Jump to content
Sign in to follow this  
Lechube

Świeżość piwa z kega

Recommended Posts

Wpadłem ostatnio na pomysł, aby zainstalować u siebie dystrybutor do rozlewania piwa z kega. Chodzi o zestaw z schładzarką, instalacją CO2 itp. Zastanawiam sie jednak jak długo piwo w otwartym kegu zachowuje świeżość? Chodzi mi o kupione beczki z piwem w hurtowniach, produkowane przez browar, a nie produkowane domowym sposobem... Bardzo proszę o informację, czy takie piwo w otwartej beczce nadaje się do spożycia przez miesiąc, czy może tylko przez kilka dni? Czy po każdej przerwie w rozlewaniu, trzeba myć i dezynfekować schładzarkę i przewody? Pozdrawiam wszystkich serdecznie...

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Od przedstawiciela Perły słyszałem, że piwo z kega powinno być opróżnione w ciągu 2 tygodni.

 

2. Jeden z piwowarów (zdaje się, że thobeta pisał tu gdzieś, że keg opróżnia nawet 2 miesiące i nic się z piwem nie dzieje..

 

Polecam lekturę wątku: http://www.piwo.org/forum/t748-KEGi-i-Kegaratory.html

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wpadłem ostatnio na pomysł, aby zainstalować u siebie dystrybutor do rozlewania piwa z kega. Chodzi o zestaw z schładzarką, instalacją CO2 itp. Zastanawiam sie jednak jak długo piwo w otwartym kegu zachowuje świeżość? Chodzi mi o kupione beczki z piwem w hurtowniach, produkowane przez browar, a nie produkowane domowym sposobem... Bardzo proszę o informację, czy takie piwo w otwartej beczce nadaje się do spożycia przez miesiąc, czy może tylko przez kilka dni? Czy po każdej przerwie w rozlewaniu, trzeba myć i dezynfekować schładzarkę i przewody? Pozdrawiam wszystkich serdecznie...

Ja miałem do czynienia ze schładzarka i do domowego użytku całkowicie mi się nie sprawdziła. No niestety aby piwo było chłodne ona musi pracować. Wyobraź sobie teraz jak masz ochotę na piwko i musisz włączyć system i piwo masz za 40 minut. To dla mnie było niedopuszczalne a o pracy 24/h nie było mowy. Jeśli były dni że piwa nie lałem psuło się w przewodach a co gorsze w schładzarce. Przekląłem ją 100razy.

 

Uważam że dla amatorskiego sportu najlepszym rozwiązaniem jest Kegerator

 

 

1. Od przedstawiciela Perły słyszałem, że piwo z kega powinno być opróżnione w ciągu 2 tygodni.

 

2. Jeden z piwowarów (zdaje się, że thobeta pisał tu gdzieś, że keg opróżnia nawet 2 miesiące i nic się z piwem nie dzieje..

 

Polecam lekturę wątku: http://www.piwo.org/forum/t748-KEGi-i-Kegaratory.html

To fakt ja piwo mam grubo ponad 2 miesiące i cały cza jest ok. Grunt to doskonale przygotować Keg przed rozlewem. Ortodoksi twierdzą iż piwo w kegu zmienia smak po dłuższym czasie. Być może - mi to nie przeszkadza a nawet przeciwnie. Jedna zaleta jest największa. Piwo jest zawsze doskonale nagazowane. Ja lubię mieć mocno gazowane i w takim rozwiązaniu nie muszę się niczym przejmować. Gorzej by wydostać je ze środka bez zbędnego pienienia :smilies:

Edited by thobeta

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.