Jump to content
Sign in to follow this  
Jejski

Udka z ptaka nielota.

Recommended Posts

Udka przyrządzam na dwa ogródkowe sposoby. W wersji wędzonej i grilowej. Udka zapeklować przez 24godz. następnie wypłukać i zaparzyć z warzywami i przyprawami jak do rosołu, przez 30-45min. w temp. 75-80°C .W wersji grilowej można zrezygnować z peklowania. Po wyjęciu z parzenia gotujemy wywar i mamy pyszny rosół. Następnie gorące bądź już wystudzone udka lądują we wędzarni na 1,5h w temp. ok 45°C i 1h w 80-90°C. W wersji grilowej przyprawiamy po wyjęciu z parzenia przyprawami i kładziemy na grilu. Pozostałość cieczy w naczyniu w którym dodawaliśmy przyprawy wykorzystujemy jako bazę laki, czyli dodajemy oliwę, piwo i jeszcze jakieś przyprawy. Polewamy przypieczone udka na ruszcie, a można też zastosować tą metodę we wędzarni w temp 90°C . Mięsko jest bardzo soczyste, a skórka chrupiąca. Palce lizać polecam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po przebudowie paleniska wędzarni na pierwszy ogień poszły właśnie udka. Już zapomniałem jak smakuje domowe wędzenie :tort: . Nowe palenisko sprawuje się świetnie!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :tort:

 

Po przebudowie paleniska wędzarni na pierwszy ogień poszły właśnie udka. Nowe palenisko sprawuje się świetnie!

na czym polegała przebudowa?

ja przyznam bez bicia że palenisko mam po prostu w kanale wędzarni (kanał ułozony z płytek chodnikowych 30x30)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.