Jump to content

3blg czy można butelkować?


Adamus
 Share

Recommended Posts

Witam

 

 

Moja pierwsza warka ruszyła, na początek Coopers Lager 1,7kg + WES Ekstrakt słodowy jasny 1,7kg + 21 l wody.

Fermentacja burzliwa przebiegła dość szybko ze względu na temperaturę panującą w pomieszczeniu 23-25 stopni C. Potem to już z rurki leciały pojedyncze „bąbelki”. Początkowe 12blg, po 3 dniach spadło do 5blg, po 5 dniach wynosiło 3blg, po 6 dniach dalej 3blg i właśnie w tym dniu przelałem na cichą (czy dobrze zrobiłem?)

 

Czy mogę butelkować przy 3blg?

 

Jeśli tak to czy 4g cukru do refermentacji to nie będzie za dużo?

 

Pierwsze piwo, człowiek trochę panikuje.

Edited by Adamus
Link to comment
Share on other sites

Piwo w butelki lać można wtedy, gdy proces fermentacji się zakończył, tak jak w Twoim przypadku. Nie ma znaczenia, czy jest to 5 czy 1 Blg. Do obliczania ilości cukru do refermentacji służą kalkulatory, np RefRez do pobrania z WIKI.

Link to comment
Share on other sites

Początkowe 21blg

z 2 puszek to trochę gęste Ci to wyszło jak na 21l :smilies:

A w temacie, to fermentacja się teoretycznie skończy jak blg przestanie spadać w kolejnych 2-3 dniach.

Link to comment
Share on other sites

W zależności ile już na cichej leży to ja bym potrzymał z tydzień i bez obaw wtedy lał. Ja zrobiłem jedne gdzie po tygodniu burzliwa jeszcze nie ustała, było właśnie ze 3,5 może 4 blg i rozlałem z 4g cukru, wyszło dość mocno nagazowane, właściwie jak na Cascadian Dark Ale to przegazowane ale butelki całe i żyję :D

Link to comment
Share on other sites

Ja zrobiłem jedne gdzie po tygodniu burzliwa jeszcze nie ustała, było właśnie ze 3,5 może 4 blg i rozlałem z 4g cukru, wyszło dość mocno nagazowane, właściwie jak na Cascadian Dark Ale to przegazowane ale butelki całe i żyję :D

To się tak nie chwal w wątku "czy już rozlewać?". Bo się młodzi naczytają, że niedofermentowane piwo będzie najwyżej trochę przegazowane, a później będzie płacz, że butelki strzelają...

Link to comment
Share on other sites

Potrzymaj na cichej z tydzień, potem śmiało butelkuj. Możesz butelkować też w chwili obecnej-przez cichą może spaść, jak spadnie w ogóle, gdzieś do 2 blg raczej.

Link to comment
Share on other sites

Początkowe 12blg, po 3 dniach spadło do 5blg, po 5 dniach wynosiło 3blg, po 6 dniach dalej 3blg i właśnie w tym dniu przelałem na cichą (czy dobrze zrobiłem?)

Taka uwaga na przyszłość, piwo lubi spokój, im mniej jest Twojej ingerencji tym lepiej. Moim zdaniem nie ma sensu grzebać w fermentorze po 3 dniach. Po zadaniu drożdży odstaw fermentor w bezpieczne miejsce (najlepiej z dala od piwowara, żeby nie kusiło) i zapomnij o nim na tydzień. Po tygodniu to jest pierwszy właściwy moment, żeby zajrzeć i skontrolować Blg. Do tygodnia jedyna kontrola to temperatura nic więcej.

Wyznacznikiem zakończonej fermentacji jest stałe Blg, a nie jego wartość. Butelkowanie niedofermentowanego piwa może skończyć się naprawdę niebezpiecznie.

Także jeszcze raz cierpliwość, cierpliwość, cierpliwość ... a i piwo się odwdzięczy dobrym smakiem.

Edited by Bzdzionek
Link to comment
Share on other sites

Dziękuję za dobre rady, na moim poziomie wiedzy, każda dobra rada jest cenna.

 

Także jeszcze raz cierpliwość, cierpliwość, cierpliwość ... a i piwo się odwdzięczy dobrym smakiem.

Właśnie tego muszę się nauczyć. Bo strasznie kusi żeby zaglądać do środka :)

 

Potrzymam tydzień na cichej i do butelek.

Moja pierwsza warka. Stres jest jak przed egzaminem :)

Link to comment
Share on other sites

Jeśli chcesz zobaczyć jak piwo fermentuje to sobie rób testy FFT w półlitrowym słoiku. Wystarczy tyle brzeczki co odlejesz z menzurki z pomiaru gęstości przed zadaniem drożdży, plus trochę odzyskane z osadów. Przy okazji nie będziesz miał problemów typu "zeszło do X, czy to już, czy jeszcze odfermentuje"

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.