Jump to content
azbest

Browar Figa

Recommended Posts

11 stycznia 2013 roku rozpoczął swoją działalność browar domowy Figa. Po skompletowaniu sprzętu (częściowo prezenty świąteczne) przystąpiłem do warzenia:

 

Warka nr 1 (11.01.2013) – American Bitter 12°BLG (zestaw z Twój Browar)

 

słody:

  • Pale Ale – 3,8 kg
  • Crystal 200 - 0,2 kg

zacieranie:

  • 68°C – 70 min.
  • 78°C – 10 min.

gotowanie - 60 min:

  • 15g Apollo (19,2%) – 60’
  • 20g Cascade (4,6%) – 10’
  • 25g Summit (15,5%) – 3’

fermentacja:

  • drożdże US-05
  • burzliwa – 8 dni w temp. 20-22°C
  • cicha – 10 dni w temp. 20-22°C
  • Blg końcowe : 3

Nie obyło się bez problemów. Filtracja stanęła w połowie i trzeba było zamieszać od nowa. Już do końca ciężko schodziło. Drugim problemem była niska wydajność – tylko 18l po gotowaniu. Na etapie przelewania na cichą i z cichej do butelek ubyło jeszcze 2 litry.

 

Piwo wyszło dobre :) Barwa bursztynowa, lekko mętne. Aromat niezbyt intensywny kwiatowo – owocowy z nutą czarnych porzeczek. Generalnie przyjemny. Wysycenie średnie. W smaku pełne, owocowe, goryczka średnia. Delikatna kwaśność dzięki której było bardzo orzeźwiające. Szkoda, że tak mało (tylko 34 butelki).

post-5627-0-01114300-1380566403_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 2 (19.02.2013) – Smoked Porter 13°BLG (receptura własna)

 

słody:

  • Pale Ale – 2 kg
  • Wędzony Steinbach – 2kg
  • Karmelowy ciemny – 0,2 kg
  • Czekoladowy ciemny – 0,2 kg
  • Płatki owsiane błyskawiczne – 0,4 kg

zacieranie:

  • 68°C – 80 min.
  • 72°C – 10 min.
  • 78°C – filtracja

gotowanie - 60 min :

  • 30g Cascade (7,1%) – 60’
  • 20g Cascade (7,1%) – 5’

fermentacja:

  • drożdże S-04
  • burzliwa – 9 dni w temp. 20-22°C
  • cicha – 11 dni w temp. 20-22°C + 10g płatków dębowych HT
  • Blg końcowe: 3

 

Już przy drugiej warce zdecydowałem się na własną recepturę. Jak się bawić to się bawić na całego ;) Piwo początkowo ciężko pijalne. Barwa cięmnobrązowa, nieprzejrzysta. W aromacie bardzo mocna wędzonka i lekka śliwka. W smaku również dominowała wędzoność ale taka nieprzyjemna. Goryczka przeciętna. Wysycenie średnie. Po dłuższym leżakowaniu bardzo zyskało na smaku. W aromacie nadal duża wędzoność ale do głosu zaczęły dochodzić kwiatowo cytrusowe aromaty chmielowe. W smaku oprócz wędzonki zauważalne aromaty ciemnych słodów. Piwo sprawiało wrażenie aksamitnego i pełnego. Niezbyt obfita ale kremowa i długo utrzymująca się piana. Generalnie na + tylko trzeba było dłużej poczekać :)

post-5627-0-63895400-1380566633_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 3 (28.04.2013) – A’la Grodziskie 8°BLG (zestaw z CP)

 

słody:

  • pszeniczny 1,30 kg
  • wędzony 0,70 kg
  • pilzneński 0,50 kg

z acieranie:

  • 5l wody o temp. 40°C + słody i 30 min w 37°C
  • + 2l gorącej wody i 20 min w 50°C
  • + 3l gorącej wody i 30 min w 70°C
  • + 2l Gorącej wody i 30 min w 75°C
  • 78°C – filtracja

gotowanie - 60 min:

  • 35g Lubelski – 60’
  • 15g Lubelski – 40’

fermentacja:

  • drożdże s-33
  • burzliwa - 7 dni w temp 20-22°C
  • cicha – 3 dni ( klarowanie żelatyną)
  • BLG końcowe: 3

Piwo wyszło super! Aromat lekko wędzony, owocowy, świeży. Wysycenie początkowo średnie jednak po dwóch miesiącach wysokie. Piana obfita i gęsta zostaje do samego dna szklanki. Dzięki zastosowaniu żelatyny idealnie klarowne. Mimo niskiego ekstraktu dość pełne. Wędzoność na średnim poziomie idealnie komponuje się z nutami pszenicznymi. Lekko owocowe. Goryczka nienachalna, w sam raz. Piwo na pewno do powtórzenia :)

post-5627-0-79587700-1380566807_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 4 (09.05.2013) – Witbier 11°BLG (receptura własna)

 

słody:

  • pilzneński – 2kg
  • pszenica – 2kg
  • płatki owsiane – 0,4 kg

zacieranie:

  • 15l wody + pszenica i 15 min w 50°C
  • + pozostałe słody i 90 min w 68°C
  • 72°C – 10 min
  • 78°C – filtracja

gotowanie - 60 min:

  • 20g Glacier (6,4%) – 60’
  • 10 g kolendry – 15’
  • 10 g curacao – 15’
  • 10 g kolendry – 5’
  • 10 g curacao – 5’
  • 20g Glacier (6,4%) – 5’
  • skórka z 6 pomarańczy – 3’
  • skórka z 4 cytryn – 0’

fermentacja:

  • drożdże s-33
  • 14 dni - w temp. od 20 do 27°C
  • BLG koncowe: 3

Początkowo miałem problemy z utrzymaniem temperatury fermentacji. Była ona stanowczo za wysoka (25-27°C) więc przeniosłem piwo z mieszkania do garażu gdzie fermentowało w temp. od 20 do 24°C, średnio 22°C. Początkowo w aromacie i smaku czuć było gumę rozpuszczalnik i gumę balonową. Po pewnym czasie aromaty te zniknęły i na pierwszy plan wyszły cytrusy i nuty korzenne. Ładna, jasna barwa. Wraz z leżakowaniem piwo się wyklarowało jednak po schłodzeniu w lodówce zmętnione na zimno. W smaku na pierwszym planie cytrusy a w tle nuta korzenna i kolendra. Goryczka solidna (zapewne wpływ curacao bo nie było chmielone obficie). Generalnie udane piwo. Smakowało rodzinie, dziewczynie i znajomym :)

post-5627-0-92277800-1380567603_thumb.jpg

Edited by azbest

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 5 (11.09.2013)– Stout 14°BLG (receptura własna)

 

słody:

  • monachijski - 4,5kg
  • jęczmień palony – 0,4kg
  • płatki jęczmienne – 0,4 kg
  • carafa special typ II – 0,2 kg

zacieranie:

  • 68°C – 60 min
  • 72°C – 10 min
  • 78°C – filtracja

gotowanie – 60 min:

  • 35g Tomahawk (16,1%) – 60 min

wyszło 22l o ekstrakcie 14°BLG

 

fermentacja:

  • drożdże s-04
  • burzliwa – 7 dni w 16-18°C
  • cicha – 7 dni w 14-16°C + 15 g Tomahawk i 15g Cascade na zimno
  • BLG końcowe: 4

użyłem słodu monachijskiego bo akurat miałem worek na stanie

W smaku i aromacie obiecujące :)

Edited by azbest

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 6 (30.09.2013) - Altbier

 

słody:

  • monachijski – 4,5 kg
  • płatki pszenne – 0,2 kg

zacieranie:

  • 68°C – 40 min
  • 72°C – 30 min
  • 78°C – filtracja

gotowanie – 60 min:

  • 50g Perle (9,4%) – 60’

wyszło 21,5l o ekstrakcie 12°BLG

 

 

fermentacja:

  • drożdże s-33
  • burzliwa: 10 dni w temp. od 12 do 15°C
  • cicha: 13 dni w temp. ok 10-12 °C
  • BLG końcowe: 5

Edited by azbest

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 5 - Stout

 

Po tygodniu test nagazowania. Do degustacji poszła butelka 0,33. Piwo jest już wysycone na odpowiednim poziomie więc dziś przenoszę do zimnego garażu. Aromat cytrusowy, kwiatowy i trochę ciemnych słodów. Goryczka spora ale nie przytłaczająca. Jeszcze trochę "zielona" i zalegająca. W smaku trochę kawy. Generalnie smaczne. Jeszcze 4-6 tyg i powinno być bardzo dobrze :)

 

Warka nr 6 - Altbier

 

Piwo fermentuje w garażu, gdzie przez ostatnie 2 tygodnie temperatura oscylowała w granicach 15-19°C. Jednak wczoraj i dziś to już średnio 10-11°C. Fermentator wsadzony w duży kosz i owinięty dwoma kocami.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Altbier zszedł do 5°BLG i dalej ani rusz. Okładałem kocami, kołysałem ale nic to nie dało. Przelany na cichą, może wtedy jeszcze coś ruszy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak zabrałeś mu drożdże to jak ma ruszyć? A co to za drożdże były?

 

Nie liczę na to, że zejdzie nagle do 2BLG :) Może jedynie lekko dofermentować. Drożdże S-33.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Altbier zabutelkowany po 12 dniach cichej. Na ostatnie 3 dni dodałem roztwór żelatyny celem wyklarowania. Wyszło ładnie :) Końcowe BLG 5.

 

Jako, że ten styl ma niemiecki rodowód, nazwa piwa to Ü. Piwo doczekało się również etykiety :) Pozostaje tylko czekać...

post-5627-0-64790700-1382377432_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fajne zdjęcia, etykiety na butelkach ładnie się prezentują, ale mam jedno konkretne ALE:

Myj dokładnie szkło, w którym robisz prezentację piwka, bo skupiska pęcherzyków CO2 na ściankach cholernie psują wrażenie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 5 - Stout "Doberman"

 

 

Degustacja po prawie 5 tygodniach. Barwa prawie idealnie czarna. Piana ładna, kremowa, długo utrzymująca się. Wysycenie średnie. Aromat zdominowany przez estry, w tle kawa i amerykańskie chmiele. W smaku owoce uzupełniają się z nutami kawowymi. Baaaardzo pełne. Goryczka spora, agresywna dlatego piwo będzie nazywać się Doberman ;) Ogólna oceniam na 4. Doszedłem do wniosku, że lubię bardziej wytrawne stouty i następny warzony przeze mnie będzie właśnie taki :) tzn. mam nadzieję, że taki mi wyjdzie :cool:

post-5627-0-23637500-1382996842_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 7 (31.12.2013) - Amber Ale Single Hop Dr Rudi

 

Razem z moją lepszą i ładniejszą połową postanowiliśmy, że ostatni dzień roku uczcimy wspólnym warzeniem :) Wybraliśmy zestaw Dr Rudi Amber Ale z CP. Podwoiliśmy jednak dawkę chmielu. 40 g planujemy dać na cichą.

 

słody:

  • Pale Ale – 3,2 kg
  • bursztynowy - 0,5 kg
  • karmelowy czerwony - 0,25 kg
  • karmelowy jasny - 0,2 kg
  • płatki pszenne – 0,2 kg

zacieranie:

  • 68°C – 60 min
  • 78°C – filtracja

gotowanie – 60 min:

  • 20g Dr Rudi (11,9%) – 60’
  • 15g Dr Rudi (11,9%) – 10’
  • 25g Dr Rudi (11,9%) – chmielenie whirpoolowe

wyszło 20,5l o ekstrakcie 12°BLG

 

fermentacja:

  • drożdże us-05
  • burzliwa: 7 dni w temp. 18-20°C
  • cicha: 7 dni w temp. 10-12°C
  • BLG końcowe: 2

Edited by azbest

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 6 - Altbier "Ü"

 

Degustacja po ponad 3 miesiącach od uwarzenia. Barwa bursztynowa, idealnie klarowne. Ładna, kremowa piana, która długo się utrzymuje i ładnie oblepia szkło. W aromacie głównie słodowe, przebijają się jednak nuty ziołowe. Wysycenie niskie do średniego. W smaku słódowość kontrowana jakby herbacianą goryczką. Generalnie niby ok ale jakoś nie mogę przekonać się do tego piwa. Takie mało wyraziste jest. Chyba nie mój klimat.

Oceniam na 3+.

post-5627-0-37516500-1389123395_thumb.jpg

Edited by azbest

Share this post


Link to post
Share on other sites

Amber Ale Single Hop Dr Rudi zszedł do 2 Blg i został przelany na cichą. Do fermentatora dosypałem jeszcze 40g Dr Rudi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 8 (12.01.2014) - Coffee Milk Stout

 

słody:

  • monachijski– 2 kg
  • pilzneński - 1,8 kg
  • płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,5 kg
  • karmelowy jasny - 0,3 kg
  • karmelowy ciemny - 0,3 kg
  • jęczmień palony - 0,3 kg
  • słód barwiący - 0,2 kg

zacieranie:

  • 68°C – 60 min
  • 72°C – 20 min + słody palone
  • 76°C - filtracja

gotowanie – 60 min:

  • 40g Marynki (9,0%) – 60’
  • 500 g laktozy - 10’
  • mech irlandzki - 10’
  • 50g kawy - 1 min'

wyszło 20,5l o ekstrakcie 15°BLG już z laktozą

 

fermentacja:

  • drożdże us-05 - gęstwa
  • burzliwa: 7 dni w temp. 18-20°C
  • cicha: 7 dni w temp. 8-10°C
  • BLG końcowe: 6

Wystąpiły spore problemy z filtracją. Filtrowałem na wężyku kiblowym. Kilkakrotnie musiałem zamieszać i odczekać na ponowne ułożenie złoża aby cokolwiek leciało. Kawy dodałem symbolicznie. Jeśli nie będzie jej czuć przekwalifikuje się tę warkę na zwykły Milk Stout ;) Piwo już ochoczo pracuje :)

Edited by azbest

Share this post


Link to post
Share on other sites

Amber Ale Single Hop Dr Rudi zabutelkowany z 120g cukru. Wyszło 5 x 0,33 + 3 x 0,4 + 33 x 0,5. Zapowiada się obiecująco :) Blg końcowe 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 7 - otworzyłem testową butelkę żeby sprawdzić wysycenie. Już po 5 jest ok a nawet wyższe od zamierzonego. Już całkiem smaczne ale mimo to ląduję na ok 3tyg. w zimnej piwnicy :)

 

Warka 8 - Poziom blg od 4 dni stoi na 6 więc przelana na cichą i do zimnego. Kawa wyczuwalna, słodycz również :) Próbka po pomiarze bardzo smaczna :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 8 Coffee Milk Stout poszedł w butelki z 120 gr cukru. Blg po cichej takie jak po burzliwej czyli 6. Wyszło 18 butelek 0,33 i 28 butelek 0,5.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 9 (16.03.2014) - Rye IPA

 

słody:

  • Pale Ale – 5 kg
  • płatki żytnie 1,2 kg
  • crystal 150 - 0,4 kg

zacieranie:

  • 66-69°C – 70 min
  • 78°C – filtracja

gotowanie – 60 min:

  • 20g Simoce + 20g Mosaic – 60’
  • mech irlandzki - 15’
  • 15g Simcoe + 15g Mosaic - 10’
  • 15g Simcoe + 15g Mosaic 0’

wyszło 20l o ekstrakcie 16°BLG

 

fermentacja:

  • drożdże us-05
  • burzliwa: 10 dni w temp. 20-22°C
  • cicha: 7 dni w temp. 14-16°C
  • BLG końcowe:4

Na cichą planuję dać jeszcze po 50g Simcoe i Mosaic. Filtracja przebiegła sprawnie mimo wielu obaw :) Podoba mi się ta śliskość brzeczki ;)

Edited by azbest

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 9 poszła na cichą przy BLG 4. Aromat już jest świetny a planuje jeszcze dorzucić 100g chmielu na zimno :-)

Edited by azbest

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 9 poszła w butelki. Okazała się jednak trochę nieszczęśliwa :P Najpierw przy przelewaniu do pojemnika z kranikiem ok. litr uciekł na podłogę (otwarty kranik - brawa dla piwowara! :P ). Dużo piwa zostało też z osadami przez kiepską dekantację. Do refermentacji dodałem 100g glukozy. Podczas kapslowania pierwszy raz greta ucięła mi szyjkę butelki. Wyszło 28 butelek 0,5L, 3 butelki 0,4L i 5 butelek 0,33L. Próbka w smaku miała zdecydowaną goryczkę i całkiem fajny aromat. Oby było jeszcze lepiej za ok 4-5 tygodni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 10 (13.06.2014) - American Wheat

 

słody:

  • pale Ale – 2 kg
  • pszeniczny - 2kg

zacieranie:

  • 66-69°C – 60 min
  • 78°C – filtracja

gotowanie – 60 min:

  • 15g Citra – 60’
  • 10g Citra 0’
  • 50g świeżej skórki cytrynowej - 0’
  • 40g trawy cytrynowej - 0’

wyszło 21l o ekstrakcie 10°BLG

 

fermentacja:

  • drożdże us-05
  • burzliwa: 16 dni w temp. 16-17 °C
  • cicha: brak
  • BLG końcowe: 2

Ma być lekkie, orzeźwiające na lato. Co będzie? Zobaczymy. Trochę niska wydajność. Tym razem śrutowane słody z Piwoszarnii. Baaaardzo grubo ześrutowane.

Edited by azbest

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.