Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A tu oto przedstawiam swoje wypociny przy tworzeniu własnych warek. Swoją przygodę zacząłem od głębokich wód tzn. na pierwszy ogień poszło zacieranie. Jak wyszło? Nadal czekam na efekty :P Mam nadzieje nie będą tragiczne :P

 

#1 Weissbier/Hefeweizen (centrumpiwowarstwa.pl) 02.09.2013

 

Składniki:

Słód pilzneński 1,9 kg

Słód pszeniczny 2,1 kg

Chmiel Lubelski, granulat, 15 g

MauriBrew WEISS - Y1433

 

Zacieranie:

65oC Zasyp słodu pszenicznego

15' 60oC Przerwa ferulikowa

30' 67oC Scukrzanie

45' 75oC Dekstrynujaca

 

Dekokcja 1/3 zacieru

10' 77oC

15' 95oC

 

Chmielenie

60' 95oC

To było pierwsze moje zacieranie dlatego pomylone temperatury trochę ;/ no ale zobaczymy co z tego wyjdzie, może będzie to przypominać trochę piwo :P Udało mi się uzyskać gdzieś 15 l 13oBLG. Piwko fermentowało 3 dni burzliwej i zostawiłem w fermentatotorze jeszcze 11 dni i zabutelkowałem(17.09.2013)

Edytowane przez Mudulinek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.