Jump to content
ekotechnika

sito do filtracji IKEA

Recommended Posts

Jeżeli to ma służyć do filtracji osadów gorących, to ja mam lepszy sposób, który stosuję.

Dwie takie siatki zwinięte w rulon, na końcach zasklepiony, a w środku przymocowany do kranika (oczywiście od wewnątrz). Sprawdza się idealnie.

http://allegro.pl/si...3555146907.html

 

Ma służyć do filtracji i wysładzania :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli to ma służyć do filtracji osadów gorących, to ja mam lepszy sposób, który stosuję.

Dwie takie siatki zwinięte w rulon, na końcach zasklepiony, a w środku przymocowany do kranika (oczywiście od wewnątrz). Sprawdza się idealnie.

http://allegro.pl/si...3555146907.html

Czy to takie coś co się na anglojęzycznych forach nazywa się bazooka screen? Możesz wrzucić zdjęcie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy mosiądz po kontakcie z brzeczką jest trujący? Niby jest stosowany w instalacjach do wody, ale podczas gotowania i w środowisku brzeczki kto go tam wie, co tam się wydziela.

Akurat mam takiego kolanko jak na zdjęciu i zastanawiam się, czy kupować ze stali nierdzewnej czy użyć tego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W niedziele filtrowałem i wysładzałem przez to sito. Wszystko super ale pod naporem ~6Kg słodów przegięło się i przestawiło na bok, tak że cześć dolegała samego dna a druga część była dużo wyżej. Ogólnie przepływ był tak szybki że nie nadążałem zagotowywać kolejnej partii wody do uzupełnienia :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja korzystam z oplotu do wysładzania a potem do tego samego pojemnika ustawionego wyżej transferuje gorącą brzeczkę a z niego grawitacyjnie przez wymiennik ciepła do fermentatora. (i obyło się bez przecinka :))

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy mosiądz po kontakcie z brzeczką jest trujący? Niby jest stosowany w instalacjach do wody, ale podczas gotowania i w środowisku brzeczki kto go tam wie, co tam się wydziela.

 

Przesyłam link na temat stosowania mosiądzu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzień Dobry wszystkim przed pierwszym wpisem :)

 

Ja to sito z Ikea z powodzeniem stosuje przy zlewaniu piwa do fermentora z kranikiem (i roztworem glukozy w środku) przed rozlewem do butelek. Dobrze zatrzymuje osady chmielu dodanego na zimno (na cichą). Jedyna niedogodność to taka, że trzeba sito podnieść wyżej, gdy poziom piwa się podniesie do poziomu sita (ok. 12 cm od dna). Ale ma na środku uchwyt, więc w sumie problemu nie ma.

 

Zig

Share this post


Link to post
Share on other sites

A nie można najzwyczajniej domontować 3/4 haczyków i zawiesić sitka na krawędziach fermentatora? Haczyki dobrać tak by sitko wisiało 5cm nad otworem i pomału przelewać schłodzoną brzeczkę do fermentatora.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.