Jump to content
Sign in to follow this  
copytko

Arkusz Excela do szacowania °Blg ze składników fermentowalnych

Recommended Posts

Przedstawiam nic odkrywczego, czego nie możnaby znaleźć w BeerSmith, BrewTarget lub innych popularnych programach. Celem akrusza było rozwikłanie tajemnicy - czemu oba wcześniej wymienione programy liczą OG inaczej i który z nich jest bliżej prawdy.

 

Używając stosunkowo prostych formuł i starając się jak najmniej zaokrąglać otrzymałem wyniki bliźniacze z BeerSmithem. :) Nie wiem, czy komuś się to przyda, ale wrzucę do analizy. Mile widziane komentarze. :)

plato obliczenia 1.1.xls

Edited by copytko

Share this post


Link to post
Share on other sites

do arkusza wprowadziłeś dane. Co jeszcze trzeba wprowadzić i gdzie, by ukazało się coś w kolumnie G ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dane mają służyć jako przykład. Jednostkowe stężenie cukrów wyliczane jest na podstawie 2ch typów danych - dotyczących bezpośrednio brzeczki oraz dotyczących słodów. Do grupy tych pierwszych zalicza się spodziewaną objętość brzeczki (często warzy się 20 l warki) i spodziewaną wydajność zacierania (przeważnie około 70 %). Parametry dotyczące słodu to jego masa dodana do wody oraz ekstraktywność (zależy od rodzaju słodu). Na podstawie tych danych wyliczane jest jednostkowe stężenie cukrów uzyskanych dzięki zacieraniu danego składnika, co określone jest odpowiednią formułą w każdej komórce. :)

 

Właśnie zobaczyłem także, że Excel w niektórych wersjach po prostu nie wyświetla nic tam, gdzie powinny być wyniki obliczeń w kolumnie G, poprawiłem to w wersji 1.1 i wrzuciłem do pierwszego posta.

Edited by copytko

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.