Jump to content
WiHuRa

Piwny Depozyt - Rzeszów

Recommended Posts

Degustacja: Browar Rychlak i Syn - Zakonne Wszechmocne #3

Butelka: etykieta nieczytelna, objętość piwa 3/4 butelki. (Generalnie jakby miało ze 30 lat. Czy to zamierzony efekt?) :)
Barwa: Ciemny bursztyn, klarowne ale po przewiezieniu do domu zrobiło się mętne.
Piana: na 1 palec, niewielka ilość utrzymywała się do końca degustacji.
Aromat: winny, owocowy, słodowy, przyprawowy, lekko dziki.
Wysycenie: średnie.
Smak: słodko/kwaśnie, rodzynki, przyprawy ale nie wiem jakie, goryczka niska.  
Ogólnie: bardzo dobre do powolnego sączenia i delektowania się smakiem. Całości dopełnia lekko piwniczna nuta.
Nie wiem czy z biegiem czasu nabrało lekkich nut lambikowych, czy taki był plan od początku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwo wrzuciłem na początku lutego, więc jest starszawe, nie pamiętam jakie były flaszki (patenty czy kapslówki?)

Przyprawy to jałowiec z Macedonii (bardzo ciekawa odmiana, dodałem go też do śliwowicy), lukrecja i zielone pomarańcze. Nie zapominajmy o cukrze kandyzowanym i miodzie spadziowym nektarowym.

Lambikowatość była do przewidzenia, aczkolwiek jeśli nie weszło w takie utlenienie jak klepkowe, to ocet mu nie grozi, zresztą chyba flaszki się już rozeszły?

Dzięki za recenzję i cieszę się, że smakowało-taki plan był z pewnością od początku. Czyli jednak rasowy belgijski tripel?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Browar Czarny Ryś #26 Porter Bałtycki, 22,5°Blg

 

Okres świąteczny sprzyjał tego typu degustacjom, więc w końcu się pojawia. Piwo butelkowane w maju 2013, więc w momencie degustacji miało 2,5 roku - można było czekać dłużej, ale jakoś tam już się na pewno zdążyło ułożyć :)

 

Aromat: Na pierwszym planie nuty czekoladowe, palone, suszona śliwka, intensywna lukrecja, na dalszym planie delikatne nuty melanoidynowe oraz karmelowe. Alkohol w aromacie niewyczuwalny, całość aromatu na średnim poziomie intensywności.

Wygląd: Piwo klarowne, w barwie ciemny brąz z rubinowymi przebłyskami, przy mniej intensywnym świetle wpada w czerń, piana średniopęcherzykowa, szara, dość szybko opada do obrączki, winą może być gushing na starcie (a przyczyną gushingu np. to, że piwo nie było trzymane w temperaturach ~10C, tylko raczej ~16-18C).

Smak: W smaku piwo jest mocno wytrawne, pierwsze skrzypce grają nuty suszonej śliwki, lukrecji oraz palone, dalej akcenty karmelowe, melanoidynowe oraz palone. Alkohol w smaku jest już wyczuwalny, jest ładnie ułożony, daje wrażenie lekko goryczkowe. Jedyne co może dziwić to dość niewielka pełnia piwa, która objawia się pewnym brakiem ciała, jak na tak wysokoekstraktywny styl - jak już pisałem przez to piwo sprawia wrażenie wytrawnego.

Ogółem: całkiem ciekawy przedstawiciel stylu, ciężko byłoby mi znaleźć odpowiednik z piw dostępnych na rynku (a przedstawicieli jest przecież całkiem sporo). Jest to bardzo wytrawna wersja porteru bałtyckiego, przyjemna w odbiorze, lukrecjowa, palona, na pewno nadaje się do dłuuuugiego leżakowania - alkohol wciąż ma potencjał dalszego układania, moja butelka np. nie była również zupełnie utleniona (korek zalakowałem) - a samo utlenienie może również dodać nowe nuty do całości. Bardzo się cieszę z możliwości degustacji.

Ogółem:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za info. Ciekawa rzecz, info z degustacji mojej 26 warki w przeddzień uwarzenia warki nr 86. Sporo wody upłyneło. Już tego piwa nie mam. Niestety piwo było źle przechowywane stąd po jakimś czasie złapało nuty autolizy, przegazowało się, alohol nie chciał się ułożyć i faktycznie piwo mocno odfermentowało stąd było dośc wytrawne jak na swój ekstrakt początkowy. W planie w tym sezonie kolejny PB, podobny ekstakt, z tymże będzie wędzony.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie ma. A w Biłgoraju są? :D

oprócz mnie, wiem że jest co najmniej jeden :D

Ale w porównaniu do Lublina (rotacja w depozycie) to cienko jest (chyba że nie aktualizują listy na tym forum)

 

Pozdrawiam, może niebawem coś wrzucę...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Browar Biłgoraj - RIS

Czarne, piana słaba.

W aromacie czerwone wino, palone słody, czekolada, praliny.

Wysycenie niskie pasuje.

Smak: również winny, kwaśny od palonych słodów. W smaku czuć beczkę tak drewniane.

ciekawy Ris, degustacyjny. Bardzo fajne piwko do powolnego sączenia i rozmowy o tym co się pije. Zarówno mi jak i żonie smakował.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Browar Biłgoraj - RIS

Czarne, piana słaba.

W aromacie czerwone wino, palone słody, czekolada, praliny.

Wysycenie niskie pasuje.

Smak: również winny, kwaśny od palonych słodów. W smaku czuć beczkę tak drewniane.

ciekawy Ris, degustacyjny. Bardzo fajne piwko do powolnego sączenia i rozmowy o tym co się pije. Zarówno mi jak i żonie smakował.

 

dzięki za recenzję. Pozdrawiam i cieszę się że smakowało

Share this post


Link to post
Share on other sites

W ramach rozruszania wątku degustacja piwa otrzymanego od Michała Kucharzyka.

 

post-3232-0-05604300-1461696181_thumb.jpg

 

Nie pamiętam nic o piwie więc lecimy w ciemno:

 

Aromat: "porterowy", marcepan, śliwka, ciemny karmel, alkohol, lekkie nuty jakby wędzone (fenole), czuć że jest już lekkie utlenienie co akurat w piwach ciemnych generalnie jest pozytywne

Wygląd: czarne, piana ciemno brązowa, dość trwała jak na tak mocne piwo

Smak: paloność, ogniskowość przeplatana gorzką czekoladą, jednocześnie jest sporo kontrującej słodowości, dobry balans, wyraźnie czuć alkohol, lekko gryzie

Odczucie w ustach: pełne, gęste, śliskie, finisz lekko cierpki od ciemnych słodów, alkohol mocno grzeje w przełyk

Goryczka: średnia, częściowo palona i lekko alkoholowa,

 

Ogólnie: sporo nut porterowych a jednocześnie sporo palonych akcentów (RIS), dobre mocne ciemne piwo, alkohol może nazbyt się narzuca ale generalnie nie przeszkadza.

 

Dzięki Michał za piwo!

Edited by WiHuRa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Próba reakrywacji depozytu ale na całkiem innych zasadach. Ten temat nie będzie już aktualizowany ponieważ zmienia się platforma komunikacji.

 

Została stworzona grupa FB, chętnych piwowarów z Rzeszowa i okolic zapraszam do wstąpienia:

https://www.facebook.com/groups/1783101095242586/

 

Po krótce zasady:

- wymiana piw między piwowarami jest "na zgłoszenie",

- zainteresowany piwowar tworzy post z informacją o chęci wymiany oraz przedstawia piwa które może wymienić,

- zainteresowani wymianą komunikują się w komentarzu / PW umawiając się na konkretną wymianę,

- będą skrzynki depozytowe w sklepie jak dotyczach jednak będą one tylko opcjonalnym pośrednikiem tej konkretnej wymiany,

- oczywiście można omijąć skrzynki i dokonać wymiany face to face,

- notki degustacyjne na grupie / PW / email.

 

Plusy nowej formy:

- brak zalegania piwa w skrzynkach bo nawet jak w niej lądują to już dla kogoś, z konkretnym przeznaczeniem,

- nie trzeba aktualizować i pilnować listy piw (a zawsze się to rozjeżdża) 

Edited by WiHuRa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trzeba się zalogować, dajcie znać kiedy będziecie purl'a kosztować i ewentualnie wklejcie tutaj.

 

Podaję co mam aktualnie:

 

BROWAR RYCHLAK I SYN
1.    Imperial Porter #8 warka nr 58 Double Brown Stout Porter 21blg 8,1
2.    Imperial Porter #9 warka nr 59 Double Brown Stout Porter 21,5blg 8,4vol
3.    Hop Ta Joj warka nr 60 Double/Belgian Genuine East India Pale Ale #5 18blg, 8,1vol 93 IBU
4.    Korsarskie #2 warka nr 61 mocny ciemny lager (doppelbock?) 23blg 9,71vol 31 IBU
5.    AIPA (Australian/Anise India Pale Ale) warka nr 62 Genuine  East India Pale Ale #6 (Burton’s Best) 16blg, 7,65vol 80 IBU

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...