Jump to content
Maser

Pierwsze "piwo" już w fermentorze

Recommended Posts

Witam!

Właśnie poczyniłem pierwsze kroki ku zostaniu piwowarem domowym. Na początek poleciał Brew-kit Muntons 1.8kg IPA. Do niego dodałem ekstrakt słodowy jasny 1kg. Całość dopełniłem zimną wodą do objętości 20l. W temp. około 22°C dodałem suche drożdże bez uprzedniej rehydratacjii. Areometr wskazał około 12.5°BLG.

Całość planuje zostawić w jednym fermentorze czyli bez cichej. Później planuje rozrobić wodę z cukrem w innym fermentorze i do niego wlać resztę. No i zabutelkować.

 

Jakieś propozycje, uwagi mile widziane :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pytanko..a miales ta wodę przegotowana czy mineralna zalałeś ? Ja bym trochę się bał o jakiegoś bakcyla. No i ten drugi ekstrakt był chmielony czy lubisz słabszą goryczkę ? Drożdże wolniej ruszą, nie nawodnione, o ile nic nie weszło złego, tzn dezynfekowałeś fermentor chociazby wrzątkiem to coś z tego powinno być. Nie robiłem z puchy, zacierałem pierwszą warkę. Ale może niech ekspert jakiś doradzi.

Powodzenia !

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Maser generalnie wszystko wygląda Ok :) Szkoda że nie napowietrzyłeś brzeczki przed zadaniem drożdży - ale powinno ładnie fermencić już za kilka godzin :) Teraz zostaw fermentor i pokrywę w spokoju na dwa tygodnie, a w międzyczasie kompletuj sprzęt i surowce na następne warki :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakieś propozycje, uwagi mile widziane

 

Rehydratacja (uwodnienie) suchych drożdży mile widziana, zwiększy to ich żywotność. Bezpośrednio po dodaniu drożdży lub przed ich dodaniem należy napowietrzyć brzeczkę, dostarczony w ten sposób tlen jest niezbędny do namnożenia drożdży. Najprostszy sposób napowietrzania, kołysanie fermentorem, np na gumowej piłce przez około 5 minut. Pilnuj temperatury fermentacji i najważniejsze piwo lubi spokój, więc uzbroić się w cierpliwość i bez potrzeby nie grzebać w fermentorze, a na pewno wyjdzie dobre piwo zwłaszcza, że pierwsze.

Co do przelewania na cichą to jak zapewne wiesz są dwie szkoły, ja zawsze przelewam, ale nie jest to konieczne. To że nie przelejesz fizycznie zielonego piwa do drugiego fermetora nie znaczy, że nie będzie cichej fermentacji, będzie tylko w tym samym fermentorze.

Na koniec jeśli to ma być IPA to dobrze byłoby wrzucić trochę chmielu na cichą :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam do pierwszych dwóch warek dolewałem wodę źródlaną z biedronki w tych baniakach 5l i piwo wyszło bez zarzutu :) więc myślę że niema się czym martwić tylko że polecam nie używać zaczętej wody tylko zawsze używać nowej :). Co do drożdży następnym razem rehydratyzowałbym je, ponieważ po bezpośrednim wsypaniu do brzeczki spora ich część zginie ale bez obaw spokojnie powinny ruszyć i zacząć działać :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wszystko starałem się zaatakować roztworem OXI :) Drugi ekstrakt był niechmielony.

Co do goryczki. Na instrukcji napisane było żeby robić 23l dlatego zrobiłem 20 coby było intensywniejsze. Mimo wszystko polecacie dodać chmielu? Jeśli nie przelewam na cichą, to wystarczy unieść wieko i go tam wsypać czy trzeba wymieszać?

Dzięki za odpowiedzi!

Edited by Maser

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skoro zrobiłeś jak w instrukcji to nie ma sie co martwić o goryczkę, myślałem że ten drugi ekstrakt dodałeś "tak od siebie" żeby lepszy ekstrakt mieć. To że dałeś mniej wody to moim zdaniem bardzo dobrze, kuzyn popełnił stouta z puchy i dał wg instrukcji 23l, smakowało jak rozwodnione troszkę. Co do chmielu na cichej to: jeżeli masz granulat to rozsyp po wierzchu, utonie, jak szyszki to utop ciut wiecej w siateczce muślinowej z np kieliszkiem. Co ma oddac to odda a piwo i tak z mieszasz przy butelkowaniu z jakimś cukrem, choć moim zdaniem aromat i tak się rozejdzie.

Tak jak koledzy radzą nie kombinuj za dużo przy wiaderku. Sam po sobie wiem że to trudne :), pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tydzień minął. Na ściankach fermentora widać skraplającą się ciecz, rurka fermentacyjna stoi nieruchomo. Widać pianę na ściankach powyżej tafli piwa. Zostawić dla bezpieczeństwa do piątku i dopiero wtedy przelewać do butelek?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tydzień minął. Na ściankach fermentora widać skraplającą się ciecz, rurka fermentacyjna stoi nieruchomo. Widać pianę na ściankach powyżej tafli piwa. Zostawić dla bezpieczeństwa do piątku i dopiero wtedy przelewać do butelek?

 

Zmierz Blg

Share this post


Link to post
Share on other sites

5-6 blg także miałbym z czym na wojne iść. Potrzymam jeszcze tydzień :) to dobrze, że jest gazowane? albo raczej musujące.

Share this post


Link to post
Share on other sites

gazowanie otrzymasz przy refermentacji dodając cukier (glukozę) przed rozlewem, jak jeszcze ci teraz gazuje to jeszcze drożdże pracują. Zostaw spokojne jeszcze tydzień aby blg spadło do 4 blg. Ja osobiście przelałbym na 7-14 dni na cichą bo umarłe drożdże w piwie mogą dać różne posmaki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zostaw spokojne jeszcze tydzień aby blg spadło do 4 blg.

 

Dlaczego nie do 3, albo 2? Wyznacznikiem nie jest do ilu blg ma odfermentować, tylko na ilu blg się zatrzyma.

 

Ja osobiście przelałbym na 7-14 dni na cichą bo umarłe drożdże w piwie mogą dać różne posmaki

Aby w piwie pojawiły się nuty autolizy drożdży trzeba troszkę poczekać, więc spokojnie. Z przelewaniem na cichą są dwie szkoły, można i nie trzeba. W przypadku cichej chodzi głownie o klarowanie piwa, jeśli to brewkit to nie ma takiej konieczności. Dodatkowo każdy dodatkowy manewr przeprowadzany na otwartym fermentorze niesie ze sobą ryzyko infekcji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Blg spadło do 3,5-4. Mimo to nadal jest lekko gazowane. Butelkować?

 

Pomiar jednokrotny czy robiłeś pomiar w przeciągu 2-3 dni ? Jak jednokrotny to poczekaj 1-2 dni i ponów pomiar - jak będzie taki sam (lub prawie taki sam) to można myśleć o butelkowaniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.