Jump to content
Guest tomato

'merica fuck yeah - apa, ipa receptury

Recommended Posts

Guest tomato

Pierwsza moja przygoda z hamerykańskimi chmielami :)

Galaktus og 12,5 IBU 35

APA

5kg pale ale

0.5kg monachijski II

0.1kg bursztyn

0.1kg karmel 150

0.1kg karmel 300

 

60' centennial 25g

15' galaxy 10g

0' galaxy 20g

5 dni galaxy 20g

tak,tak galaxy nie usa.

 

Mozajka cytrusowa og 15 IBU 63

IPA

5kg pilzneński

1kg wiedeński

0.2kg cukier

0.2kg może płatki pszeniczne

 

60' mosaic 15g citra 10g magnum 10g.

30' mosaic 10g cascade 10g citra 10g

zostaje mi 25g mosaic, 30g citry, 40 cascade

prosiłbym o propozycje jak je zużyć na 0' i na zimno

Edited by tomato

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie używałem mosaica, ale z opisu chmielu wynika, że jest dość kompleksowy. Z tego co sam warzyłem i nawąchałem u innych: szkoda, że nie masz amarillo, by cytrusami zrównoważyć cytrusy w citrze i cascade'zie.

Może: 0 min 25 g mosaica i 20 g cascade i na cichą 30 g citry i 20 g cascade'a?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do pierwszego dałbym jednak więcej na zimno, chmieliłem Galaxy+Topaz po 10 g każdego na 7 dni i aromat jest raczej słaby.

Share this post


Link to post
Share on other sites

chmieliłem Galaxy+Topaz po 10 g każdego na 7 dni i aromat jest raczej słaby.

 

 

 

Jakby to napisać, nic dziwnego że aromat jest słaby. Dałeś dużo za mało chmielu :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mosaic jest bardzo przyjemnym chmielem. Sam robiłem single hopa, piłem też single hopy dwojga innych piwowarów. Ogólny wniosek to, że ,oże nie jest to nic szałowego, ale wychodzą bardzo solidne piwa. Daje sporo owoców tropkilanych, trochę takiej rześkości; cytrusów, czy żywicy praktycznie brak. Goryczkę też potrafi dać zdecydowaną, ale bardzo przyjemną w odbiorze, ani trochę nie zalegającą. Do IPA single hop, niekoniecznie, ale do lżejszego APA jak znalazł.

Na 60' sypnij maks 20g chmielu, lepiej sypnąć więcej na 15' i 0' i potem na cichą.

Swoją drogą z 0,5kg monacha II i 0,3 bursztynowego i karmelowych to chyba bardziej Amber Ale wyjdzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomato

Apa zwał jak zwał. Kolor się okaźe w praniu. w beer smithie mieści sie w stylu. Ale amber pewnie też.

Nie mam więcej galaxy - idzie cały na aromat. Zresztą pierwsze piwko nie będę nic zmieniał. Mniej centenniala da tylko mniej gorczkę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.