Jump to content
Angelus1984

Mało burzliwa burzliwa ;)

Recommended Posts

Czesc.

dokładnie 31 godzin temu zadałem drożdze do Hefeweizena .

 

Brzeczka w temp 23°C w momencie zadania.. Drożdże zrehydratyzowane. 13°Blg wszystko poszło książkowo wdg sztuki.

 

Fermentator stoi w pojemniku izolacyjnym z wkładami turystycznymi staram sie utrzymywac temp 18* fermentacji (czasami podskakuje 22 nie zawsze mam możliwosć wymienic wkłady na czas np kiedy spie ;)

 

No i taki troche niepokojący objaw.. nic nie bulga.. wody z rurki nie wypchnęło ani troche. Piana się zrobiła ale taka kożuchowa na grubość 1 cm. Tak niby coś sie ruszyło ale kompletnie się nie kwapią te drożdze.

To moja druga warka.. Pierwsza wystartowała mi po 2 godzinach i duzo bardziej agresywnie dlatego sie niepokoję.

Edited by Angelus1984

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moim zdaniem te 18oC jak na pszenicę, to trochę za mało. Skoro jednak jest piana, to drożdże pracują, zatem może jakaś nieszczelność w fermentorze?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też tak myślałem ale wieko ładnie dociśnięte dziwna sprawa..

Temp 18 która jest wskazana w instrukcji jest czesto chwilowa po 3/4 godzinach rosnie do 20 także tak bardzo bym się nią nie sugerował. Troszke nie sprawdza mi się ten patent straszne mam wachania temperatury.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli piana jest to drożdże pracują

 

post-3297-0-43268700-1380271279_thumb.jpg

 

Martwić się należy jeżeli nic się nie dzieje!

Powinniśmy zrobić jeszcze dyżurnego mema o tym, że bulkanie nie wyznacza końca czy początku fermentacji ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomato

nie dawaj żadnych wkładów. fermentuj w temp. pokojowej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli w pokoju ma 22°C to myślę, że parę wkładów dobrze zrobi. Tak żeby zbić poniżej 20°C. Trzeba pamiętać że temperatura fermentacji jest ok 1-2°C wyższa niż otoczenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomato

Ogólnie im niższa temperatura tym więcej goździka. im wyższa więcej banana. Jeszcze zależy jakie drożdże.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.