuwasz, w znikomym albo zerowym stopniu wyczuwalne będzie w piwie dojrzałym.

Edited by Jacenty
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.