Jump to content
Sign in to follow this  
Spartan

Co lepsze?

Recommended Posts

Witam, z braku doświadczenia pytam. Czy wyczuwalna jest różnica między słodem domowej roboty a kupnym? Uwarzyłem parę warek na słodzie domowym i rozmyślam czy jest różnica.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Richard Lehr - Domowe warzenie piwa.

"Słodowanie (...) jest skomplikowane i pracochłonne. Należy się liczyć także z tym, że z wykonanego samodzielnie słodu uzyskamy piwo, którego jakość będzie pozostawiać wiele do życzenia."

Share this post


Link to post
Share on other sites

Waśnie chciałem się dowiedzieć od waszego doświadczenia czy jest różnica w smaku, czy tylko w cenie.

Edited by Spartan

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jak przeprowadzasz słodowanie i jakie ilości? Mógłbyś to jakoś opisać składnie. Byłbym wdzięczny, bo temat mnie interesuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na początku słodowałem małe ilości na płótnie, lekko zwilżając ziarno, lecz nie wszystkie ziarna kiełkowały i trwało to około 4 dni. Spróbowałem w większej ilości wsypać do wiadra i lekko skropić wodą (w ciemnym miejscu).Ku mojemu zdziwieniu po 1 dniu kiełki miały już około 2 cm. Tylko trzeba uważać bu na dnie wiadra nie zebrało się dużo wody bo ziarna "z kwaśnieją".

Edited by Spartan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Większość? Prawie żaden piwowar nie słoduje. Ja parę razy próbowałem modyfikować słód, ale zamiast oczekiwanego karmelowego wyszło coś podobnego do Biscuit. Myślę, że podobnie będzie wychodząc z ziarna - coś dostaniesz, ale będzie dość dalekie od porządnego pilzneńskiego... Poza tym, wydaje się że oszczędność wynikająca z samodzielnego przygotowania słodów jest znikoma :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chwilę, na początku piwowarstwa, słodowałem - odsyłam do sznurków ze stopki - ale teraz stwierdzam, że to nieopłacalne, bo za dużo czynników zmiennych od jakości surowca do słodowania zaczynając.. Fajna przygoda, ale obecnie, przy takim dostępie do słodów wszelakich, bez perspektyw.

Piwa wyszły dobre, ale na komercyjnych słodach miałem lepsze.. może wzrost formy piwowara?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki Swiaderny.

 

Osobiście nie mam zamiaru na stałe przechodzić na własne słodowanie, bo zbyt warunków do tego nie mam, ale po głowie chodzi mi pewien eksperyment i chcę się najpierw do niego dobrze teoretycznie przygotować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.