Jump to content
ekotechnika

sito do filtracji IKEA

Recommended Posts

Sito do gotowania na parze z IKEA, świetnie nadaje się do filtracji po chmieleniu. Pasuje idealnie do kadzi filtracyjnej z fermentora. Koszt 12 zł.

post-4705-0-18155300-1379623952_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomo33
:) Edited by tomo33

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja wczoraj nabyłem durszlak plus ściereczka z ikei. Twoje sitka fajne rozwiązanie, ale pytanie, na jaką głębokość zapada się w fermentorze?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podoba mi się to sito.

Można by na spód dać płaskowniki z blachy grubości np. #1,5, poustawiane na krzyż (muszą mieć nacięcia - podobnie jak się oddziela bombki chionkowe). Do tego porobić nawet nacięcia w nich od spodu i filtrator "jak ta lala".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli blokuje się 12 cm nad dnem, to jak tego używasz, bo chyba czegoś nie rozumiem. Wlewasz na to brzeczkę z chmielem, a potem wyciągasz? Jeżeli tak, to pewnie część chmielu ucieka bokiem w trakcie wyciągania?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli blokuje się 12 cm nad dnem, to jak tego używasz

Nie no ma kranik pod spodem - przecież pisał że to do filtracji chmielin po warzeniu.

 

Wychodzi na to że gotuje chińczyka z Ikei przez pełne 60'? Nie odważyłbym się...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli blokuje się 12 cm nad dnem, to jak tego używasz

Nie no ma kranik pod spodem - przecież pisał że to do filtracji chmielin po warzeniu.

 

Wychodzi na to że gotuje chińczyka z Ikei przez pełne 60'? Nie odważyłbym się...

Nie no, kadź jest założona na wiaderku, więc jej nie gotuje. Popraw mnie jeżeli się mylę, ale wygląda to chyba tak: kończysz gotować, chłodzisz w garze a następnie przelewasz zimną brzeczkę do wiaderka z założonym sitem. Z tego wiaderka kranikiem spuszczasz brzeczkę do fermentatora?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli blokuje się 12 cm nad dnem, to jak tego używasz

Nie no ma kranik pod spodem - przecież pisał że to do filtracji chmielin po warzeniu.

 

Wychodzi na to że gotuje chińczyka z Ikei przez pełne 60'? Nie odważyłbym się...

Nie no, kadź jest założona na wiaderku, więc jej nie gotuje. Popraw mnie jeżeli się mylę, ale wygląda to chyba tak: kończysz gotować, chłodzisz w garze a następnie przelewasz zimną brzeczkę do wiaderka z założonym sitem. Z tego wiaderka kranikiem spuszczasz brzeczkę do fermentatora?

 

A to nie lepszy w takim przypadku whirpool? Po co kombinować i zatrudniać kolejne sprzęty które trzeba dezynfekować, skoro są łatwiejsze sposoby. A jako fałszywe dno do fermentora to 12 cm nad dnem, trochę za wysoko do trzymania młóta na tym, w końcu to to minimum 8-12 kg miałoby się na tym opierać. Działało by to wtedy też bardziej jako torba do wysładzania, więc efekty gorsze niż oplot...

Share this post


Link to post
Share on other sites

A to nie lepszy w takim przypadku whirpool? Po co kombinować i zatrudniać kolejne sprzęty które trzeba dezynfekować, skoro są łatwiejsze sposoby.

A to wężyka do dekantacji nie trzeba dezynfekować? Jako fałszywe dno podczas filtracji zacieru na pewno się nie nada - zbyt wątla konstrukcja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Siatka z nierdzewki , obręcz nie wiadomo. Dezynfekcja rurki to chyba mniejszy kłopot niż tego całego sita. Może gdyby kolega opisał w miarę dokładnie jak tego używa , to nie trzeba byłoby się domyślać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A co tu kumać? Myjesz i dezynfekujesz to sito, wkładasz do wiadra z kranikiem, wlewasz tam gorącą brzeczkę, chmieliny zostają na sicie i część gorących osadów, kranikiem transportujesz do chłodzenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kombinacje, chmieliny mogą się schłodzić w brzeczce, po co marnować aromat. Potem dalej jak kolega Undeath napisał. Czasami przydatna jest dodatkowa filtracja wstępna nad rurką lub oplotem, ma coś leżeć, i tyle. Osobiście z pełnym skutkiem przeprowadziłem test słomy na oplocie lub rurce-nie pamiętam, niesłodków i pszenicy było sporo, słoma działała idealnie a piwa już nie ma :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co myślicie o użyciu tego sita do wysładzania ? Jakimś problemem jest to że blokuje się na wysokości około 12cm ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli to ma służyć do filtracji osadów gorących, to ja mam lepszy sposób, który stosuję.

Dwie takie siatki zwinięte w rulon, na końcach zasklepiony, a w środku przymocowany do kranika (oczywiście od wewnątrz). Sprawdza się idealnie.

http://allegro.pl/si...3555146907.html

Edited by jake

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.