Jump to content
Sign in to follow this  
niszar

Propozycje chmielenia piwa AIPA

Recommended Posts

Witam wszystkich!

Za mną już pierwsza warka, piwo wyszło nawet dobre jak na pierwszy raz, mimo problemów przy zacieraniu :)

Teraz planuje drugą warkę AIPA

 

Zasyp:

Słód pale ale 5,5 kg

Słód Cara Gold 0,5 kg

Słód pszeniczny 0,2 kg

 

Chmiele:

Warrior 25g

Amarillo 50g

Cascade 50g

Mosaic 50g

Citra 50g

Simcoe 20g

 

I teraz pytanie czy ktoś mógłby podać propozycję chmielenia tego piwa? Poprzednio chmieliłem na oko ale miałem tylko 2 chmiele więc nie było tylu kombinacji ;)

Dziękuję za wszelką pomoc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

na goryczkę użyj goryczkowy warrior oraz możesz trochę citry ,mosaica badz amarillo bo to są uniwersalne chmiele, szkoda ze nie masz więcej goryczkowego bo wszystkie oprócz warriora znam i dają bardzo ciekawe aromaty w gotowym piwie. na goryczkę wrzuć w 60 minucie ,na smak i aromaty możesz chmielić resztą chmieli co masz w przedziale 40-0 minuty (wyłączenie palnika) w zależności od preferencji, poeksperymentuj a nabierzesz doświadczenie ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

myślę że około 60 IBU wiem tylko że nie mogę przesadzić z goryczką bo współlokatorzy nie przepadają za mocną goryczką :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zapomniałem tylko dodać że z tej puli chmieli cześć chcę wykorzystać do chmielenia na zimno.

A czy lepiej będzie jak wszystkich po trochu dodam podczas gotowania czy np całość Warrior

Cascade i Citra, a resztę podczas chmielenia na zimno?

Edited by niszar

Share this post


Link to post
Share on other sites

245g to sporo jak na takie AIPA, zwłaszcza przy tak intensywnych chmielach. 50g bym zostawił na kolejne warki. Osobiście zostawiłbym sobie Amarillo.

 

Na goryczkę (60 miunt) wrzuciłbym 25g Warrior + 10g Citra.

Citra jest na tyle intensywna że jak dasz 10g mniej na aromat to i tak będzie ok, poza tym lubię goryczkę jaką daje.

 

Co do tego jak chmielić na aromat to nie ma jedynie słusznej odpowiedzi.

70g bym zostawił na zimno. Na przykład 20g Mosaic, 20g Cascade, 30g Citra.

Pozostałe 90g zacząć powoli wrzucać 15 min przed końcem, ostatnie porcje już po wyłączeniu palnika.

 

Które wrzucać kiedy to trochę jak decydowanie o kolejności warstw w torcie. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.