Jump to content

Mangrove Jack's M79 Burton Union Yeast


Recommended Posts

Burton Union Yeast

 

Opis szczepu

Sławne dzięki wytrawnym, rześkim i unikalnym słodowo-chmielowym piwom typu Ale, szczep ten został wyizolowany i rozpowszechniony z komercyjnego browaru położonego w sercu brytyjskiego browarnictwa. Burton Union Yeast fermentuje łagodnie i jednocześnie szybko, tworząc lekkie i delikatne estry, nie usuwając jednocześnie słodowego charakteru, czy też treściwości. Średni poziom kwasowości jest zbalansowany przez aksamitną i gładką teksturę piw fermentowanych przy użyciu tego szczepu. Jeśli aromaty słodowe i chmielowe będą mocniejsze, wpływ drożdży będzie znikomy. Chmiel i estry będą dominować (wybijać się) jeśli drożdże zostaną użyte w piwach z jaśniejszym zasypem słodowym. Piwa uwarzone na tych drożdżach szybko dojrzewają, dając świetny produkt już po 3 tygodniach.

Parametry:

Klasyfikacja szczepu: Saccharomyces cerevisiae

Rekomendowany zakres temperatur pracy: 18-23°C

Odfermentowanie: 4

Flokulacja: 4

Zbijanie/sedymentacja (compaction): 3

 

 

Obserwacje z fermentacji

Szybki start, w przeciągu 12-34 godziny do uzyskania obfitej piany. Szczep ten tworzy w początkowej fazie fermentacji, potężny, gęsty kożuch, często wydostający się z fermentora jeśli nie zapewni mu się dużo wolnego miejsca. Osiąga finalną ekstraktywność w przeciągu tygodnia lub mniej, chyba że brzeczka jest wysoce ekstraktywna. W czasie pracy drożdże te tworzą niewielki, zanikający z czasem zapach siarki.

 

Zaobserwowane cechy

 

Charakterystyka aromatu

Można oczekiwać pewnych estrów gruszkowych, truskawkowych lub zbliżonych do kiwi. Fermentację przetrwają czyste delikatne aromaty słodowe i chmielowe. Jeśli aromaty te są intensywne w piwie, cechy aromatyczne tego szczepu drożdży pozostaną w tle.

 

Charakterystyka smaku

Czyste, neutralne i gładkie. Piwa na tych drożdżach będą umiarkowanie wytrawne ale jednocześnie nie całkiem pozbawione treściwości. Aksamitna, lekko gładka tekstura, lekka, do średniej treściwość, średnia kwaskowość i przeważnie neutralny aromat i smak powstałe przy użyciu tych drożdży sprawiają, że są one produktem do uniwersalnego zastosowania w przypadku piw Ale.

 

Piwa o wysokiej zawartości alkoholu

Bardzo dobry szczep do mocnych piw typu ale, które nie wymagają przeważających estrów owocowych lub słodyczy. Drożdże te dają piwo z dużą dozą treściwości, które jednocześnie nie są ciężkie lub gęste.

Link to comment
Share on other sites

Szybki start, w przeciągu 12-34 godziny do uzyskania obfitej piany.

 

U mnie tak szybko nie było, w niedzielę o 20 zadałem drożdże, piana pojawiła się gdzieś po 42h. Napowietrzyłem raczej dobrze stosując blender z nasadką do ubijania piany.

Link to comment
Share on other sites

Napowietrzyłem raczej dobrze stosując blender z nasadką do ubijania piany.

 

Dla mnie mieszanie takim małym blenderem to własnie bardziej bicie piany niż napowietrzanie. Ale pomiarów nikt nie robił więc do końca nie wiem, takie mam odczucie.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Czy te drożdże zawsze zbierają się w takie jakby wióry? Sporo takich grubych kawałów pływało po powierzchni w fermentorze po 3 tygodniach fermentacji, a na dnie cała masa wiórów. Mimo, iż zostawiłem w fermentorze 2 litry to i tak dużo mi się ich zassało podczas dekantacji. Dziwnie to wygląda, chyba, że to jakieś zakażenie drożdży. Fermentacja przy 21-22C, więc jednak w ich normie.

 

Myślałem, ze flokulacja będzie nieco zbliżona do Nottinghamów.

Link to comment
Share on other sites

Ciekawe od czego to zależy. Może przy niższych temperaturach się lepiej zbijają?

 

Swojej gęstwy postanowiłem się jednak profilaktycznie pozbyć i raczej prędko nie zaryzykuje powtórki z nimi.

post-5979-0-86386400-1383060799_thumb.jpg

post-5979-0-53572300-1383061298_thumb.jpg

Edited by Posulus
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Burton Union Yeast

...

Obserwacje z fermentacji

Szybki start, w przeciągu 12-34 godziny do uzyskania obfitej piany. Szczep ten tworzy w początkowej fazie fermentacji, potężny, gęsty kożuch, często wydostający się z fermentora jeśli nie zapewni mu się dużo wolnego miejsca.

Fermentuję nimi drugą warkę i tak jak przy pierwszej start nie jest szybki.

W pierwszej uwodnione drożdże ruszały około 36 godz. (temp ferment. 18stC, co mi wyszło nie wiem bo piwo jest na cichej).

W drugiej po 32 godzinach od zadania gęstwy (I-szy zbiór, 5-dniowa) mam dopiero około 1cm piankę. Temperatura też około 18stC.

Dla porównania piwo zaszczepione staterem z przeterminowanych US-05 po tym czasie miał pianę wysoką na około 6cm

.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Właśnie teraz na tych drożdżach piwo mi fermentuje. Coś o nich moge napisać :)

Startują bardzo wolno. Była 36 godzina kiedy zaczęła pojawiać się mała pianka.

W 48 godzinie z małej pianki zrobiła się duża piana :) Temp. w pomieszczeniu od 17-20 stopni.

Podsumowanie: spokój i opanowanie do tych drożdży. :P

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Czy taki widok po prawie 40godzinach od zaszczepienia jest normalnym widokiem czy zacząć się martwić temp fermentacji 18-19st usu6a7a8.jpg

 

Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2

 

 

Link to comment
Share on other sites

Przecież na tym zdjęciu drożdże już ostro pracują :)

Jak podniosło Ci osady, to znaczy że produkowany jest CO2 (na zdjęciu widoczne są też pęcherzyki) czyli fermentacja leci w najlepsze :)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Niestety, ale te drożdże nie są tolerancyjne, jeśli chodzi o temperaturę. W temperaturach wyższych wytwarzają bardzo dużo rozpuszczalnikowych aromatów.

Edited by Vami
Link to comment
Share on other sites

A o jakich temperaturach mówisz?

Ja ostatnio zrobiłem trzy piwa na nich i też nie jestem do końca zadowolony (chociaż w żadnym nie miałem rozpuszczalnika, temperatura 20-21°C, 20-22°C, 17-20°C),

drożdże wolne, odfermentowanie wychodzi sporo niższe niż w 3-dniowym FFT, bittera którego zabutelkowałem dość szybko (smakowo akurat wyszedł całkiem fajnie), to oczywiście się przegazował, jedna butelka już poleciała w kosmos.

Co do obserwacji fermentacji, to piana bardzo niska, w pierwszym piwie cały czas miałem taką jak na zdjęciu wyżej, w pozostałych max 1cm.

Drożdże oczywiście estrowe, dające piwo wytrawne, w każdym piwie była też lekka kwaskowość, to może być oczywiście od infekcji ale w opisie drożdży jest ta kwaskowość wspomniana, pierwsze piwo idealnie klarowne już przy rozlewie, dwa pozostałe prawie błoto (chociaż przy tych dwóch nie dałem mchu, może to od tego albo standardowo, infekcja ;) )

Edited by kantor
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

10,7°Blg --> 3,9°Blg

16,0°Blg --> 4,0°Blg

11,7°Blg --> 2,0°Blg

 

Jak już pisałem, drożdże dość wolne potrafiły mi zjechać w fermentorze niżej niż FFT ale taki wynik jest sensowny, sporo zależy od zasypu i zacierania, pierwsze piwo mi się przegazowało, pozostałe ok.

Edited by kantor
Link to comment
Share on other sites

Potwierdzam, że bardzo długo startują. U mnie fermentacja rozpoczęła się po 30 godzinach od zadania uwodnionej saszetki. Długie oczekiwanie rekompensuje wyjątkowo przyjemny zapach towarzyszący ich pracy oraz widok obfitej "czapy" piany w fermentorze.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • 1 month later...
  • 4 months later...

W planach mam angielski barleywine.

Nie mogę znaleźć informacji o tolerancji na alkohol tych drożdży.

 

Mr Malty dla 12 l brzeczki o BLG 26 wylicza mi dziwnie mało - 0,9 paczki.

A w plikach MJ znalazłem tylko taką instrukcję - kończy się znacznie niżej niż moje plany.

post-6077-0-92942000-1466967421_thumb.png

Na stanie mam trzy saszetki więc nie to jest problemem. Bardzo lubię ich profil, pytanie tylko czy uciągną...

 

edit: OK, Brewtoad wykazuje kilka piw powyżej tej granicy na tych drożdżach. Będę teraz miał rozkminkę - MJ79 czy FM 11.

post-6077-0-57851700-1466969999_thumb.png

Edited by zasada
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.