Jump to content
Sign in to follow this  
ponury fermentaThor

Lagerowanie a gaz w piwie

Recommended Posts

Trapi mnie pewne zagadnienie. Obecnie produkuję Kolsha, którego na cichej zamierzam lagerować. Chciałbym jednak mieć piwo nagazowane. Czy zostawienie później zabutelkowanego do odstania w pokojowej na tydzień będzie dobrym pomysłem? Zapewniło by mi to odpowiednie nagazowanie.

Nie chce mi się zarzucać do butelek ponownie gęstwy i czekać aż się nagazuje w niskiej temperaturze, w której lagerowałem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

dobry, zawsze tak robię.

 

dzięki, tak też postąpię. Jak rozumiem przenoszenie z zimnego na tydzień w ciepłe raczej nie zaszkodzi. Zazwyczaj starałem się tego unikać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Weź tylko poprawkę, że CO2 w lagerowanym piwie jest dość dobrze rozpuszczony może go tam być całkiem sporo, więc uwzględnij to w porcji surowca do refermentacji.

Edited by karczmarz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.