Jump to content
Sign in to follow this  
Dawid Narloch

Niskie blg początkowe - 8 BLG

Recommended Posts

Otóż wczoraj zrobiłem Prawdziwy Lager - z ekstraktów słodowych NIEchmielonych. Jako że mam garnek 12litrowy to rozpuściłem ekstrakty w 9 litrach zagotowanej wody i następnie chmieliłem. Pozostałe 9 litrów wody zagotowałem i wlałem do fermentora. Jak tylko ostudziłem brzeczkę do przelałem ją do fermentora z wodą. Następnie zadałem drożdże (przy temp 28 stopni). Zapomniałem jednak sprawdzić BLG początkowe, więc po godzinie od zadania drożdzy zlałem sobie troszkę i patrzę żę mam 8 Blg. Czy to możliwe?? W instrukcji było napisane 12 Blg

A może brzeczka z wodą się dobrze nie zmieszała w fermentorze? Zawsze myślałem że jak się robi z ekstraktów lub też ekstraktów słodowych niechmielonych to BLG powinno wyść tak jak w instrukcji. Czy mogę coś naprawić? Czy pozostawić tak

, ale wtedy do ilu ma spaść BLG?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zamieszaj jeszcze raz dobrze całość wyparzoną łyżką, a jak nic nie pomoże to możesz dodać trochę cukru, albo

glukozy żeby osiągnąć 10 blg i będzie ok

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miałem taki sam problem jak ty. Rozwiązaniem było sprawdzenie cukromierza na wodzie - mój biowinowski przekłamuje o 2-2,5blg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za szybką odp. okazało się że mój cukromierz grubo przekłamuje :/ Nie spodziewałem się tego. Teraz jest ok. Po dodaniu błędu brzeczka ma 11,5 Blg :)

 

P.s. czy zmieżenie temperatury brzeczki nie odkażonym termometrem mogło doprowadzić do zakażenia?

Tzn mierzyłem temperaturę tuż przed zadaniem drożdży (29 stopni C), Z tego wszystkiego gdzieś mi to umknęło. Pozostały sprzęt był odkażany (fermentor, pokrywka, rurka, garnek łyżka) OXi ONE.

Edited by Dawid Narloch

Share this post


Link to post
Share on other sites

czy zmieżenie temperatury brzeczki nie odkażonym termometrem mogło doprowadzić do zakażenia?

Tzn mierzyłem temperaturę tuż przed zadaniem drożdży (29 stopni C), Z tego wszystkiego gdzieś mi to umknęło. Pozostały sprzęt był odkażany (fermentor, pokrywka, rurka, garnek łyżka) OXi ONE.

 

mogłeś zakazić, ale nie musiałeś... pewnie nikt Ci tego na 100% nie powie, póki nie poczekasz i nie przekonasz się po zakończonej fermentacji...

Zrobiłem podobnie w jednej z pierwszych warek, ale na szczęście nic się nie stało.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zaraz, zaraz, piszesz o prawdziwym lagerze, a drożdże dałeś w temperaturze 28°C, ja tam na lagerach się nie znam, ale wydaje mi się że nie o taką fermentację w nich chodzi, ni w takich temperaturach ;-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

P.s. czy zmieżenie temperatury brzeczki nie odkażonym termometrem mogło doprowadzić do zakażenia?

Tzn mierzyłem temperaturę tuż przed zadaniem drożdży (29 stopni C), Z tego wszystkiego gdzieś mi to umknęło. Pozostały sprzęt był odkażany (fermentor, pokrywka, rurka, garnek łyżka) OXi ONE.

 

Moim zdaniem, jeśli drożdże są zdrowe i mocne, rozmnoża się na tyle szybko ze bakteriom już nic nie zostanie :) i będzie cacy. Póki co w każdej warce zdarzało mi się zrobić coś głupiego( nieodkażona łyżka, termometr, sprawdzanie paluchem czy słodkie :) ) i nic się nie stało. Jak mawia mój znajomy piwowar, tak naprawdę każde nasze piwo jest zakażone, sztuka w tym, żeby tym bakteriom nie dać dojść do głosu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lagera robię z zestawu Prawdziwy Lager z Browamatora. Wg instrukcji, zadać drożdże miałem w temp poniżej 30 stopni, a następnie przenieść do pomieszczenia gdzie temperatura oscyluje pomiędzy 8-12 stopni i am trzymać 7 dni na burzliwej, potem 14 dni na cichej.

Więc chodziło tylko o temp zadania drożdży. (Drożdże z zestawu Saflager S-23)

Edited by Dawid Narloch

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pamiętajcie, aby przed warzeniem skalibrowac ballingometr, zrolowany papier z nadrukowana skalą dość łatwo się przesuwa w rurce. Zawsze na początek skalibrujcie go w czystej wodzie, lekko postukując można skalę przesuwąć do właściwej pozycji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wg instrukcji, zadać drożdże miałem w temp poniżej 30 stopni, a następnie przenieść do pomieszczenia gdzie temperatura oscyluje pomiędzy 8-12 stopni i am trzymać 7 dni na burzliwej, potem 14 dni na cichej.

ech te instrukcje ;)

owszem poniżej 30 st.C, ale powinno się raczej drożdże zadawać w temperaturze bliskiej temp. fermentacji.

Tą liczbą dni fermentacji też bym się raczej nie sugerował dokładnie, tylko traktował je jako wyznacznik. Fermentacja to proces naturalny i za każdym razem może przebiegać inaczej, a wpływ na to ma wiele czynników.

Poczytaj na wiki i forum o fermentacji zanim teraz zaczniesz coś przelewać/nalewać/mieszać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.