Jump to content

Mało burzliwa burzliwa ;)


Angelus1984
 Share

Recommended Posts

Czesc.

dokładnie 31 godzin temu zadałem drożdze do Hefeweizena .

 

Brzeczka w temp 23°C w momencie zadania.. Drożdże zrehydratyzowane. 13°Blg wszystko poszło książkowo wdg sztuki.

 

Fermentator stoi w pojemniku izolacyjnym z wkładami turystycznymi staram sie utrzymywac temp 18* fermentacji (czasami podskakuje 22 nie zawsze mam możliwosć wymienic wkłady na czas np kiedy spie ;)

 

No i taki troche niepokojący objaw.. nic nie bulga.. wody z rurki nie wypchnęło ani troche. Piana się zrobiła ale taka kożuchowa na grubość 1 cm. Tak niby coś sie ruszyło ale kompletnie się nie kwapią te drożdze.

To moja druga warka.. Pierwsza wystartowała mi po 2 godzinach i duzo bardziej agresywnie dlatego sie niepokoję.

Edited by Angelus1984
Link to comment
Share on other sites

Też tak myślałem ale wieko ładnie dociśnięte dziwna sprawa..

Temp 18 która jest wskazana w instrukcji jest czesto chwilowa po 3/4 godzinach rosnie do 20 także tak bardzo bym się nią nie sugerował. Troszke nie sprawdza mi się ten patent straszne mam wachania temperatury.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.