Jump to content
ja2

Fermentacja cicha AIPA - temperatura

Recommended Posts

Przelewam dzisiaj na cichą moją AIPĘ.

Czy wstawienie fermentora na balkon przy obecnej temperaturze, która waha się między 7o, a 15oC może mieć negatywny wpływ na piwo?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy fermentacji cichej zostaw piwo w takiej temp. w jakiej odbywała się fermentacja burzliwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja daję do niższej, ale w dolnej granicy temperatury pracy drożdży. Niższa temperatura sprzyja klarowaniu, a przecież po to jest między innymi fermentacja cicha.

Share this post


Link to post
Share on other sites

wystawienie na balkon na cichą nie da żadnego negatywnego skutku, piwo szybciej się wyklaruje, może chmielenie na zimno w tej temperaturze można zostawić o jeden dzień dłużej, każde swoje piwo na cichą a w zasadzie na klarowanie z żelatyną wstawiam do zera stopni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

wystawienie na balkon na cichą nie da żadnego negatywnego skutku

 

Ja tam zawsze wolę cichą przeprowadzać w tej samej temp. w której odbywała się fermentacja główna ponieważ cicha ma za zadanie poza sklarowaniem piwa dofermentować je co w przypadku obecnych temperatur w nocy moim zdaniem może zatrzymać pracę drożdży. Osobiście cichą przeprowadzam w tej samej temp. co burzliwą a jeśli piwo nie jest dostatecznie klarowne wtedy żelatyna i balkon lub lodówka

Share this post


Link to post
Share on other sites

W tamtym sezonie doszedłem do wniosku, że chmielenie na zimno (podczas cichej) w niskiej temp poniżej 10oC szybciej wnosi trawiaste posmaki w piwie. Zrobiłem 3 warki chmielone na zimno w takiej samej temp jak fermentacja burzliwa i 3 warki na cichej w temp fermentacji burzliwej. Wniosek - moim zdaniem amerykańce w warunkach domowych lepiej chmielić na zimno max 5 dni w temp poniżej 10oC lub na cichej trzymać w temp fermentacji burzliwej. Eksperyment nie potwierdzony naukowymi badaniami, a jedynie sensoryką :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

...cicha ma za zadanie poza sklarowaniem piwa dofermentować je co w przypadku obecnych temperatur w nocy moim zdaniem może zatrzymać pracę drożdży.

 

właśnie tego też się obawiam

 

Osobiście cichą przeprowadzam w tej samej temp. co burzliwą a jeśli piwo nie jest dostatecznie klarowne wtedy żelatyna i balkon lub lodówka

 

A konkretnie jeśli nie jest dostatecznie klarowne - po ilu dniach cichej?

 

Kiedy stosujesz żelatynę i wstawiasz do niskiej temp. i na jaki czas?

Edited by ja2

Share this post


Link to post
Share on other sites

A konkretnie jeśli nie jest dostatecznie klarowne - po ilu dniach cichej?

Kiedy stosujesz żelatynę i wstawiasz do niskiej temp. i na jaki czas?

 

Cicha dla mnie to minimum 7dni plus 3dni na pomiar BLG (jeśli się nie zmienia) wtedy albo butelki albo klarowanie.

Żelatynę stosuję jeśli piwo wygląda po cichej jak herbata z mlekiem i widać gołym okiem że samo w butelkach się nie sklaruje albo zajmie to bardzo bardzo dużo czasu. Co do czasu to zazwyczaj 3-4 dni w temp. 15st.C lub niższej wystarcza żeby piwo się sklarowało

 

Ostatnio warzyłem na lenia pomijając przerwę białkową co odbiło się na klarowności moich piw dlatego od najbliższej warki wracam do przerwy 50-55 - 10minut

Edited by raczek84

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym na ostatni dzień cichej wystawił fermentor na balkon na noc lub wsadził do lodówki w celu wyklarowania się piwka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W tamtym sezonie doszedłem do wniosku, że chmielenie na zimno (podczas cichej) w niskiej temp poniżej 10oC szybciej wnosi trawiaste posmaki w piwie. Zrobiłem 3 warki chmielone na zimno w takiej samej temp jak fermentacja burzliwa i 3 warki na cichej w temp fermentacji burzliwej. Wniosek - moim zdaniem amerykańce w warunkach domowych lepiej chmielić na zimno max 5 dni w temp poniżej 10oC lub na cichej trzymać w temp fermentacji burzliwej. Eksperyment nie potwierdzony naukowymi badaniami, a jedynie sensoryką :beer:

 

Nie tylko ty masz takie odczucie, ale wydaje mi się że to też dużo zależy od rodzaju chmielu jakiego użyjemy. Amerykańce powyżej tygodnia wykazywały takie właściwości, natomiast nasze rodzime i Saaz nawet po 4-5 dniach dawał taki efekt. Natomiast zauważyłem że występuje to w młodym piwie do 2 tygodni potem ten posmak znika. Też nie potwierdzę tego naukowo, ale gdzieś czytałem chyba u naszego zwycięscy GCh, że miał podobne wnioski co do tego sposobu chmielenia na zimno. Aby tego uniknąć staram się cichą przeprowadzać w temperaturze burzliwej z chmielem na zimno, a na ostatni dzień lub dwa przenoszę jak mam warunki, lub wstawiam do lodówki do niższej temperatury i dopiero keguje/butelkuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tegoroczny Grand Champion był chmielony na zimno w niższej temp. Receptura. Sam mam zamiar zacząć tak robić jak mi temperatura w piwnicy spadnie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cicha dla mnie to minimum 7dni plus 3dni na pomiar BLG (jeśli się nie zmienia) wtedy albo butelki albo klarowanie.

Jeżeli po przelaniu na cichą nie widzę żadnych oznak fermentacji na powierzchni piwa, to w ogóle już nie mierzę gęstości. Nawety jeżeli coś tam jeszcze drożdże dojadły, to będzie to za mało, by zauważyć zmianę na areometrze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mówimy o niskiej temperaturze poniżej 10 C chmielenia na zimno, a nie o GCh który jak widać w recepturze był w 12 C chmielony na zimno. Dopiero w tych temperaturach po zbyt długim przetrzymaniu chmielu, wprowadza nam te posmaki trawiaste ;) Polecam też przeczytać uwagi do piwa w tej recepturze cytuje:

Wg mnie istotną kwestią jest temperatura chmielenia na zimno. Jeżeli piwo będzie przetrzymywane w wyższej temp. podczas chmielenia na zimno, należy skrócić czas. Jeżeli temp. jest niższa można nieco wydłużyć. Konsekwencją zbyt długiego przetrzymania piwa na chmielu może być mniej lub bardziej intensywny roślinny posmak, oraz ściągająca, nieprzyjemna gorycz.

Tutaj jest o tym wzmianka :)

Edited by Undeath

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mówimy o niskiej temperaturze poniżej 10 C chmielenia na zimno, a nie o GCh który jak widać w recepturze był w 12 C chmielony na zimno.

 

A co to znaczy poniżej 10°C ? To może być 0°C albo 9°C a chyba 3°C nie robi aż takiej różnicy ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podłączę się do tematu, bo AIPA stoi właśnie na burzliwej w temp. ok. 20oC. Na cichą zamierzam przenieść je do piwnicy w temp. ok. 16oC. Z tego co piszecie wynikałoby, że niebezpieczeństwa wystąpienia "trawy" nie powinno być, a drożdże spokojnie w tej temp. sobie poradzą (Danstar Nottingham).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mówimy o niskiej temperaturze poniżej 10 C chmielenia na zimno, a nie o GCh który jak widać w recepturze był w 12 C chmielony na zimno.

 

A co to znaczy poniżej 10°C ? To może być 0°C albo 9°C a chyba 3°C nie robi aż takiej różnicy ?

 

Faktycznie źle się wyraziłem chodzi bardziej o czas chmielenia na zimno w danej temperaturze niż o samą temperaturę cichej fermentacji. Lecz nie zauważyłem posmaków trawiastych w piwach które chmieliłem na zimno i przetrzymywałem w tej samej temperaturze co burzliwa fermentacja nawet do 10-14 dni (od 16-22C), więc wydaje mi się że to zachodzi tylko w niższych temperaturach.

Edited by Undeath

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rozumie, tylko zacytowałeś Dagome, który wnioskuje całkowicie coś odwrotnego.

 

Dagome najpierw odnosi się do temperatury chmielenia na zimno, w zależności od niej decyduje się czas tegoż chmielenia zaś dopiero później stwierdza, że jeśli przekroczymy ten czas dla danej temperatury to otrzymamy trawiaste posmaki - jak tak to rozumiem. Może sam autor potwierdzi/wyprostuje, w każdym razie powstała dla mnie w tej dyskusji pewnie nie jasność.

 

"Wg mnie istotną kwestią jest temperatura chmielenia na zimno. Jeżeli piwo będzie przetrzymywane w wyższej temp. podczas chmielenia na zimno, należy skrócić czas. Jeżeli temp. jest niższa można nieco wydłużyć. Konsekwencją zbyt długiego przetrzymania piwa na chmielu może być mniej lub bardziej intensywny roślinny posmak, oraz ściągająca, nieprzyjemna gorycz".

Edited by WiHuRa

Share this post


Link to post
Share on other sites

No ja też tak odbieram to co Dagome napisał, i mniej więcej podobną zasadę stosuje, wydawało mi się że to jest jasne z tego co piszę, a nie neguję tego... Tylko mam zastrzeżenie do tego, że po przekroczeniu danego czasu chmielenia na zimno w temperaturze fermentacji burzliwej nigdy efekt trawiastości mi nie wystąpił, natomiast w niskiej temperaturze tak.

 

Rozumie, że to gwara jest? Sorki tak mnie to trochę zawsze razi jak ktoś tak pisze/mówi... wiem że sam doskonale ortograficzny nie jestem ;)

Edited by Undeath

Share this post


Link to post
Share on other sites

No dobrze, wszystko rozumiem (przynajmniej tak mi się wydaje). Zamierzałem przy wspomnianej temp. 16oC wsypać na cichą chmiel na trzy dni przed butelkowaniem. Czy Waszym zdaniem to będzie ok?

Przepraszam, że tak dopytuję, ale to moje pierwsze AIPA i przy okazji pierwsze chmielenie na zimno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak najbardziej Krzyko, nawet wrzuciłbym na 5 dni przed rozlewem ten chmiel na zimno ;) Jakiej ilości chcesz go użyć i jaki chmiel?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dałbym 4 - 5 dni przed końcem. Po takim czasie negatywnych efektów jeszcze nie ma, a poleży i pouwalnia aromaty chwilę dłużej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.