Jump to content
Sign in to follow this  
mariuszt

Brown Ale-receptura do oceny

Recommended Posts

Pale Ale (5,5-7,5 EBC) - Strzegom-2kg

Pilzneński (3,2-4,5EBC) - Strzegom-1.5kg

Château Cara Gold (120 EBC) - Castle Malting - 0.25kg

Château Abbey (45 EBC) - Castle Malting - 0,25 kg

Pszeniczny czekoladowy 800-1200 EBC - Weyermann - 0,25kg

 

Zacieranie:

67°C-90min

 

Gotowanie:

60min chmiel Challenger tak żeby wyszło około 26-30 ibu+ coś na aromat

 

Drożdze:

Zależy co będzie dostępne w sklepie. S-04, albo US-05

 

Jak oceniacie tą recepturę? W jakim momencie dodać słód czekoladowy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Receptura jest dobra :okey: , słód czekoladowy daj na początku zacierania.

 

Edyt: Może bym tylko dał więcej słodu podstawowaego, tak ok, 4.5 kg razem.

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam nadzieję że dobra, bo właśnie dojrzewa mi piwo z dość podobnym zasypem. :)

Czekoladowego dałem mniej bo 200g, 50g jak zaczynałem drugą przerwę i 150g jak zakończyłem drugą przerwę i zacząłem podgrzewać do mash out. U mnie wyszło ciemno brązowe dlatego proponowałbym raczej wrzucać pod koniec zacierania jeśli chcesz mieć brązowy kolor.

 

EDIT: cofam to ostatnie - scooby ma większe doświadczenie, słuchaj jego :)

Edited by adamsky

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zastanawiam się czy nie wcisnąć tu jeszcze 100g biscuit. Tylko nie chce przesadzić :D Czy słód czekoladowy da mocno palone smaki, czy naprawdę smakuje jak czekolada? Pytam , bo nie lubię palonych smaków :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

To i ja się przyłączę do tematu o Brown Ale :)

 

Moja receptura to:

2 kg Pale Ale Strzegom

2 kg Monachijski II Strzegom

0,5 kg Karmelowy 150 Strzegom

0,25 kg Czekoladowy ciemny Strzegom

 

60' - 66-67C

10' - 74C

 

60' 20 g Zeus 15 Alfa

30' 20g East Kent Goldings

 

Powinno mi to dać 12,5 Blg/20l 30IBU

Edited by DonZ

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na Twoim miejscu zamieniłbym monachijski na pilzneński plus biscuit. Dzisiaj warzę mojego Brown'a. Co do słodu czekoladowego, zdecydowałem że dam 100g na początku a resztę na 10 min przed końcem zacierania. To mój pierwszy kontakt z tego typu słodem, więc wole mieć pewność, ze wszystko będzie dobrze. Z drugiej strony, czytałem na temat czekoladowego, że dodatek 0,30kg nie wniesie spalenizny do piwa. Podsumowując, trzymajcie kciuki za za mojego brown'a :D

Edited by mariuszt

Share this post


Link to post
Share on other sites

a co to daje że wrzucę na początki lub na końcu? brak nut palonych a czysto czekoladowe?

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Zależy co chcesz uzyskać. Jeżeli lubisz posmaki palone to wsypuj palonu słód od początku zacierania. Jeśli chodzi ci raczej o barwę i mniej spalenizny to słód czekoladowy wsyp pod koniec zacierania.......Robiłem Brown Ale z zestawu BA i piwo wyszło mi czarne, czyli raczej za dużo jest tam słodu palonego. Ja dałem go od początku zacierania. Na początku piwko było mocno palone, po ok 3 miesiącach leżakowania - wsam raz, spalenizna złagodniała.

Moja rada jest taka, że jak chcesz uzysakć Brown Ale to użyj mniej słodu palonego niż jest w przepisie BA, przynajmniej o połowe."

Ta wypowiedz pochodzi z forum bb. Przy pierwszym brownie zrobię tak jak wszyscy:) a przy następnym jak scoooby radzi.

Edited by mariuszt

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chodziło mi oczywiście o mocno wyczuwalny smak palonego słodu, a nie o przypaolony zacier.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stout owsiany z BA mi właśnie taki wyszedł, mocna kawa wyraźna paloność ale i dodatkowo na finiszu jest taki jakby likier kawowy :) a wsypałem na początku warzenia wszystko :D Więc chyba podzielę to właśnie na 100g na początku zacierania i 150 pod koniec

Share this post


Link to post
Share on other sites

no tak ale widać zasada użytkowania podobna

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jestem świeżo po warzeniu, a wnioski są takie, że następnym razem dam na początku warzenia. Przy tej warce zrobiłem tak: "garść" na początek, reszta na 10 min przed końcem zacierania. Piwo ma kolor ciemno brązowy.Nie piłem nigdy brown'a. Nawet ostatnio chciałem sobie kupić, ale nie znalazłem go w mojej okolicy. Nie wyczułem też "orzechów" na które bardzo liczyłem, chyba że pojawią się w okresie leżakowania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam. Próbowałem piwa świeżo po nagazowaniu. Myślałem, że będzie bardziej orzechowe w smaku. Czuć czekoladę, ciastkai lekkie palone nuty przyjemne w smaku. Piwo jest lekkie i przyjemnie się je pije. Nie piłem nigdy browna więc nie mam porównania. Najważniejsze, że smakuje :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć! Wczoraj otworzyłem swojego browna, w którym wyraźnie czuć orzechy, ale dopiero po ogrzaniu. Zerknij na przepis w moich zapiskach, może wywnioskujesz jakąś różnicę. Może to kwestia tego, że a użyłem czekoladowego, ale jęczmiennego słodu?

Edited by pralat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć! Wczoraj otworzyłem swojego browna, w którym wyraźnie czuć orzechy, ale dopiero po ogrzaniu. Zerknij na przepis w moich zapiskach, może wywnioskujesz jakąś różnicę. Może to kwestia tego, że a użyłem czekoladowego, ale jęczmiennego słodu?

W Twojej recepturze jest więcej słodów karmelowych. Przy następnej warce dodam ich więcej i zamienię pszeniczny na jęczmienny czekoladowy. Ile czasu leżakował Twój brown?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oba piwa sa w podobnym wieku, więc może da się je jakoś porównać. Choć oczywiście nie wiadomo czy idą w tą samą stronę. Mariuszt, powiedz mi jeszcze, czy czekoladowy wrzuciłeś od razu czy pod koniec?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.