Skocz do zawartości

Udka z ptaka nielota.


Jejski

Rekomendowane odpowiedzi

Udka przyrządzam na dwa ogródkowe sposoby. W wersji wędzonej i grilowej. Udka zapeklować przez 24godz. następnie wypłukać i zaparzyć z warzywami i przyprawami jak do rosołu, przez 30-45min. w temp. 75-80°C .W wersji grilowej można zrezygnować z peklowania. Po wyjęciu z parzenia gotujemy wywar i mamy pyszny rosół. Następnie gorące bądź już wystudzone udka lądują we wędzarni na 1,5h w temp. ok 45°C i 1h w 80-90°C. W wersji grilowej przyprawiamy po wyjęciu z parzenia przyprawami i kładziemy na grilu. Pozostałość cieczy w naczyniu w którym dodawaliśmy przyprawy wykorzystujemy jako bazę laki, czyli dodajemy oliwę, piwo i jeszcze jakieś przyprawy. Polewamy przypieczone udka na ruszcie, a można też zastosować tą metodę we wędzarni w temp 90°C . Mięsko jest bardzo soczyste, a skórka chrupiąca. Palce lizać polecam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Cześć :tort:

 

Po przebudowie paleniska wędzarni na pierwszy ogień poszły właśnie udka. Nowe palenisko sprawuje się świetnie!

na czym polegała przebudowa?

ja przyznam bez bicia że palenisko mam po prostu w kanale wędzarni (kanał ułozony z płytek chodnikowych 30x30)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.