Jump to content

Mangrove Jack's M07 British Ale Yeast


Recommended Posts

British Ale Yeast

 

Uniwersalny szczep suchych drożdży, polecany do szerokiej gamy piw w stylu brytyjskim, włączając piwa o wysokiej zawartości ekstraktu początkowego.

 

Opis szczepu

Neutralny szczep drożdży górnej fermentacji przeznaczony zwłaszcza do lekkich piw typu ale, sprawia, że piwa nie będą zbyt rozwodnione lub mało treściwe. British Ale Yeast nadają aksamitną gładkość i umiarkowaną treściwość z neutralnym drożdżowym aromatem i smakiem co jest pożądaną cechą w przypadku lekkich angielskich piw. Szczep ten również sprawdza się dobrze przy fermentacji wysokoekstraktywnych piw, w których pożądany jest dobry balans słodowy wzbogacony nutami orzechowymi, przyprawowymi i ziemistymi pochodzenia chmielowego i słodowego. Drożdze te są w niewielkim stopniu podatne na autolizę, co przy wysokim stopniu flokulacji sprawia, że są idealnym wyborem zarówno do piw beczkowych jak i tych kondycjonowanych w butelkach.

 

Parametry:

Klasyfikacja szczepu: Saccharomyces cerevisiae

Rekomendowany zakres temperatur pracy: 16-22°C

Odfermentowanie: 4

Flokulacja: 5

Zbijanie/sedymentacja (compaction): 5

 

Obserwacje z przebiegu fermentacji

Generalnie szybko startują (12-24 godz.), tworząc obfitą pianę. Szeroki zakres temperatur fermentacji umożliwia ich skuteczną pracę w temperaturze nawet do 12 stopni C. i jako neutralny szczep jest doskonałym wyborem do piw delikatnych, lekko słodowych oraz słodowo zrównoważonych piw ale od średniej do wysokiej zawartości alkoholu.

 

Ten szczep angielskiego pochodzenia ma niewielką tendencję do produkowania estrów w przypadku fermentacji poniżej 23 stopni C. Powyżej tej temperatury estry mogą dominować.

 

Zaobserwowane cechy

 

Charakterystyka aromatu

Aromaty chmielowe i słodowe będą przywodziły na myśl nuty orzechowe, delikatnie przyprawowe z wyczuwalną startą skórką pomarańczy. Estry będą prawie niewyczuwalne w średnioekstraktywnych piwach fermentowanych poniżej 20 stopni C.

 

Charakterystyka smaku

Piwa fermentowane na tych drożdżach będą wytrawne lecz w przypadku lekkich piw nie będą one wodniste. Kwasowość będzie na niskim poziomie, a odczucia na podniebieniu w czasie spożywania, będą gładkie, delikatne, bez nadmiernego efektu ściągającego. Wysoce flokujący i żywotny, niepodatny na autolizę szczep jest wyśmienitym produktem do zastosowania przy dojrzewaniu w beczkach i butelkach.

 

Piwa o wyższej zawartości alkoholu

Estry będą na delikatnie wyższym poziomie w piwach wysokoekstraktywnych, wnosząc do bukietu dominujące aromaty dojrzałego jabłka i gruszki z delikatną nutą banana. Piwo będzie wytrawne, z delikatnie słodowym finiszem. Alkohol powinien być rozgrzewający, nie ostry.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Warzył ktoś już coś na nich i może podzielić się swoim doświadczeniem?

 

Właśnie sprawdziłem test FFT Milda i trochę mnie przeraziło, że zeszły z 9° aż do 1°Blg. Miałem nadzieję na płytsze odfermetowanie.

I teraz się zastanawiam czy użyć je jak początkowo planowałem do Whisky Stouta, który ma jednak być dosyć treściwy, czy jednak użyć S-04.

 

Coś więcej o moich wrażeniach napiszę po rozlewie.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • 3 weeks later...

U mnie zjadły z 13 do 3 przy zacieraniu 62* - 40, 72* - 30min. Dobry wynik, bez odchyłów, gęstwę zadałem w piątek do Milk Stoutu i smród z wiadra jest niesamowity! :) Wiem, że zapachy mogą być różne i nie należy zwracać szczególnej uwagi, ale ten smród jest arcyokrutny! :D jak z bagna wali :P Ktoś miał podobne doświadczenia? ;) Gęstwa startuje również bardzo szybko, w kilka godzin po zadaniu już hulało.

Link to comment
Share on other sites

U mnie żadnych nieprzyjemnych zapachów nie było. Mild 9°Blg (zeszło do 1°Blg), zadane uwodnionymi - stosunkowo długi start fermentacji. Whisky Stout 17°Blg (zeszło do 4°Blg), zadane gęstwą - start dosyć szybki, jak już wzięły się do roboty to bardzo intensywnie, trzeba było założyć blow-off tube bo wychodziły na na zewnątrz i mocno schładzać.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Wczoraj zabutelkowałem Best Bittera robionego jako rozruch przed Barleywine na tych drożdżach. Z poczatkowych 10,5 -11 blg dojadły do 2. Przy zlewaniu drożdzy na dnie stosunkowo mało (w porównaniu do tego co widziałem przy np. us-05, s-04), zbite w bardzo trwałą gęstwę bo nawet przy pochyleniu fermentora aby zlać koncówkę czapa praktycznie się nie poruszyła, moim zdaniem wielki plus bo na prawdę można zlać piwo do ostatniej kropli. Młode piwo smakuje na razie dobrze, wyczuwam lekkie podobieństwo do London Prode jednak bardziej z jakąś morelą, brzoskwinią. Bitter był fermentowany w 17 st, teraz barleywine tak samo. przy bitterze lag przy starcie średni, barleywine z gęstwy ruszył praktycznie od razu

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...
  • 3 weeks later...
  • 4 weeks later...

Bardzo fajne drożdże. Kilka miesięcy robiłem na nich Milda i dały w nim bardzo fajne orzechowe posmaki. A ostatnio popełniłem na nich Robust Smoked Plummy Portera. Zacierany w 66,5C przez 90 minut. Z 14,04BLG zeszły do 2,99BLG. Mega dobrze wyeksponowały wędzonkę i śliwkę wędzoną.

Edited by Wania
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Odfermentowanie 74% w temp. otoczenia ok. 18 stopni. Jak z nagazowaniem u was? Osad po burzliwej bardzo zbity, po cichej prawie zaden, boje sie ze bedzie problem z gazem, tak jak przy s04.

Link to comment
Share on other sites

Odfermentowanie 74% w temp. otoczenia ok. 18 stopni. Jak z nagazowaniem u was? Osad po burzliwej bardzo zbity, po cichej prawie zaden, boje sie ze bedzie problem z gazem, tak jak przy s04.

 

Z jakie powodu te obawy? Drożdże pomimo klarownego piwa dalej w nim są, tylko trzeba im dać odpowiednio dużo czasu na refermentacje - cierpliwości. I Vami czytam już, któryś tam twój post i raczej nie reaguje w takich sprawach ale mam prośbę zacznij stosować Polskie znaki.

Link to comment
Share on other sites

Polskich znakow nie stosuje w internecie od zawsze. Nigdy ich nie stosowalem i nie mam zamiaru. Stara szkola :) Pozdrawiam.

Kłamstwo :)

Na cichej:

Na burzliwej: #43 - Dzień Sznura (Anarchoindividual Oatmeal Stout)

Plan:

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...
  • 1 month later...

Zadałem nimi wczoraj Oatmeal Stouta 12,5 BLG, wrzuciłem je ok. godziny 21:30. Na tę chwilę (czyli po 8 godzinach) na powierzchni brzeczki jest tylko bardzo cienka warstwa piany i nic więcej. Czy wszystko jest ok? Do tej pory używałem zwykle M44 i one bardzo szybko zaczynały robotę.

 

Dodam, że temperatura w pomieszczeniu z fermentorem to 22 C.

 

EDIT: niepotrzebnie panikowałem ;) Wróciłem z pracy przed 16 i piwo bulgocze aż miło. Drożdże pięknie się rozhulały.

Edited by Karp
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...
  • 1 month later...

Po 70 godzinach od zadania 1 paczki drożdży na 19l 9°Blg nawet śladu fermentacji (48h w 14°C, potem w 20°C), rekord startu fermentacji przebiły mi co najmniej o 48h, wliczając w to też moje lagery   ;)

Edited by kantor
Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.