Jump to content
Sign in to follow this  
termos

Powitał z Golubia-Dobrzynia

Recommended Posts

Czołem!

Czytam forum od ponad 2 miesięcy i chciałem wreszcie się przywitać. Mam za sobą 1 warke Coopers Pilsener (na cukrze) i jak na mój skromny gust wyszła całkiem, całkiem. Postanowiłem zrobić krok do przodu i spróbować sam zacierać. Przeczytałem mase postów, obejrzałem kilka filmów m.in. warzenie z Kopyrem i wydaje mi się iz wiem wszystko :) . Jest tylko jeden jeden problem nie wiem jakiego piwka chciałbym się napić :lol: . W mojej małej mieścinie brak porządnego sklepu z piwkiem, jedyne co udało mi sie kupić to jakiś koźlak oraz Amber przeniczne. Koźlak mi nie smakował, dla mnie to typowe słodkie Karmi tyle że z alkoholem, natomiast pszenicznego nie dało się pić - koszmar.

Na chwile obecna w grę wchodzą piwa górnej fermentacji póki temperatura w piwnicy nie spadnie, dzisiaj dokonałem pomiaru 19,5 st. Myślałem nad Pale ALe (lecz obawiam się karmelu) oraz Kolsch, a może English Bitter,Octoberfest... co polecicie dla typowego konsumenta?

 

pozdro

Edited by termos

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja zaproponuję Polskie Ale, to było moje pierwsze i powiem tylko, że wywróciło do góry nogami moje pojęcie o piwie. Nie wykluczone, że każde własne zadziała tak samo ;-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziekuje, szczerze mówiąc nie brałem "Polskie Ale" pod uwagę ponieważ chciałem zakupić gotowy zestaw surowców,w wielu przepisach nie ma podanych zawartości alfakwasów i nie wiem jak chmielić. Podzieliłbyś się sprawdzoną recepturą?

Edited by termos

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć, ja podobnie jak kolega wyżej Polecam Polskie Ale (link) lub Full Aroma Hops (link) z tym że ja FAH nie chmieliłem na zimno.

Jak byś miał ochotę możesz w grudniu podskoczyć do Torunia na trzecią edycje TZPD.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Proszę bardzo, moja pierwsza warka http://www.piwo.org/topic/10286-anty-browar/?do=findComment&comment=216187 piwo bardzo smaczne ;-)

Ja nie lubię goryczki więc dziś zmniejszył bym ilość Sybilli do 15g, i lubelski dałbym później, 5-10 minut przed końcem gotowania. Dla takiego piwosza jak ja to wystarczy jak goryczka sięgnie 15 IBU- Można to w arkuszach wyliczyć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dla takiego piwosza jak ja to wystarczy jak goryczka sięgnie 15 IBU- Można to w arkuszach wyliczyć.

Też na początku wolałem mało chmielone piwa, jednak smak zmienia się wraz z upływem warek :) Teraz bardziej mi smakują te "lepiej" nachmielone, może niekoniecznie "przechmielone" (pewnie się zaraz rzucą że nie ma takiego piwa:)) ale z biegiem czasu doceniam bardziej smak chmielu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.