Jump to content

7-X warzenie zwycięskiego swarzbiera przez Staśka w Redenie


Pieron
 Share

Recommended Posts

W ten poniedziałek tj. 7-go października od 11-tej w Minibrowarze Reden nasz kolega Stasiek (Jacek Stachowski) uwarzy wspólnie z Łukaszem Łazinką zwycięskiego konkursowego schwarzbiera.

Każdy kto chce podpaczeć może przybyć, Reden będzie otwarty.

Link to comment
Share on other sites

No, a już się obawiałem, że nici z tego bo na jakiś czas słuch o tym warzeniu zaginął :) ,

a tu proszę jednak będzie warzone.

Szkoda, że tak wcześnie (jak na roboczy dzień), ale widać tak musi być.

Link to comment
Share on other sites

Start ok 11tej

Mała zmiana planów: oficjalny start będzie już od 9tej. Najpierw przygotowania: podgrzanie wody, śrutowanie, itp, więc samo zacieranie pewnie się zacznie ok 10-11tej.

Planowane zakończnie ok 18-19tej.

Rozumiem że będzie można zajrzeć do "kuchni" ?

Oczywiście będzie można. Zapraszam. :)

 

Że też to kurcze, wypada w poniedziałek, grrrrrr

Będziemy tam do wieczora - wpadnij chociaż na chwilę. :) Ja początkowo też myślałem żeby to warzenie zrobić w jakiś weekend, ale Łukasz mnie odwiódł od tego pomysłu, bo wtedy jest największy tłok, a w poniedziałek powinno być w miarę spokojnie.

Link to comment
Share on other sites

Z przygotowaniami się jak zwykle zeszło dłużej niż się planuje, ale "już" ok 11:30 wsypałem prawie 52kg słodów do kadzi zaciernej. :)

Słody oczywiście sam ześrutowałem. Na szczęście nie porketem. :D

Link to comment
Share on other sites

No to się dzieje.

No... trochę się działo... ale udało się: prawie 3hl w fermentorze i zadane drożdżami ok 21szej. Było trochę problemów przy filtracji ale w końcu jakoś poszło. Zaskoczyła też nas niestety trochę mała wydajność - musieliśmy trochę odparować przed chmieleniem, a i tak dostaliśmy tylko 11°Blg. Ale nic to - jutro Łukasz zrobi 13tkę i się wyrówna. :)

Podziękowania dla Łukasza za piwowarskie szkolenie na ciut wiekszym sprzęcie niż mam w domu. ;)

Dzięki też generalnie za spotkanie. Sporo znajomych twarzy, ale też i parę nowych...

Uff... to był długi dzień... i jeszcze tylko ze 300km i będziemy w domu.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Dzięki Lechu, fajne zdjęcia. :):beer:

Aż trudno uwierzyć że piwo które wtedy uwarzyliśmy już leżakuje i że w już w najbliższą niedzielę będzie jego premiera.

Zapraszam. :) godz. 16ta.

Edited by Stasiek
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.