ponury fermentaThor 49 Posted September 25, 2013 Trapi mnie pewne zagadnienie. Obecnie produkuję Kolsha, którego na cichej zamierzam lagerować. Chciałbym jednak mieć piwo nagazowane. Czy zostawienie później zabutelkowanego do odstania w pokojowej na tydzień będzie dobrym pomysłem? Zapewniło by mi to odpowiednie nagazowanie. Nie chce mi się zarzucać do butelek ponownie gęstwy i czekać aż się nagazuje w niskiej temperaturze, w której lagerowałem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
jacer 300 1 Items Posted September 25, 2013 dobry, zawsze tak robię. Quote Share this post Link to post Share on other sites
ponury fermentaThor 49 Posted September 25, 2013 dobry, zawsze tak robię. dzięki, tak też postąpię. Jak rozumiem przenoszenie z zimnego na tydzień w ciepłe raczej nie zaszkodzi. Zazwyczaj starałem się tego unikać. Quote Share this post Link to post Share on other sites
karczmarz 86 1 Items Posted September 26, 2013 (edited) Weź tylko poprawkę, że CO2 w lagerowanym piwie jest dość dobrze rozpuszczony może go tam być całkiem sporo, więc uwzględnij to w porcji surowca do refermentacji. Edited September 26, 2013 by karczmarz Quote Share this post Link to post Share on other sites