Pieron Posted October 3, 2013 Share Posted October 3, 2013 W ten poniedziałek tj. 7-go października od 11-tej w Minibrowarze Reden nasz kolega Stasiek (Jacek Stachowski) uwarzy wspólnie z Łukaszem Łazinką zwycięskiego konkursowego schwarzbiera. Każdy kto chce podpaczeć może przybyć, Reden będzie otwarty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted October 3, 2013 Share Posted October 3, 2013 No, a już się obawiałem, że nici z tego bo na jakiś czas słuch o tym warzeniu zaginął , a tu proszę jednak będzie warzone. Szkoda, że tak wcześnie (jak na roboczy dzień), ale widać tak musi być. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted October 3, 2013 Share Posted October 3, 2013 Start ok 11tej, ale przecież cały proces będzie trwał do wieczora na pewno. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
drozd Posted October 3, 2013 Share Posted October 3, 2013 To ja chyba wpadnę podpatrzeć naszego laureata przy pracy, Rozumiem że będzie można zajrzeć do "kuchni" ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKocurek Posted October 3, 2013 Share Posted October 3, 2013 Że też to kurcze, wypada w poniedziałek, grrrrrr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted October 4, 2013 Share Posted October 4, 2013 Start ok 11tej Mała zmiana planów: oficjalny start będzie już od 9tej. Najpierw przygotowania: podgrzanie wody, śrutowanie, itp, więc samo zacieranie pewnie się zacznie ok 10-11tej. Planowane zakończnie ok 18-19tej. Rozumiem że będzie można zajrzeć do "kuchni" ? Oczywiście będzie można. Zapraszam. Że też to kurcze, wypada w poniedziałek, grrrrrr Będziemy tam do wieczora - wpadnij chociaż na chwilę. Ja początkowo też myślałem żeby to warzenie zrobić w jakiś weekend, ale Łukasz mnie odwiódł od tego pomysłu, bo wtedy jest największy tłok, a w poniedziałek powinno być w miarę spokojnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted October 7, 2013 Share Posted October 7, 2013 Z przygotowaniami się jak zwykle zeszło dłużej niż się planuje, ale "już" ok 11:30 wsypałem prawie 52kg słodów do kadzi zaciernej. Słody oczywiście sam ześrutowałem. Na szczęście nie porketem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted October 7, 2013 Share Posted October 7, 2013 No to się dzieje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted October 7, 2013 Share Posted October 7, 2013 No to się dzieje. No... trochę się działo... ale udało się: prawie 3hl w fermentorze i zadane drożdżami ok 21szej. Było trochę problemów przy filtracji ale w końcu jakoś poszło. Zaskoczyła też nas niestety trochę mała wydajność - musieliśmy trochę odparować przed chmieleniem, a i tak dostaliśmy tylko 11°Blg. Ale nic to - jutro Łukasz zrobi 13tkę i się wyrówna. Podziękowania dla Łukasza za piwowarskie szkolenie na ciut wiekszym sprzęcie niż mam w domu. Dzięki też generalnie za spotkanie. Sporo znajomych twarzy, ale też i parę nowych... Uff... to był długi dzień... i jeszcze tylko ze 300km i będziemy w domu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lechu Posted November 3, 2013 Share Posted November 3, 2013 Troszkę zeszło ze zdjęciami, ale czynniki zewnętrzne były jakie były Pełna galeria: http://reden.lechu.pl galeria na forum: A tutaj taki mały zwiastun: Pozdrawiam Lechu elroy and Stasiek 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted November 3, 2013 Share Posted November 3, 2013 (edited) Dzięki Lechu, fajne zdjęcia. Aż trudno uwierzyć że piwo które wtedy uwarzyliśmy już leżakuje i że w już w najbliższą niedzielę będzie jego premiera. Zapraszam. godz. 16ta. Edited November 3, 2013 by Stasiek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted November 4, 2013 Share Posted November 4, 2013 Właśnie - leżakuje. Niewiele mu już zostało czasu. W niedzielę jak napisał STASIEK inauguracja. Osobiście mogę powiedzieć, że warto spróbować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts