Skocz do zawartości

Lagerowa fermentacja


copytko

Rekomendowane odpowiedzi

Fermentuję pierwszego lagera, niestety w 16-17 °C, używając drożdży Saflager S-23. Piana jest - ale jedno-dwucentymetrowa, gdzie przy piwach typu ale jest ona zawsze przynajmniej pięciokrotnie większa, tak ma być? Wytworzyło się nadciśnienie, wieko fermentora lekko się wydęło, lecz występuje klasyczny syndrom niebulgającej rurki, ale to akurat mnie nie martwi. Po naciśnięciu wieka uciekający gaz ma zapach świadczący o fermentacji, lecz jest on nikły, a minął już tydzień od czasu zadania drożdży.

 

Starać się szukać jakiegoś chłodniejszego miejsca, czy po prostu przetrzymać piwo o tydzień lub dłużej w fermentacji "burzliwej"? :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na s-23 nie ma wielkiej czapy drożdży na górze, więc się nie przejmuj. Fermentacja tydzień w 16 st. C oznacza, że już po fermentacji. Nie lepiej było robić piwko na górniakach ? Obawiam się, że z lagerem to to piwo nic wspólnego nie będzie miało. Zdecydowanie szukaj jak najzimniejszego miejsca i potrzymaj jeszcze z tydzień dwa na "cichej".

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.