Skocz do zawartości

Wykresy chłodzenia czyli Science, bitch...


ktoZjarany

Rekomendowane odpowiedzi

Zgodnie z obietnicą:

 

Praktyka chłodzenia zagęszczonej brzeczki lodem.

 

ok. 16 litrów brzeczki w temp. wrzenia, czyli ok. 97°C po dorzuceniu 1,5 l lodu osiąga temp. ok. 80°C.

Po dorzuceniu kolejnych 3 kg lodu brzeczka osiąga temp. ok. 45°C. Czyli nieźle ale nie całkiem dobrze.

 

Jedną brzeczkę wystudziłem wstępnie do 80°C za pomocą 1,5 kg lodu, a następnie poszedłem się zdrzemnąć, dzięki czemu brzeczka osiągnęła temp. 60°C. Po dorzuceniu 3 kg lodu z 60°C otrzymałem ok. 33°C.

 

Wniosek 1: 4,5 kg lodu nie schłodzą 16l brzeczki z temperatury wrzenia do temperatury zbliżonej do 30 stopni.

Wniosek 2: drzemka bywa przydatna

Edytowane przez ponury fermentaThor
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.