Jump to content
ja2

Gęstwa drożdżowa

Recommended Posts

Od ok. 3-tyg. przechowuję w lodówce gęstwę po uwarzonym Dry Stoucie.

Na jej powierzchni co jakiś czas zbiera się ok. pół cm piwa, które sukcesywnie odlewam.

 

Czy lepiej dla kondycji drożdży odlewać co jakiś czas piwo, czy po prostu zostawić to w spokoju?

post-6955-0-98939700-1380219759_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jak się wciąż pojawia t

o to po pewnym czasie uzbiera się butelka nowego stouta ;)

Dobre :D

 

A swoją drogą, to przede wszystkim nie grzeb tak przy tej gęstwie, za każdym razem jak zlewasz "piwo" to narażasz gęstwę na kontakt z niezliczoną liczbą nowych, świeżych mikrobów. Po to jest ta warstwa płynu, by chroniła osad na dole - przed jej zadaniem zlewasz płyn znad drożdży i dodajesz samą gęstwe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak się wciąż pojawia to to po pewnym czasie uzbiera się butelka nowego stouta ;)

 

taa... i właśnie może poczekam jednak :D

 

A swoją drogą, to przede wszystkim nie grzeb tak przy tej gęstwie, za każdym razem jak zlewasz "piwo" to narażasz gęstwę na kontakt z niezliczoną liczbą nowych, świeżych mikrobów. Po to jest ta warstwa płynu, by chroniła osad na dole - przed jej zadaniem zlewasz płyn znad drożdży i dodajesz samą gęstwe.

 

Rzeczywiście sporo razy był słoik otwierany, więc nie będę ryzykował z zadawaniem.

 

Dzięki

Share this post


Link to post
Share on other sites

A przemywanie przegotowaną wodą, zimną oczywiście? Chyba jest kilka porad co robić z gęstwą-odzyskiem. Moje co kilka dni przepłukuję, piwo jest ok. We wtorek z sucharków us-04 po drugim życiu zebrałem 0.8 litra aż, czyste, żywe :) . Trzeci raz w przyszłym tygodniu pojedzą i popracują. Były płukane po użyciu wcześniej. Może biolog albo chemik coś napiszę, aktualizacja itp.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A przemywanie przegotowaną wodą, zimną oczywiście? Chyba jest kilka porad co robić z gęstwą-odzyskiem. Moje co kilka dni przepłukuję, piwo jest ok. We wtorek z sucharków us-04 po drugim życiu zebrałem 0.8 litra aż, czyste, żywe :) . Trzeci raz w przyszłym tygodniu pojedzą i popracują. Były płukane po użyciu wcześniej. Może biolog albo chemik coś napiszę, aktualizacja itp.

 

Czyli co jakiś płukać jednak?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie. Po zebraniu gęstwy przetrzymaj ją w lodówce, aż cały osad zsedymentuje (pare dni), następnie odlejesz płyn i zalejesz drożdże wodą (przegotowana lub - ja stosuję - nowo-otwarta mineralka niegaz.). Przynajmniej ja tak robię. W ten sposób pozbędziesz się większej ilości szkodliwego dla drożdży alkoholu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli co jakiś płukać jednak?

 

Jeśli jesteś pewien czystości swego procesu to płucz. Możesz najpierw przetrenować to na jakieś gęstwie, której już nie będziesz używał. Jest to proste ale jak już przychodzi do pierwszego mycia można zrobić czasem głupi błąd, który może narazić gęstwę na zakażenie.

 

Przy płukaniu gęstwy nie tylko pozbywamy się piwa i alkoholu ale także martwych drożdży, osadów czy resztki chmielin, które czasem wlecą do fermentora podczas dekantacji po gotowaniu.

 

[media]

[/media] Edited by WiHuRa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam wszystkich po zebraniu drożdży nie wydzieliły mi się trzy warstwy , po płukaniu nadal jest to samo (zdj ) drożdże są zbite na dnie i przemieszane ciemne z jasnymi co robić?

post-11089-0-89365600-1421854763_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie też czasem są wyraźne warstwy, a czasem nie, ale nie ma się co przejmować. Bardziej martwiłbym się starą pordzewiałą nakrętką, oby nie po przetworach typu ogórki kiszone :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.