Skocz do zawartości

Rozciąganie budżetu warzenia.


scooby_brew

Rekomendowane odpowiedzi

W majowym wydaniu magazynu Brew Your Own jest arykul p.t. "Rozciagajac twoj budzet warzenia - sugestie i sposoby robienia wiekszej ilosci piwa taniej".

Czytajac ten artykul od razu sobie pomyslalem, ze autor moglby sie troche nauczyc na ten temat z tego forum, niemniej artykul jest wystarczajaco interesujacy zeby strescic go tu szybko. Oto najwazniejsze punkty artykulu:

 

1. Warz wiecej piwa w domu.

warzac wiecej zaoszczedzisz na piwie kupowanym w sklepie.

 

2. Kupuj w cenach hurtowych.

 

3. Warz wieksze warki.

Warzac wieksze warki zaoszczedzisz na drozdzach, pozostalych chmielach itp.

 

4. Uzywaj mniej ekstraktu.

Ekstrakt jest stosunkowo drogi, wiec mozesz zaoszczedzic przez robienie 100% zacieru.

 

5. Chmiele.

Podczas warzenia mozesz zastapic np. chmiel goryczkowy o nizszym AA% i uzyc mniejszej ilosci chmielu o wyzszym AA%. Czasami ten sam rodzaj chmieli ma rozne AA%, w zaleznosci od tego czy jest to szyszka czy granulat.

Mozesz sprobowac nowych metod chmielenia, np. french press.

 

6. Drozdze.

To jest chyba najlatwiejszy sposob na oszczedzenie pieniedzy. Drozdze mozna uzywac wielokrotnie, mozesz wymieniac sie drozdzami z innymi piwowarami. Zwruc tylko wieksza uwage na czystosc i sterylnosc.

 

7. Warz z kolega.

 

8. Uzywaj wlasnych chmieli.

 

9. Uzywaj energii madrze.

 

10. Sprzet.

Na sprzecie mozna zaosczedzic olbrzymia ilosc pieniedzy. Niektore inwestycje w sprzet sie oplacaja, inne nie. Czesto piwowarze z minimalnym sprzetem robia tak samo dobre piwo jak i ci z drogim sprzetem.

 

11. Warz w sposob "zielony" i przyjazny dla srodowiska.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Taki fermentor jest IMO dobrym przykladem na punkt #10. Fermentor musze powiedziec jest ciekawy, ale kosztuje $1800 i tylko za same czesci, nie mowiac o czasie, koszcie narzedzi itp.

Zamiast tego mozesz kupic uzywana lodowke za ok. $50, lub przerobic uzywana zamrazalke w stylu "chest freezer" na lodowke do fermentacji za ok. $150, lub po prostu warzyc Lagery tylko zima a w pozostalej czesci roku - warzyc Ales.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

scooby_brew napisał:

 

11. Warz w sposob "zielony" i przyjazny dla srodowiska.

 

No tak, to jest kluczowe dla naszego budżetu.

Jeszcze niedawno i w innej części świata byłby obowiązkowy dopisek "warz w zgodzie z myślami zawartymi w dziełach Włodzimierza Iliicza"

Tu się z Tobą nie zgodzę. Jeśli mogę warzyć w ogródku i używać ciepłej wody do mycia z beczki na dachu, to nie muszę zużywać energi na grzanie wody, oraz zwracam wodę z chłodzenia do podlewania w ogrodzie ( w tym chmielu) to dlaczego nie być eko? Oszczędzam w ten sposób pieniądze :D

Edytowane przez Jejski
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

11. Warz w sposob "zielony" i przyjazny dla srodowiska.

No tak' date=' to jest kluczowe dla naszego budżetu.

Jeszcze niedawno i w innej części świata byłby obowiązkowy dopisek "warz w zgodzie z myślami zawartymi w dziełach Włodzimierza Iliicza"[/quote']

Tak jak Jejski mowi, chodzi tu o to ze najczesciej rozwiazanie dobre dla srodowiska jest rownoczesnie rozwiazaniem tanszym.

Chodzi o uzywanie starych wiader na pojemniki do srodkow desynfekcyjnych, uzywanie tych samych srodkow desynfekcyjnych wielokrotnie itp.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.