Jump to content
Sign in to follow this  
copytko

Lagerowa fermentacja

Recommended Posts

Fermentuję pierwszego lagera, niestety w 16-17 °C, używając drożdży Saflager S-23. Piana jest - ale jedno-dwucentymetrowa, gdzie przy piwach typu ale jest ona zawsze przynajmniej pięciokrotnie większa, tak ma być? Wytworzyło się nadciśnienie, wieko fermentora lekko się wydęło, lecz występuje klasyczny syndrom niebulgającej rurki, ale to akurat mnie nie martwi. Po naciśnięciu wieka uciekający gaz ma zapach świadczący o fermentacji, lecz jest on nikły, a minął już tydzień od czasu zadania drożdży.

 

Starać się szukać jakiegoś chłodniejszego miejsca, czy po prostu przetrzymać piwo o tydzień lub dłużej w fermentacji "burzliwej"? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na s-23 nie ma wielkiej czapy drożdży na górze, więc się nie przejmuj. Fermentacja tydzień w 16 st. C oznacza, że już po fermentacji. Nie lepiej było robić piwko na górniakach ? Obawiam się, że z lagerem to to piwo nic wspólnego nie będzie miało. Zdecydowanie szukaj jak najzimniejszego miejsca i potrzymaj jeszcze z tydzień dwa na "cichej".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Patrząc na prognozy pogody, myślałem, że w grażu będzie około 14 °C, ale wyszło 16-17 °C przy otwartym oknie, dlatego zadałem S-23. Jest jeszcze komórka, ale tam mogą być chyba nocne wachania temperatur dosyć spore, chyba, że to lagerowcom nie przeszkadza? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.