Jump to content
Kamil

Różnica pomiędzy ilością szyszki a granulatu.

Recommended Posts

Witam,

Jestem aktualnie przy planowaniu warki i do obliczenia goryczki używam arkusza w excelu (porównującego dwie metody), którego pobrałem z tego forum.

Chciałbym zapytać:

1) o ile procent więcej trzeba dodać szyszek zamiast granulatu aby uzyskać tą samą goryczkę?

2) w arkuszu tym należy wpisać ilość chmielu. Czy jest to ilość chmielu w granulacie czy w szyszce?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wyszukiwarka mi podpowiada że był już taki temat:

http://www.piwo.org/...ca-w-dozowaniu/

 

Jeśli piszesz o tym arkuszu, to robiłem jakiś czas temu, ale wydaje mi się że formuły dotyczyły granulatu.

Jednak w związku z tym że jest jeszcze dużo innych zmiennych (np. czas/sposób przechowywania chmielu, czy też gotowanie w siateczce czy bez), to nie umieszczałem tego w arkuszu.

Te wszystkie wzory na IBU to i tak przybliżenie - tak więc czy to będzie 10%-15% więcej w którąś stronę to nie ma większego znaczenia - ważne żeby zawsze używać tej samej metody. :)

Edited by Stasiek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szyszki daj 10% jeżeli jest świeża, im starsza szyszka tym więcej trzeba dać.

Szyszka w porównaniu z granulatem bardzo szybko się utlenia i traci swoje właściwości

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli piszesz o tym arkuszu, to robiłem jakiś czas temu, ale wydaje mi się że formuły dotyczyły granulatu.

 

Tak chodzi o ten arkusz.

 

Mam jeszcze takie pytanie trochę poza tematem, ale nie chcę zakładać nowego. Czy przy zacieraniu AIPY należy zacierać przez 60 minut w temp. 66-67 st. C? Czy zacieranie 30 min w 62 st i 30 min w 72 to jakiś błąd?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mam jeszcze takie pytanie trochę poza tematem, ale nie chcę zakładać nowego. Czy przy zacieraniu AIPY należy zacierać przez 60 minut w temp. 66-67 st. C? Czy zacieranie 30 min w 62 st i 30 min w 72 to jakiś błąd?

Stosowanie przerw to bardzo indywidualna kwestia, musisz sobie zadać pytanie, czy chcesz piwo bardziej wytrawne, czy bardziej słodowe (słodsze?). Ja bardzo lubię amerykańskie aromaty chmielowe w maksymalnie wytrawnych piwach, zatem osobiście polecam Ci 60min w 66-67oC.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podepnę się pod temat szyszek. Koło mnie rośnie chyba dzikus jakiś i zebrałem sobie go trochę, ale nie wiem czy mogę go wykorzystać do najbliższej warki. Puki co to wysuszyłem i zamroziłem. Jak go mogę wykorzystać i czy jest sens w ogóle sobie głowę zawracać?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam jeszcze takie pytanie trochę poza tematem, ale nie chcę zakładać nowego. Czy przy zacieraniu AIPY należy zacierać przez 60 minut w temp. 66-67 st. C? Czy zacieranie 30 min w 62 st i 30 min w 72 to jakiś błąd?

Tak jak napisał karczmarz - przerwy to indywidualna kwestia - ja np ostatnie moje AIPA zacierałem 30 minut w 62°C i kolejne 30minut w... 68°C. :)

 

Podepnę się pod temat szyszek. Koło mnie rośnie chyba dzikus jakiś i zebrałem sobie go trochę, ale nie wiem czy mogę go wykorzystać do najbliższej warki. Puki co to wysuszyłem i zamroziłem. Jak go mogę wykorzystać i czy jest sens w ogóle sobie głowę zawracać?

Eksperymentalnie możesz go użyć do jakiejś warki (i koniecznie podziel się informacją co z tego wyszło!), ale przypuszczam że nie będzie to udany eksperyment.

Jakbyś wrzucił w wyszukiwarkę temat "dziki chmiel" to byś nie musiał tu pytać: :P

http://www.piwo.org/...3-dziki-chmiel/

http://www.piwo.org/...7-dziki-chmiel/

Edited by Stasiek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam tematów o dzikim chmielu było już dużo:

http://www.piwo.org/...3-dziki-chmiel/

Polecam też filmik jednego z kolegów :

[media]

[/media]

 

Od siebie dodam nie ma sensu, bo nie znasz jego właściwości, może ci dać złą goryczkę w piwie ściągają i mało pijalną! Ale to co zrobisz zależy od ciebie jak chcesz eksperymentować to zrób to i opisz wyniki :D

 

O Stasiek mnie ubiegł ;)

Edited by Undeath

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam jeszcze takie pytanie trochę poza tematem, ale nie chcę zakładać nowego. Czy przy zacieraniu AIPY należy zacierać przez 60 minut w temp. 66-67 st. C? Czy zacieranie 30 min w 62 st i 30 min w 72 to jakiś błąd?

Tak jak napisał karczmarz - przerwy to indywidualna kwestia - ja np ostatnie moje AIPA zacierałem 30 minut w 62°C i kolejne 30minut w... 68°C. :)

 

Podepnę się pod temat szyszek. Koło mnie rośnie chyba dzikus jakiś i zebrałem sobie go trochę, ale nie wiem czy mogę go wykorzystać do najbliższej warki. Puki co to wysuszyłem i zamroziłem. Jak go mogę wykorzystać i czy jest sens w ogóle sobie głowę zawracać?

Eksperymentalnie możesz go użyć do jakiejś warki (i koniecznie podziel się informacją co z tego wyszło!), ale przypuszczam że nie będzie to udany eksperyment.

Jakbyś wrzucił w wyszukiwarkę temat "dziki chmiel" to byś nie musiał tu pytać: :P

http://www.piwo.org/...3-dziki-chmiel/

http://www.piwo.org/...7-dziki-chmiel/

 

mea culpa :) źle szukałem i mało dokładnie...

wniosek z Waszych informacji - dać sobie spokój :) Żal by mi było zepsuć choć z litr piwa. Lepiej zrobić na prawdziwym i obdzielić kogoś niż zepsuć i żałować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.