Jump to content

maksymalne blg brzeczki - suche drożdże


bnp
 Share

Recommended Posts

Witam

Mam już kilka warek za sobą,

zawsze przy warzeniu mocnych piw powyżej 18 blg stosowałem gęstwę drożdżową z lekkiego piwa do zaszczepiania brzeczki.

jednak w ostatnich 3 warkach nastąpił u mnie przełom.

Uwarzyłem RISa 22 blg imperial weizen bocka 25 blg oraz barleywine 26 blg w ilości dwudziestu paru litrów każde - wszystkie piwa zaszczepiłem suchymi drożdżami. RISa s-04 weizenbocka wb-06 a barleywine danstar nottingham.

Do RISa drożdże uwadniałem a w pozostałych piwach, suche drożdże rozsypałem na powierzchnię napowietrzonej brzeczki.

We wszystkich 3 przypadkach start fermentacji nastąpił po max 12 godz. a intensywna burzliwa po ok 24 h.

Wszystkie użyte drożdże miały inny termin ważności i pochodziły z różnych sklepów.

Dziwię się trochę, bo zawsze na forum pisało się o podwajaniu dawek do mocnych piw, gęstwach, kalkulatorach ilości drożdży a tu taka niespodzianka :D

1 saszetka drożdży zafermentowała takie siekiery !

 

macie może podobne doświadczenia ?

Link to comment
Share on other sites

Może wcale nie chodzi do końca o to czy drożdże dobrze odfermentują, bo tak czy siak odfermentują, ale wieksza ilość zdrowych komórek zapewnia lepsze rezultaty smakowe. W "ciężkich" piwach warunki do rozmnażania drożdży są mniej optymalne toteż nowe komórki mogą być słabsze, a pewnie nawet zmutowane w nieznacznym stopniu. Jeśli dodajemy gęstwy z lekkiego piwa lub podwajamy ilość drożdży to zmniejszamy potrzebę dużego namnożenia drożdży w brzeczke. Takie jest moje zdanie, być może się mylę :beer:

Link to comment
Share on other sites

To co piszesz to wiemy bo jest tego wiele na forum.

Po tych 3 warkach zafermentowanie niczym nie odbiegało od zafermentaowania piwa 12 blg więc ilość namnożonych drożdży była wystarczająca do prawidłowej, burzliwej fermentacji. Zauważ, że to trwało max 12 h więc jednak drożdże nie miały takich złych warunków do namnożenia. Co do mutacji to ponoć już zachodzi po 1 generacji.

Link to comment
Share on other sites

Mój RIS 24blg, który zajął 2 miejsce w Lublinie był też na drożdżach s-04 na ok 25L z jednej paczki i ładnie odfermentował. Co więcej uwodniłem te drożdże z łyżeczką cukru ok 3 godzin przed dodaniem, a po 24h zaczęły wychodzić mi rurką. Wydaje mi się że nawet na ok 50L z odpowiednio wczesnym uwodnieniem 1 paczka da radę.

Edited by Kamilo
Link to comment
Share on other sites

Twój RIS był na prawdę dobry, zostaw ze 2 butelki za rok i ze 2 na degustację za parę lat :)

Jest już nie źle, 2 osoby potwierdziły pozytywnie zafermentowanie 1 saszetką warki powyżej 20 blg w normalnym czasie.

Ktos jeszcze podzieli się spostrzeżeniami ?

ps

Kamilo, w jakiej temp fermentowałeś ?

Link to comment
Share on other sites

może moje doświadczenie nie jest dokładnie jak twoje ale sądzę że analogiczne.... ja zadaję paczkę sucharów uwodnioną na 50l brzeczki 10-17 blg... obserwuję brak problemów ze startem, szybkością fermentacji, negatywnych skutków smakowych także nie zaobserwowałem, robię to nawet z w34 do lagerów... a niby ta saszetka jest na 20l... mógłbym mieć jakieś wątpliwości gdyby nie to że tak szczepione piwa w tym roku były już na pudle w konkursach

Link to comment
Share on other sites

Ogólnie pół paczki US-05 na 25L piwa 12blg dodaje wcześniej uwodnione z cukrem od jakiś 15 warek i zawsze wychodzi dobre piwo.

Jak dawałem 1 paczkę często wychodziły rurką. Nie zauważyłem różnic między piwami z całej paczki. Wygląda na to że w paczce jest sporo więcej drożdży niż potrzeba. (kwestia pewnie też odpowiedniego napowietrzenia brzeczki przed zadaniem)

Link to comment
Share on other sites

pszemas

Ja podobnie robiłem, 1 saszetka na ok 45 l brzeczki 12 blg i było ok ale w tym przypadku mamy siekiery 22-26 blg i suchary dają normalnie radę. Toż to szok :smilies:

Link to comment
Share on other sites

dobrze to czytać, bo własnie rozlewam do butelek dwa mocarze 22 i 25 blg i oczywiście wydygałem, zamiast zrobić tak jak zawsze, ponakupowałem super drożdży, porobiłem wielkie startery... trza było walić uwaodnione suchary...

Link to comment
Share on other sites

Będę warzył RISa ok 25blg w następnym tygodniu. Planuje 50L warkę i dam s-04 paczkę wcześniej uwodnione z cukrem i myślę że będzie dobre.

Edited by Kamilo
Link to comment
Share on other sites

1 suchar na 50 l 25 blg to juz na prawdę hardcor :smilies:

uwadnianie z cukrem ponoć nie jest najlepsze dla błon komórkowych drożdży ale niech tu się wtrąci fachowiec od mikrobiologii

daj koniecznie znać o przebiegu fermentacji

pozdr

Link to comment
Share on other sites

Może i racja przy tak mocnym piwie lepiej odebrać trochę brzeczki zaraz po zagotowaniu, ostudzić rozcieńczyć i uwodnić z paczką drożdży, no zobaczymy coś będę kombinował. :)

Edited by Kamilo
Link to comment
Share on other sites

Czytałem jakiś artykuł na BYO gdzie zadawali brzeczkę rożną ilością drożdży (chyba od 1/8 do 8x ilości wyliczonej przez kalkulator), odfermentowanie we wszystkich było podobne, jedyne czym się zasadniczo piwa różniły to poziom estrów, gdy ilość była mała ich poziom znacząco wzrastał. Wobec czego do piw estrowych (np pszenice) aż powinno się zadać mniejszą ilość drożdży.

 

PS. WB-06 to w każdej ilości zjedzą wszystko łącznie z fermentorem :smilies:

Link to comment
Share on other sites

Ktos jeszcze podzieli się spostrzeżeniami ?

 

Trzy tygodnie temu robiłem RISa 23 BLG,

do dobrze napowietrzonej brzeczki w temperaturze ok 27oC, (na pianę na wierzchu) około 16:00 zasypałem paczkę T-58 - rano tak drożdżaki już tak buzowały, że piana prawie podnosiła pokrywę fermentora i trochę jej "wyszło na podłogę", fermentacja w temp. ok 20oC

piwo w niedzielę wieczór zostało rozlane do butelek i dziś powędruje do składziku :D

Link to comment
Share on other sites

Robiłem swego czasu RISa 22 Blg i zadałem uwodnioną paczką Danstar Nottingham. Wszystko ładnie dało radę z tym, że nisko odfermentował. Ale jako, że robiłem też FFT i ono zeszło do tego samego poziomu, wiec to chyba kwestia zacierania była. Do tej pory granatów nie ma, więc suchelce dają rade ! :)

Link to comment
Share on other sites

ja robiłem portera 28blg na jednej paczce drożdży (T-58), oraz barley wine 26blg ale nie pamiętam na jakich sucharkach.

o weizenbocku 20 na wb-06 to nie ma co wspominać, dobrze fermentor został cały po fermentacji ;).

Link to comment
Share on other sites

Żebym nie wiem co robił żeby uwydatnić estry to mi nie wychodzi. Saszetka suchych uwodnionych na 50-60 litrów piwa i wychodzi jak na 20 litrów. Raz warzyłem coś na wzór naszego portera (22 Blg tylko z dodatkiem 0,5 kg cukru trzcinowego) i dałem gęstwę z S-04 (a może z US-05, musiałbym notatki sprawdzić), (tzn. gęstwę stosowałem jeszcze parę razy tylko do lżejszych piw) i fermentowałem powyżej 20 stopni, ale jak otworzyłem pierwszą butelkę po ponad pół roku to można było porównać piwo do portera na "dolniakach", co mnie ogromnie zaskoczyło. Dominowały: ciemny chleb, kawa, śliwki suszone, trochę czekolada i karmel. Żadnych ejlowych podobieństw. W czasie fermentacji wiadro stało bez pokrywy w miednicy, tyle piany wyłaziło.

Link to comment
Share on other sites

Ostatnio jedną saszetką T-58 obdzieliłem trzy warki RIS 23blg, świąteczne 17blg i cieńkusz z wysładzania Risa i świątecznego

wszystkie po 20 l i wszystko odfermentowało poprawnie. Drożdże uwodniłem z dodatkiem glukozy i zostawiłem na noc, rano dodałem

i wszystko poszło idealnie. Potwierdzam Kamilo zrobił świetnego RISa, mam nadzieję że i mój wyjdzie spoko.

Link to comment
Share on other sites

Ostatnio jedną saszetką T-58 obdzieliłem trzy warki RIS 23blg, świąteczne 17blg i cieńkusz z wysładzania Risa i świątecznego

wszystkie po 20 l i wszystko odfermentowało poprawnie. Drożdże uwodniłem z dodatkiem glukozy i zostawiłem na noc, rano dodałem

i wszystko poszło idealnie. Potwierdzam Kamilo zrobił świetnego RISa, mam nadzieję że i mój wyjdzie spoko.

Trzeba było jeszcze bardziej podzielić tą saszetkę i cały sezon na niej jechać, albo i dwa.

Link to comment
Share on other sites

Ostatnio jedną saszetką T-58 obdzieliłem trzy warki RIS 23blg, świąteczne 17blg i cieńkusz z wysładzania Risa i świątecznego

wszystkie po 20 l i wszystko odfermentowało poprawnie. Drożdże uwodniłem z dodatkiem glukozy i zostawiłem na noc, rano dodałem

i wszystko poszło idealnie. Potwierdzam Kamilo zrobił świetnego RISa, mam nadzieję że i mój wyjdzie spoko.

Trzeba było jeszcze bardziej podzielić tą saszetkę i cały sezon na niej jechać, albo i dwa.

Jeżeli lubisz wydawać kasę bez potrzeby to proszę bardzo temat jest właśnie o tym ile drożdży rzeczywiście potrzeba żeby piwo poprawnie

odfermentowało, a twój post niewiele wniósł do tematu

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.