Jump to content
Sign in to follow this  
TomekWG

weryfikacja receptury na pierwszego Milk Stouta

Recommended Posts

Witam!

 

Będzie to pierwsze moje piwo przygotowane nie z gotowego zestawu. Z racji małego doświadczenia prosiłbym starszych kolegów i koleżanki o zweryfikowanie receptury...

 

Rozmiar warki standardowe 20l.

 

Składniki:

4kg Pale Ale 5,5 EBC

0,30kg Czekoladowy ciemny 1100 EBC

0,20kg Jęczmień prażony - 1000 EBC

 

Marynka - 20g na 60 min

Marynka - 10g na 30 min

 

Laktoza - 0,5kg

 

Drożdże suche Danstar Notthingam Ale Yeast.

 

Proszę o wyrozumiałość i weryfikację poprawności tudzież sugestie... Myślałem też o zastąpieniu słodu czekoladowego słodami karmelowymi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli nie rzucisz za wcześnie słodu i jęczmienia palonego, to nie powinieneś mieć zbytniej przypalenizny. Ja w pierwszym stoucie miałem podobną ilość i przy rzuceniu na ostatnie 10 minut zacierania, paloność się nie wybija przed szereg, a z czasem się miło zbalansowała. Do milk stouta dałem nawet trochę mniej (400 g w sumie?) końcem zacierania. No i przy tej ilości masz pewność, że piwo będzie czarne jak smoła;)

 

Marynkę rzuciłbym razem na początku. Laktoza da słodycz, więc na goryczkę dałbym 40-60 g, ale to kwestia smaku. Laktozę na 20 ostatnich minut.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dałbym więcej Marynki. Część Pale Ale zastąpiłbym Monachijskim. Poza tym sypnąłbym jeszcze jakiś karmelowy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za porady.

 

Jeśli nie rzucisz za wcześnie słodu i jęczmienia palonego, to nie powinieneś mieć zbytniej przypalenizny

 

właśnie chciałbym uniknąć "przypalenizny" zależy mi na fajnym zbalansowanym smaku z nuta słodyczy

 

Dałbym więcej Marynki.

 

Po zwiększeniu Marynki do 40g. Wyszło mi w Beersmithie 45IBU - trochę dużo jak na Milk Stouta, czy nie??

Edited by TomekWG

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zależy, czy użyjesz monacha i/lub dorzucisz odrobinę karmelu. Pojawi się kontra i goryczka nie powinna być tak odczuwalna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.