Jump to content

sito do filtracji IKEA


ekotechnika
 Share

Recommended Posts

Podoba mi się to sito.

Można by na spód dać płaskowniki z blachy grubości np. #1,5, poustawiane na krzyż (muszą mieć nacięcia - podobnie jak się oddziela bombki chionkowe). Do tego porobić nawet nacięcia w nich od spodu i filtrator "jak ta lala".

Link to comment
Share on other sites

Jeżeli blokuje się 12 cm nad dnem, to jak tego używasz, bo chyba czegoś nie rozumiem. Wlewasz na to brzeczkę z chmielem, a potem wyciągasz? Jeżeli tak, to pewnie część chmielu ucieka bokiem w trakcie wyciągania?

Link to comment
Share on other sites

Jeżeli blokuje się 12 cm nad dnem, to jak tego używasz

Nie no ma kranik pod spodem - przecież pisał że to do filtracji chmielin po warzeniu.

 

Wychodzi na to że gotuje chińczyka z Ikei przez pełne 60'? Nie odważyłbym się...

Link to comment
Share on other sites

Jeżeli blokuje się 12 cm nad dnem, to jak tego używasz

Nie no ma kranik pod spodem - przecież pisał że to do filtracji chmielin po warzeniu.

 

Wychodzi na to że gotuje chińczyka z Ikei przez pełne 60'? Nie odważyłbym się...

Nie no, kadź jest założona na wiaderku, więc jej nie gotuje. Popraw mnie jeżeli się mylę, ale wygląda to chyba tak: kończysz gotować, chłodzisz w garze a następnie przelewasz zimną brzeczkę do wiaderka z założonym sitem. Z tego wiaderka kranikiem spuszczasz brzeczkę do fermentatora?

Link to comment
Share on other sites

Jeżeli blokuje się 12 cm nad dnem, to jak tego używasz

Nie no ma kranik pod spodem - przecież pisał że to do filtracji chmielin po warzeniu.

 

Wychodzi na to że gotuje chińczyka z Ikei przez pełne 60'? Nie odważyłbym się...

Nie no, kadź jest założona na wiaderku, więc jej nie gotuje. Popraw mnie jeżeli się mylę, ale wygląda to chyba tak: kończysz gotować, chłodzisz w garze a następnie przelewasz zimną brzeczkę do wiaderka z założonym sitem. Z tego wiaderka kranikiem spuszczasz brzeczkę do fermentatora?

 

A to nie lepszy w takim przypadku whirpool? Po co kombinować i zatrudniać kolejne sprzęty które trzeba dezynfekować, skoro są łatwiejsze sposoby. A jako fałszywe dno do fermentora to 12 cm nad dnem, trochę za wysoko do trzymania młóta na tym, w końcu to to minimum 8-12 kg miałoby się na tym opierać. Działało by to wtedy też bardziej jako torba do wysładzania, więc efekty gorsze niż oplot...

Link to comment
Share on other sites

A to nie lepszy w takim przypadku whirpool? Po co kombinować i zatrudniać kolejne sprzęty które trzeba dezynfekować, skoro są łatwiejsze sposoby.

A to wężyka do dekantacji nie trzeba dezynfekować? Jako fałszywe dno podczas filtracji zacieru na pewno się nie nada - zbyt wątla konstrukcja.

Link to comment
Share on other sites

A co tu kumać? Myjesz i dezynfekujesz to sito, wkładasz do wiadra z kranikiem, wlewasz tam gorącą brzeczkę, chmieliny zostają na sicie i część gorących osadów, kranikiem transportujesz do chłodzenia.

Link to comment
Share on other sites

Kombinacje, chmieliny mogą się schłodzić w brzeczce, po co marnować aromat. Potem dalej jak kolega Undeath napisał. Czasami przydatna jest dodatkowa filtracja wstępna nad rurką lub oplotem, ma coś leżeć, i tyle. Osobiście z pełnym skutkiem przeprowadziłem test słomy na oplocie lub rurce-nie pamiętam, niesłodków i pszenicy było sporo, słoma działała idealnie a piwa już nie ma :(

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Jeżeli to ma służyć do filtracji osadów gorących, to ja mam lepszy sposób, który stosuję.

Dwie takie siatki zwinięte w rulon, na końcach zasklepiony, a w środku przymocowany do kranika (oczywiście od wewnątrz). Sprawdza się idealnie.

http://allegro.pl/si...3555146907.html

Edited by jake
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.