Jump to content

Recommended Posts

A tu oto przedstawiam swoje wypociny przy tworzeniu własnych warek. Swoją przygodę zacząłem od głębokich wód tzn. na pierwszy ogień poszło zacieranie. Jak wyszło? Nadal czekam na efekty :P Mam nadzieje nie będą tragiczne :P

 

#1 Weissbier/Hefeweizen (centrumpiwowarstwa.pl) 02.09.2013

 

Składniki:

Słód pilzneński 1,9 kg

Słód pszeniczny 2,1 kg

Chmiel Lubelski, granulat, 15 g

MauriBrew WEISS - Y1433

 

Zacieranie:

65oC Zasyp słodu pszenicznego

15' 60oC Przerwa ferulikowa

30' 67oC Scukrzanie

45' 75oC Dekstrynujaca

 

Dekokcja 1/3 zacieru

10' 77oC

15' 95oC

 

Chmielenie

60' 95oC

To było pierwsze moje zacieranie dlatego pomylone temperatury trochę ;/ no ale zobaczymy co z tego wyjdzie, może będzie to przypominać trochę piwo :P Udało mi się uzyskać gdzieś 15 l 13oBLG. Piwko fermentowało 3 dni burzliwej i zostawiłem w fermentatotorze jeszcze 11 dni i zabutelkowałem(17.09.2013)

Edited by Mudulinek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.