Jump to content

Problem z Ibu IIPA


Maszat
 Share

Recommended Posts

Witam :). Dziś mam zamiar warzyć IIPA chciałbym uzyskać coś w stylu Imperium atakuje z pinty :) w zasypie mam:

6,5 kg pale ale

1 kg pszenicznego

1 kg monachijski I

0,25 kg Cara gold

Chciałbym uzyskać 19-20 blg i goryczkę 80 IBU Co do odfermentowania chciałbym je troszkę słodsze dlatego będę zacierać 60 min 68 st i 15 min w 72.

 

Problem mam tylko z chmielem bo liczę goryczkę w kalkulatorach i w każdym mam inny wynik nawet do 20 ibu różnicy ;/.

Czy mógłby ktoś pomóc ustalić dawkę chmielu ? :) Na stanie posiadam:

100g Simcoe 11-15% ak

100 g Citra 11,9 % ak

50 g Centennial 7-12% ak

 

Oczywiście nie chcę tych wszystkich chmieli wykorzystać bo mam jeszcze w planach ipa ale jak mało zostanie to dokupię :).

Co do chmielenia na cichą myślałem o użyciu 30-40g.

 

Z góry dziękuję za pomoc ;)

Link to comment
Share on other sites

Właśnie te wartości takie są jak podałem ale do kalkulatorów wpisałem wartości pośrednie czyli :

 

100g Simcoe 13% ak

100 g Citra 11,9 % ak

50 g Centennial 9% ak

 

Chce uzyskać 21 l o BLG:19-20 i IBU 75-80 :)

Link to comment
Share on other sites

Proponowane chmielenie dla 21l, wydajność: 70% 21,5BLG, IBU szacunkowe: 79,6

 

Simcoe 20g - 60minut

Citra 15g - 45minut

Simcoe 15g - 30minut

Citra 15g - 30minut

Citra 15g - 10minut

Centenial 15g - 10minut

Centenial 20g - 5 minut

Link to comment
Share on other sites

Już moje IIPA fermentuje ładnie ale co do koloru to wyszedł dość ciemny zresztą kolor nei musi być taki sam ale walory smakowe bło by mieć podobne ;p.

Co do samego zacierania to było bardzo dużo problemów na taką ilość słodu 18 l było za mało a temp spadła mi bardzo bo do 59 następnie podgrzewałem i dolałem gorącej wody i miałem problem z przegrzaniem bo temp była bardzo nierówna wahała się w zależności od miejsca między 68-72 w pewnej chwili spanikowałem bo po wyłączeniu palnika okazało się że wszędzie jest 71 st ;/ obawiam się czy nie wyjdzie za słodkie bo kilka min minęło zanim zbiłem ją do 68-69 co do efektu zobaczymy jak odfermentuje na us-05 mam nadzieję że nie będzie mdlące ze słodkości.

 

Wyszło mi 21l o blg 21,5 więc jest moc ;) narazie to mój rekord ;)

Link to comment
Share on other sites

Jeśli nie zwiększyłeś ilości chmielu, a zwiększyłeś ekstrakt o 2,5blg jednocześnie zacierając raczej na słodko, to odczuwalna goryczka będzie wyraźnie niższa.

Jeśli ta IIPA ma być wyraźnie goryczkowa to proponuję zastanowić się nad pobiciem goryczki.

 

Niedawno robiłem IIPA, z około 20,5 odfermentowało do 5,5, IBU w okolicach 100 i było w miarę zbliżone goryczką do IA.

Link to comment
Share on other sites

Jeśli nie zwiększyłeś ilości chmielu, a zwiększyłeś ekstrakt o 2,5blg jednocześnie zacierając raczej na słodko, to odczuwalna goryczka będzie wyraźnie niższa.

Zwróć uwagę że jeśli zastosował moją propozycję chmielenia to wyszło mu dokładnie tak jak wyliczyłem w BS2 czyli 21l/21,5BLG więc powinno być ok z goryczką

Link to comment
Share on other sites

Chodzi mi o to, że IA ma 19blg, a zostało tu podane jako cel jaki powinien być osiągnięty. 80 IBU przy 19 blg to nie to samo co 80 IBU przy 21,5 blg.

Jeśli blg jest większe, to i goryczka powinna być wyższa żeby skompensować.

Link to comment
Share on other sites

Jeśli blg jest większe, to i goryczka powinna być wyższa żeby skompensować

Nie rozumiesz ? Z podanego zasypu wyszło mi że wyciągnie 21l/21,5BLG i do tej wartości dostosowałem chmielenie a nie do 19BLG więc powinno być ok 80IBU

Link to comment
Share on other sites

Rozumiem. Chodzi mi o to, że odczuwalna goryczka przy 19blg/80IBU jest zauważalnie większa niż przy 21,5blg/80IBU.

IBU to tylko stężenie a-k. Na odbiór goryczki wpływa też podstawa słodowa która tutaj będzie znacznie większa niż w IA.

 

Jeśli piwo ma mieć podobny poziom odczuwalnej goryczki do IA, to przy 21,5 blg celowałbym raczej w 100 - 110 IBU.

EDIT: Ewentualnie trzymać 80IBU, ale zacierać na piwo wytrawne, ale tutaj było raczej na słodko.

Edited by adamsky
Link to comment
Share on other sites

Jeśli piwo ma mieć podobny poziom odczuwalnej goryczki do IA, to przy 21,5 blg celowałbym raczej w 100 - 110 IBU.

Kolega będzie miał jakiś próg odniesienia przy tej warce. Jak będzie za słabo to przy następnej warce zwiększy ilość chmielu

Link to comment
Share on other sites

No tak. A ja udzielam mu rady bazując na swoim punkcie odniesienia.

Tak się akurat złożyło że kilka tygodni temu robiłem bezpośrednie porównanie swojego IIPA (20,5blg i 105IBU) z Imperium Atakuje. :)

Link to comment
Share on other sites

Tak sprawdzałem :(. Używam programu qbrew i brewtarget i nie wiem z czego taka różnica wynika :)

Być może jeden liczy metodą Ragera, drugi Tinsetha, stąd różnice. Na przyszłość możesz spróbować liczyć w tym arkuszu:

http://www.piwo.org/...era-i-tinsetha/

Edited by olo333
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.