Jump to content
Sign in to follow this  
nysander

zacieranie partiami i chmielenie partiami

Recommended Posts

Witam,

 

pytanie może niepospolite ale interesuje mnie na ile najwięcej części dzielicie zasyp do zacierania i chmiel do chmielenia

 

z tego co widziałem to zasyp do zacierania jest maks na 3 czesci - kleikowanie, zasyp głowny, zasyp słodów palonych - ale moze ktoś z was jeszcze ma jakiś etap pośredni dodatkowy?

 

chmielenie z tego co w krótkiej mojej karierze widziałem w recepturach to 1-4 etapów chmielenia najczęściej 2-3 - więc pytanie jak wyżej.

 

z góry dzięki za odpowiedzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pamiętam Twoje początki kilka miesięcy temu i takie podstawy powinieneś mieć już chyba dawno przeczytane. Tak na szybko w wiki znalazłem o chmieleniu, co do pierwszego pytania to też pewnie wiki, a tak na szybko to kleikowanie ma na celu udostępnienie skrobi enzymom, słody palone natomiast poleca się wrzucać po NPJ aby nie zaburzały odczytu, ale w stoucie to raczej nie przejdzie...

Share this post


Link to post
Share on other sites

W weizenach przerwę ferulikową często przeprowadza się tylko na słodzie pszenicznym, a pozostałe słody dodaje się podczas przerwy scukrzającej. Dosypywanie słodu w innych momentach zacierania niż ten i te które wymieniłeś nie ma sensu, chyba że enzymy nie mogą poradzić sobie ze skrobią, wówczas dosypujemy trochę słodu podstawowego w celu dostarczenia "posiłków". Z chmieleniem sytuacja wygląda trochę inaczej, są browary, które do niektórych piw (AIPA) dodają chmiel w sposób ciągły. W warunkach domowych nikomu chyba nie chce się stać nad garem przez godzinę z talerzykiem, nie słyszałem też, żeby ktoś sam skonstruował do tego maszynę ale widziałem receptury, w których chmiel był dodawany co 10 minut.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.