Jump to content
Kamill

brzęczkowa drożdzowa Pale Ale do Full Aroma Hops

Recommended Posts

witam

jak w temacie czy mogę dać brzęczkę drożdzowa Pale Ale (zdjęcie w załączniu) do Full Aroma Hops

według tego przepisu

http://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg_%28wersja_na_20l%29

 

oraz pyt nr 2 (mniej istotne) , w przepisie powyższym podano chmiel magnum 9%, jeżeli ma byź 243 gph wyszło w 27g ,

a ja będę kupował tu :

http://piwopiweczko.pl/Chmiel-goryczkowy-Magnum-100g-granulat-T-90,388.html

gdzie jest 13% "ekstrat" (roztwór, procent , czy jak to nazwać), więc w takim trybie czy mam pomniejszyć do ilość chmielu do : 243/13% = 19 g.... (czyli adekwatnie do przepisu 12 g na początku gotowania i 7 g na koniec?)

 

taki wzór jest podany w komentarzu w przepisie:

"Aby obliczyć ilość chmielu goryczkowego wystarczy podzielić 243GPH przez ilość alfa-kwasów jaki ma chmiel, który chcemy użyć. Dla przykładu, jeśli chcemy użyć chmielu Marynka, który ma 6.5% alfa-kwasów dzielimy 243/6.5 = 37.4g Ilość chmieli aromatycznych nie trzeba przeliczać, gdyż nie mają istotnego wpływu na poziom goryczki. "

 

i na przyszłość czy można zamieniać chmiele goryczkowe w przepisie np magnum na marynka itp zmieniając ich proporcje odpowiednio do wartości "ektraktu %"?

 

 

 

 

post-7048-0-39356700-1380210002_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

brzęczkę drożdzowa

Nie ma czegoś takiego, to jest gęstwa drożdżowa :lol:

 

Pyt. 1 - tak

Pyt. 2 - tak ale nie do końca, Lubelski jest na smak/aromat i zmiana chmielu zmieni charakter piwa, tu nie chodzi tylko o alfa-kwasy.

Pyt. dodatkowe tak

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest brzeczka nie brzęczka. Chyba chodzi Ci o gęstwe drożdzową? Co to za drożdze lepiej napisz.

 

Przeliczasz tylko chmiel na goryczkę. Czyli te 19 gram Magnum na początek, a ilości chmielu aromatycznego (Lubelski) zostawiasz jak w przepisie.

 

Wartość procentowa podawana przy chmielach to zawartość alfakwasów. Możesz sobie zawsze przeliczać przepis korzystając z proporcji, ale ilości chmieli na aromat możesz zostawiać jak w oryginalnych przepisach.

 

I używaj języka polskiego w bardziej przystępnej formie! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

jak w temacie czy mogę dać brzęczkę drożdzowa Pale Ale (zdjęcie w załączniu) do Full Aroma Hops

 

według tego przepisu

 

http://www.wiki.piwo...(wersja_na_20l)

Na zdjęciu jest raczej gęstwa drożdżowa, zgaduję że po Pale Ale. Kwestia jakich drożdży użyłeś do tego piwa? S-04, US-05? Jeśli któryś z tych, to możesz użyć ich do Full Aroma Hops.

 

gdzie jest 13% "ekstrat" (roztwór, procent , czy jak to nazwać), więc w takim trybie czy mam pomniejszyć do ilość chmielu do : 243/13% = 19 g.... (czyli adekwatnie do przepisu 12 g na początku gotowania i 7 g na koniec?)

19 g Magnum idzie na początek gotowania. Po 45 min dodajesz porcję chmielu Lubelskiego na smak. 5/10 min przed końcem dodajesz drugą porcję chmielu Lubelskiego na aromat.

Przeczytaj to jeszcze.

 

i na przyszłość czy można zamieniać chmiele goryczkowe w przepisie np magnum na marynka itp zmieniając ich proporcje odpowiednio do wartości "ektraktu %"?

Ja użyłem w swoim FAHu Marynkę. I wyszło smacznie. Jeśli jeszcze użyjesz Lubelskiego na aromat, to można mówić o piwie w stylu Polskie Ale.

 

I na przyszłość, poczytaj jeszcze trochę wiki, czy inne tematy, bo widać że jeszcze trochę ci się mylą pojęcia. Z czasem wszystko się samo ułoży.

Share this post


Link to post
Share on other sites

gęstwa , gęstwa tylko już mi chodzi brzeczka po głowie :)

 

nikiboom - drożdze lubelskie zostawiam oczywiście tak jak jest chodzi mi o zamianę magnum 9% na marynkę lub mangnum 9% na magnum 13% i zmianę proporcji...

 

matekk - te drożdze http://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/drozdze/gorna_fermentacja/danstar_nottingham_-_ale_yeast

 

czytam i wertuję wiki , teraz rozkminiam poziom nachmielenia goryczkowego czyli IBU i trochę zamotane to wszystko jest przez różne miary amerykańskie/europejski.

teraz rozwikłuję sprawę jak się ma GPH do IBU i wcale na wiki nie ma ścisłego wyjaśnienia terminu IBU

http://www.wiki.piwo.org/IBU

brak szczegółowego wyjasnienia linków do kalkulatorów itp

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chmiel lubelski. Drożdze mogą być.

 

IBU to jednosta goryczki, sprawa jest to trochę bardziej skomplikowana i do oszacowania IBU można użyć programów piwowarskich (np darmowy Brewtarget) albo arkuszy kalkulacyjnych. Ściągnij sobie http://www.piwo.org/...piwowara/ masz tam możliwość wyliczenia IBU wg dwóch formuł.

Edited by nikiboom

Share this post


Link to post
Share on other sites

eee dobre to jest , dzięki ,,, (ostatnio korzystałem z kalkulatora dodawania cukru do refermentacji , też ok)

według kalkulatora pkt 20 wychodzi mi że moje pale ale , które obecnie jest na cichej będzie miało około 70 ibu , chyba będzie gorycz,

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobra brzęczka może i jest :D ale czym są jasny gwint "drożdże lubelskie"?? Jakaś nowa odmiana, podeśle ktoś? :D Kolego Kamill wy-edytuj nazwę tematu i popraw go bo nie za bardzo wiadomo w czym rzecz. Polecam też przemyślenie i przeczytanie swojej wypowiedzi zanim je opublikujesz, tak żeby miały sens, łatwiej będzie nam pomóc i cię zrozumieć :) Dodam jeszcze, że z kalkulatorami do wyliczenia goryczki IBU jest tak, że obliczeniowe wartości które nam tam wychodzą są tylko przybliżone więc jeżeli wychodzi 70 IBU w rzeczywistości możesz mieć o wiele mniej, dochodzą tutaj czynniki takie jak starzenie chmielu, oraz nie dokładne współczynniki itd.

Edited by Undeath

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ta "brzęczkowa drożdżowa" wyszła Ci ze słoika, już samo zdjęcie nie wróży nic dobrego i mam wątpliwości czy proces przelewania i przechowywania gęstwy był u Ciebie sterylny. Przy przechowywaniu gęstwy trzeba zachować maksimum reżimu sanitarnego, jego brak to pierwszy krok do infekcji gęstwy a w dalszej konsekwencji zepsucie całej warki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

co to znaczy , że "wyszła ze słoika" , proces przelewania i przechowywania był wydaje mi się sterylny:

słoik wyparzony, zakrętka wyparzona, łyżka do nabierania też, od razu włożony słoik do lodówki i nie dokręcone maksymalnie żeby nie wybuchło.

 

ponawiam pytanie czy GĘSTWA drożdżowa po drożdżach Danstar Nottingham - Ale Yeast z piwa Pale Ale nadają się do Full Aroma Hops ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

co to znaczy , że "wyszła ze słoika" , proces przelewania i przechowywania był wydaje mi się sterylny:

słoik wyparzony, zakrętka wyparzona, łyżka do nabierania też, od razu włożony słoik do lodówki i nie dokręcone maksymalnie żeby nie wybuchło.

 

ponawiam pytanie czy GĘSTWA drożdżowa po drożdżach Danstar Nottingham - Ale Yeast z piwa Pale Ale nadają się do Full Aroma Hops ?

Jeśli masz pewność, że gęstwa jest maksymalnie możliwie sterylna to TAK.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.