Jump to content
Merowing

Niska temperatura burzliwej 11 st.C

Recommended Posts

Zakładam ten temat z jednej strony chcąc zasięgnąć języka, a z drugiej - stanąć okoniem do oficjalnych norm i prawideł.

 

Co Wy na to:

 

Brew-Kit Coopers Sparkling ALE + BrewKitPlus + 0,5kg Brew Enhancer2

Warka nastawiona i utrzymywana w temp. 15-16st.C / Startowe BLG 11,5 (drożdże dodane były przy 23st.C)

Fermentacja burzliwa zakończona po 9 dniach i zatrzymana na 1,5 BLG

Po przelaniu na cichą i trzymaniu kolejnych 14 dni w temp. 13st.C , BLG spadło do 1

Piwo pięknie się sklarowało, miało piękny zapach i wspaniały smak (mam na myśli próbkę oczywiście na tym etapie smakowaną)

 

Zaskoczony dobrymi efektami tych warek (robiłem dwie jednocześnie, oczywiście w odrębnych fermentorach), postanowiłem experymentować dalej.

 

 

Nastawiłem tym razem dwie warki w składzie (obie takie same, zachowują się identycznie):

 

Brew-Kit Betterr Brew IPA premium 2,1kg + BB 0,5kg Malt Extract + 1 kg glukozy + Uwaga dodatkowo 1 opakowanie drożdży uniwersalnych Coopersa

Burzliwa rozpoczęta i utrzymywana w temp. 11 st.C i przy 14,5 BLG (drożdże dodane były przy 23st.C)

Wszystko ruszyło pięknie, wręcz wzorcowo. Piana w fermentatorku praktycznie “po dekiel” mocna i zbita, bulgotanie wręcz galopujące.

Po 3 dniach burzliwej BLG spadło do 8 BLG

Po 7 dniach burzliwej BLG spadło do 2,5 BLG

 

Piwko cały czas pracuje (bulgotanie mocne średnio raz na mintue)

Mam zamiar przetrzymać je jeszcze 2-3 dni i dopiero zlać na cichą (która myślę, że będzie przebiegała w temp. 7-10st.C).

 

Czy mieliście doświadczenia z brewkitami robionymi w takich temp.?

Zaobserwowałem, że wszystko wychodzi wręcz wzorcowo jedynie czas burzliwej wydłuża się o 2-4 dni w stosunku do zalecanych przez producenta.

 

Jak to się ma do pilnowanej tak pieczołowicie przez niektóre osoby temp. burzliwej?

Dla niedowiarków staram się robić dokumentację foto.

Niska temp. cichej (13st.C pierwszych warek, kolejne będą w jeszcze niższej około 10st.C) wpłynęła zdecydowanie na większą klarowność piwa. Aby unikać zbędnych pytań: TAK cały sprzęt w pełni sprawny dokonywany na 2 termometrach (plus ciekłokrystałiczny na fermentorkach, który niestety nie wskazał nic, bo się zaczyna od 16st :) ) i 2 balingometrach.

 

post-7236-0-47292600-1380480568_thumb.jpg post-7236-0-82354200-1380480673_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daj znać po wypiciu piwka za kilka tygodni. Są drożdże płynne 'Wyeast 2112 California Lager' albo suche np 'Mangrove Jack’s (M10)' i mają niskie temperatury górnej fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ta woda na drugim zdjęciu to po co ?

Autor pisze że to brewkit.

Dodaje się wody do wiadra przy tym.

 

Mnie w tym opisie nie pasuje tylko zbyt częsty pomiar.

Po co mierzyć blg już po 3 dniach od zadania drożdży?

Moim zdaniem zostawić w spokoju przynajmniej na tydzień bez zaglądania skoro to brewkit i w takich temperaturach robiony.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wodę to raczej powinno się dodawać przed fermentacją a nie w trakcie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wodę to raczej powinno się dodawać przed fermentacją a nie w trakcie

 

te fotki są robione przed dodaniem drożdży. (dopełniałem wodą by uzyskać 23st.C i odpowiednią ilość płynu)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po 10 dniach BLG spadło do 1,8 - zlałem na cichą. Stoi sobie teraz w 11st.C zobaczymy co się z tego urodzi :)

Przy okazji zapomniałem, że zastosowałem taki wynalazek:

http://www.spiritferm.biz/pl/p/Srodek-do-klarowania-piwa/508 stosował ktoś może już ten wynalazek? Przy zlewaniu na cichą piwko wydawało się rzeczywiście dość klarowne, od góry patrzą praktycznie czysta tafla płynu natomiast dolna warstwa drożdży była dziwnie "płynna" ale fakt faktem jakby trzymało się wszystko razem. Przy przechylaniu fermentora całość jakby spływała razem bez mącenia zbytniego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale mimo, że trzymasz w 11 stopniach, to fermentacja burzliwa zaczyna się w 23 i z tego co pamiętam z moich zadanych tu pytań, pierwsze kilka dni temperatura w fermentatorze utrzymuje sie wysoka, bo sama fermentacja utrzymuje temperaturę...Jeżeli chcesz mniej posmaków owocowych, to początkowa temperatura powinna oscylować w granicach 15/16 stopni ( dolna zdolność drożdży górnej fermentacji )...ale tak naprawde nie wiem, co chcesz osiągnąć...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale mimo, że trzymasz w 11 stopniach, to fermentacja burzliwa zaczyna się w 23 i z tego co pamiętam z moich zadanych tu pytań, pierwsze kilka dni temperatura w fermentatorze utrzymuje sie wysoka, bo sama fermentacja utrzymuje temperaturę...Jeżeli chcesz mniej posmaków owocowych, to początkowa temperatura powinna oscylować w granicach 15/16 stopni ( dolna zdolność drożdży górnej fermentacji )...ale tak naprawde nie wiem, co chcesz osiągnąć...

 

już drugiego dnia burzliwej (która musiała przy 23st wystartować, bo wiadomo) temp. musiała być poniżej 16st.C - termometry cieklokrystaliczne na fermentorkach juz nic nie wskazywały, a temp. otoczenia byla 10-11st.C także nie jest prawdą, że utrzymuje się jakaś wysoka temp. dzięki procesowi fermentacji (pewnie niewielka jesli juz), mysle ze gdyby fermentory mialy 500 l. to moze i wowczas te procesy moglyby wplynac na temp.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzisiaj zabutelkowane, zapach , smak bardzo miły, piwko BARDZO klarowne. BLG przy butelkowaniu 1,2 odczekam teraz do świąt i sprawdzimy nagazowanie, smak itp.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dalej nie wiem, co chcesz osiągnąć, ale Twoja fermentacja burzliwa rozpoczyna się w 23 stopniach i mimo niższej temperaturze otoczenia, nie spada tak szybko....

Edited by AG1929

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.