Jump to content
Sign in to follow this  
Faszysta Rasista Homofob

Cream Ale - ryż czy kukurydza?

Recommended Posts

Ja w swoim Cream Ale dałem ryż który kleikowałem przed dodaniem do zacieru. Problemów z filtracją nie miałem

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kaszka kukurydziana też jest ok. Ryż należy skleikować.

W sumie, bardzo sympatyczne wyniki daje połączenie ryżu i kaszki kukurydzianej :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Który dodatek niesłodowany będzie najlepszy? Nie chcę mieć problemów z filtracją, wiec chyba ryż.

Czy ryż lepiej zagotować i dodać do zacieru, czy go ześrutować i kleikować jak pszenicę czy owies?

Ryż tylko rozjaśnia piwo, kukurydzę czuć w smaku. Ryż rozgotuj na masę i dla pewności zmiksuj, dopiero taki dodaj do zacieru. Kukurydzę (kaszkę kukurydzianą) skleikuj najpierw (przetrzymaj w wodzie max 80° ok 0,5 godz)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja używałem zarówno ryżu jak i kukurydzy. Mi bardziej podpasował ryż.

 

Ryż należy rozgotować porządnie. Ja robie to tak, że zaczynam warzenie od ugotowania ryżu w sporej ilości wody w garnku któy używam do zacierania, następnie dodaje zimnej wody i dosypuje słody.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Płatki ryżowe też należy gotować, czy wystarczy skleikować w 80C?

Zakupiłem też kaszkę kukurydzianą - to jak rozumiem, należy skleikować.

Cyt. wogosz- Temperatura kleikowania ryżu to ok. 88°C, ale w zależności od odmiany waha się od 82-92°C. Długość kleikowania nie jest jednoznacznie ustalona, trzeba obserwować ryż i samemu określić czy już wystarczy.

Cyt. Jacenty ;) - Kukurydzę (kaszkę kukurydzianą) skleikuj najpierw (przetrzymaj w wodzie max 80° ok 0,5 godz)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Płatki ryżowe też należy gotować, czy wystarczy skleikować w 80C?

Płatków ryżowych nie trzeba ani gotować ani kleikować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.