Jump to content

Ściągająca cierpkość AIPA


ja2
 Share

Recommended Posts

Zabutelkowałem właśnie moją AIPĘ i przy tej okazji popróbowałem jej trochę - co się okazało w smaku jest sporo ściągającej cierpkości co mnie nieco zmartwiło.

Nachmielenie też nie jest szokujące, spodziewałem się większego, mimo, że dodałem sporo chmielu. Podczas gotowania 100g różnych amerykańców i na cichą też ok. 100g.

 

Pytanie moje jest następujące; czy jest szansa, że po jakimś czasie miesiąc lub dwa cierpkość zmaleje?

 

Co w ogóle zmieni się w smaku?

 

Jeśli ktoś ma podobne doświadczenia z AIPĄ proszę o informacje.

Link to comment
Share on other sites

Podaj może recapturę.

 

Słody:

 

Weyermann pale ale 5 kg

Carapils 300g

Carahell 300g

Carared 300g

melanoidynowy 300g

 

Chmiele:

 

Simcoe 50g

Citra 50g

Cascade 50g

Amarillo 50g

 

Drożdże; Safale US-05

 

Zacieranie:

25l wody zacierania

 

52°C – wsypane słody

65°C – 80 min

76°C – 5 min

 

Wysładzanie:

Wodą o temp. 76°C do objętości 33l

Ostatnie litry z wysładzania nie zeszły poniżej 2 blg.

 

Gotowanie:

90 min.

 

Chmielenie:

 

70 min – 20g Cascade

40 min – 20g Amarillo

30 min – 20g Citra

5 min – 20g Amarillo

 

Po zakończeniu gotowania 24L

14,5 blg

Drożdże zadane w temp. ok 21o C

 

Chmielenie na zimno:

 

30g Cascade

30g Amarillo

30g Citra

30g Amarillo

 

Ekstrakt po cichej 2 Blg.

 

Burzliwa 7 dni, cicha 8 dni w tym 3 dni na balkonie (fajnie się sklarowało bez żelatyny)

Link to comment
Share on other sites

Dałeś za dużo słodów karmelowych stąd słaba goryczka.

Jak długo i w jakiej temp. Chmieliłeś na zimno?

 

Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2

 

 

Link to comment
Share on other sites

Guest tomato

przecież napisał

 

Burzliwa 7 dni, cicha 8 dni w tym 3 dni na balkonie (fajnie się sklarowało bez żelatyny)

 

a może kolega ja2 nie przyzwyczajon do goryczki? ile tam ibu wyszło?

poczeka to i się zorientuje co się w piwie zmieni.

Zresztą samo nagazowanie daje torchę inne odczycia niż zielone piwo.

Link to comment
Share on other sites

Dałeś za dużo słodów karmelowych stąd słaba goryczka.

Jak długo i w jakiej temp. Chmieliłeś na zimno?

 

Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2

 

Cicha między 18o - 20oC

Ostatnie 3 dni na balkonie między 3o - 10oC

Link to comment
Share on other sites

a może kolega ja2 nie przyzwyczajon do goryczki?

 

przyzwyczajon, przyzwyczajon, lubi, lubi :)

 

ile tam ibu wyszło?

 

Tego nie wiem i nie wiem niestety jak obliczyć poprawnie IBU

 

Zresztą samo nagazowanie daje torchę inne odczycia niż zielone piwo.

 

Taką mam właśnie nadzieję, że piwo jeszcze dojrzeje i wyszlachetnieje, stąd moje pytanie czy ktoś miał

doświadczenia z zieloną AIPĄ i jak się zmieniała w czasie

Link to comment
Share on other sites

poukłada się, poczekaj tydzień albo dwa i będziesz miał lepszy obraz tego piwa

na razie trudno wyrokować z opisu przez internet

 

dałeś sporo chmielu na zimno co teoretycznie mogło wprowadzić dziwne posmaki, ale nie ma co siać paniki dopóki nie spróbujesz nagazowanego i wstępnie poukładanego piwa

Link to comment
Share on other sites

poukłada się, poczekaj tydzień albo dwa i będziesz miał lepszy obraz tego piwa

na razie trudno wyrokować z opisu przez internet

 

dałeś sporo chmielu na zimno co teoretycznie mogło wprowadzić dziwne posmaki, ale nie ma co siać paniki dopóki nie spróbujesz nagazowanego i wstępnie poukładanego piwa

 

No dzięki takie słowa otuchy były mi potrzebne :)

Link to comment
Share on other sites

Przy średnich wartościach alfa kwasów wychodzi goryczka około 46 IBU, co przy gęstości 14,5°Blg sprawia, że to takie mocniejsze pale ale. 45 IBU w moim pale ale przy gęstości 12°Blg to nie było za dużo.

Naucz się obsługiwać jeden z programów typu brewtarget lub beersmith, wtedy będziesz wiedział czego się spodziewać.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Naucz się obsługiwać jeden z programów typu brewtarget lub beersmith, wtedy będziesz wiedział czego się spodziewać.

Racja.

Już działam w BeerSmith - program super.

Link to comment
Share on other sites

Mały update;

Otóż piwo, o które tak się bałem, że nieszczęsny wacik je zainfekuje jest całe i zdrowe! :)

Kilkanaście dni od zabutelkowania, a już jest wspaniałe :beer::)

Link to comment
Share on other sites

Wysładzanie:

 

Wodą o temp. 76°C do objętości 33l

Po zakończeniu gotowania 24L

Nie wiem czy uwzględniłeś już to co odpadło z chmielinami, ale jeśli nie to mogłeś przesadzić z grzaniem:

 

Gotowanie:

 

90 min.

 

w temperaturze 100% brzeczka będzie miała o ~4% większą objętość niż po wystudzeniu.

 

Jeżeli stopień odparowania jest wysoki - powyżej 10%/h, może to oznaczać, że za mocno grzejemy brzeczkę - powstaje wtedy sporo melanoidyn, co może być pożądane w piwach w których stosujemy zwykle dekokcję, ale w piwach delikatnych może być szkodliwe dla smaku, należy wtedy zmniejszyć stopień grzania, a gar zakryć częściowo pokrywką."

Link to comment
Share on other sites

Zabutelkowałem właśnie moją AIPĘ i przy tej okazji popróbowałem jej trochę - co się okazało w smaku jest sporo ściągającej cierpkości co mnie nieco zmartwiło.Nachmielenie też nie jest szokujące, spodziewałem się większego, mimo, że dodałem sporo chmielu. Podczas gotowania 100g różnych amerykańców i na cichą też ok. 100g.Pytanie moje jest następujące; czy jest szansa, że po jakimś czasie miesiąc lub dwa cierpkość zmaleje?Co w ogóle zmieni się w smaku?Jeśli ktoś ma podobne doświadczenia z AIPĄ proszę o informacje.

Zmartwionym nie bądź, spokojnym bądź. Nikt na podstawie smaku zielonego piwa nie jest w stanie ocenić, jak smakować będzie w przyszłości.

Edited by Jacenty
Link to comment
Share on other sites

Zmartwionym nie bądź, spokojnym bądź. Nikt na podstawie smaku zielonego piwa nie jest w stanie ocenić, jak smakować będzie w przyszłości.

 

Właśnie się o tym przekonałem próbując wspomniane piwo w kilkanaście dni po zabutelkowaniu.

 

Szczęka mi opadła jakie już jest świetne :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.