Jump to content
pampi

Garnek do pasteryzacji / zacierania?

Recommended Posts

W Selgrosie jest ten sam (porównując zdjęcia) za 93pln, tylko odpadają koszty przesyłki ;)

 

Fakt, ale sam dojazd do Selgrosa też kosztuje (chyba, że masz obok domu) ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pytanko do "metalowców", czy stalą nierdzewną w sprayu można uzupełnić ubytki w emalii? Może taka powłoka mieć kontakt z żywnością?

Pytałem producenta Wurth, nie nadaje się do spożywki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie chciałem zakładać nowego tematu a chciałbym spytać czy warnik, który upatrzyłem na allegro sprawdziłby się do warzenia brzeczki?

https://allegro.pl/oferta/warnik-podgrzewacz-inox-35l-do-wina-piwa-termostat-9669145855

Grzałka wydaje się dość duża ale czy w miarę sprawnie zagotuje przefiltrowana brzeczkę? Można filtrować prosto do warnika i już podgrzewać zanim skończy się proces filtracji, prawda?

Share this post


Link to post
Share on other sites

napisali 2kW zacierałem i gotowałem przez kilka lat w warniku 1,8kW fakt max. 28 litrów. Mała moc grzałki powoduje, że dłużej czekasz na zagotowanie i brzeczka mniej intensywnie bulgocze. Zawsze możesz wspomagać gotowanie dodatkową grzałką.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To bardzo ciekawe zagadnienie. Ja osobiście kupiłbym garnek 25 litrów ze stali nierdzewnej i spokojnie na płytę indukcyjną (pod warunkiem ze nie pęknie),  sam mam 24 litry ze stali i 30 litrowy emaliowany warzyłem w obu garnkach na gazie. Jeśli nie ma jednoznacznej pewności że nadaje sie do brzeczki lub że sprawnie będzie gotował brzeczkę to nie wolno tego kupić - brzeczka musi być gotowana energicznie tak nas uczono. Płyta indukcyjna i kuchenka gazowa są do tego wręcz dedykowane. Więc rezygnujemy z zakupu.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

wiem, że jest do wody ale moc ma w miarę dużą (3000W) więc miałem nadzieje że spokojnie uda się mu ogrzać do wymaganej temperatury i utrzymać ją na zacierze?

Czyli najlepiej od razu kupować coobre za 3000 zl?

 

Chciałbym mieć jakąś kontrolę nad temperaturą zacierania - w garnku na gazie tego nie czuję..

Share this post


Link to post
Share on other sites

No problem z temperaturą jest na pewno wtedy, kiedy termostat jest mechaniczny. Jak już to warnik musi mieć termometr elektroniczny + sterownik temp. do tego, żeby to miało ręce i nogi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jako że nie posiadam takiego garnka to się wypowiem. Moim zdaniem nadaje się, przerobiłem przez kilka lat na garnku lidlowskim kilkadziesiat warek i dało radę. To że jest termostat mechaniczny to nie problem potrzeba tylko zwykłego termometru do kontroli temperatury.  Upierdliwe będzie tylko mycie płynowskazu. by sobie ułatwic można zamontowac mieszadło i jakiś zewnętrzy sterownik np pamelkę

ps taniej będzie kupić jakiś pasteryzator

Edited by anteks

Share this post


Link to post
Share on other sites
32 minuty temu, Szagi napisał:

Chciałbym mieć jakąś kontrolę nad temperaturą zacierania - w garnku na gazie tego nie czuję..

Możesz spróbować w lodówce turystycznej, najlepiej docieplone kocem lub czymś w podobie. Utrzymanie temperatury i jej podnoszenie poprzez dolewanie odpowiedniej ilości wrzątku (są specjalne kalkulatory, ewentualnie obliczenia). Na gazie lepiej podgrzewać na mniejszym ogniu i jeśli garnek ma dość grube dno to odpowiednio wcześniej wyłączyć gaz. Trzeba też dobrze mieszać. 

 

Co do warnika to ja zakupiłem o podobnych parametrach ale w celu gotowania brzeczki oraz podgrzewania wody do wysladzania. Może w weekend będę testował to mogę coś opowiedzieć jak poszło. Póki co mam obawy że albo będzie słabo gotował albo wręcz potrzebny będzie jakiś regulator mocy grzałki ale to już natura pokaże.

 

https://allegro.pl/oferta/warnik-do-wody-30-l-forgast-fg05230-8857354792?snapshot=MjAyMC0wOS0wOFQyMDo0MTo1OC42MjhaO2J1eWVyOzhlZDM1OTM2MjFmNDA4NjM0YTg2ZTEwNDNmOTJhZDBmNGZkMzdmOTU1NWNmODMyM2JhZGVkNTgxYjQyYzIzNzM%3D

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli z tanich to tylko ten lidlowski się "jako-tako" nada do zacierania jako pasteryzator z elektronicznym termostatem:

https://www.lidl-sklep.pl/SILVERCREST-Garnek-do-pasteryzacji-27-l-1800-W/p100289051?mktc=shopping&gclid=CjwKCAjw74b7BRA_EiwAF8yHFP5TwzuxBFA7jd7mS2qPccPdy9PXEZSl-5NP0AMFklnqydxGW1b8rRoCiq8QAvD_BwE

 

O lodówce czytałem też - ale marzy mi się tani sprzęt z termostatem zeby nie bawić się w kalkulatory i dolewanie wody itp :D

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli ten "lidlowy" jest emaliowany to gorzej przerobić na zwykły kran gdyż emalia może odprysnac. Zwykły kran umożliwia montaż filtratora z oplotu i to też ciekawa opcja aby zacierać w takim garnku. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
33 minuty temu, Szagi napisał:

Czyli z tanich to tylko ten lidlowski się "jako-tako" nada do zacierania jako pasteryzator z elektronicznym termostatem:

https://www.lidl-sklep.pl/SILVERCREST-Garnek-do-pasteryzacji-27-l-1800-W/p100289051?mktc=shopping&gclid=CjwKCAjw74b7BRA_EiwAF8yHFP5TwzuxBFA7jd7mS2qPccPdy9PXEZSl-5NP0AMFklnqydxGW1b8rRoCiq8QAvD_BwE

 

O lodówce czytałem też - ale marzy mi się tani sprzęt z termostatem zeby nie bawić się w kalkulatory i dolewanie wody itp :D

 

"lidlowy" nie oznacza że z lidla. poszukaj na allegro, olx. O termostacie zapomnij bi i tak trzeba garnek "lekko stuningować"

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 godzin temu, Szagi napisał:

jestem na etapie poszukiwania sprzętu do zacierania ale takiego nie za tysiące.

Brałbym to

 

Każdego sprzętu trzeba się "nauczyć". Po 10 warkach będziesz wszystko kontrolował jak trzeba. 

Garnek na gaz lub wstawić grzałkę i na prąd. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jestem po wodnym teście mojego warnika. Po pierwsze z deklarowanej pojemności 30l wyszło tyle że po wlaniu 25l, do brzegu naczynia był 1cm... Zagotowanie wody z 55C trwało 30 minut. Aby utrzymać równomierne wrzenie brzeczki będzie trzeba ograniczać moc grzałki (już zakupiłem odpowiednie narzędzie za 25zl). Do zacierania natomiast powinien się sprawdzić dobrze, nierdzewna stal daje możliwości do przeróbek łatwiejsze niż emalia.

Edited by sultan_kanapy

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 16.09.2020 o 13:42, Szagi napisał:

Witam,

 

jestem na etapie poszukiwania sprzętu do zacierania ale takiego nie za tysiące.

Natknąłem się na takie coś: https://www.xxlgastro.pl/pl/warnik-do-wody-30l-3000w.html

 

Czy to się nada do zacierania?

To nie lepiej przesiąść się np. na używany kocioł? Możesz wylapać w dobrych cenach :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.