Jump to content
Sign in to follow this  
mwars

Pils & Marcowe

Recommended Posts

Cześć. Złożyłem sobie dwie receptury, jeśli znajdziecie troszkę czasu to proszę o opinie.

 

 

Marcowe

 

słody

Pilzneński 4,5 kg

Monachijski 1,0 kg

Carahell 0,7 kg

 

chmiele

Spalt Spalter-granulat 30g

Halletrau Tradition-granulat 30g

 

dodatki

Płatki owsiane błyskawiczne 400 g

Mech irlandzki 50 g

 

drożdże

Saflager W 34/70

 

zacieranie

63°C - 20 minut

71°C - 40 minut

 

refermentacja

cukier 120g/20L

 

 

 

Pils

 

słody

Pilzneński 5,5 kg

Carahell 0,3 kg

 

chmiele

Spalt Spalter-granulat 30g

Halletrau Tradition-granulat 30g

 

dodatki

Płatki owsiane błyskawiczne 400 g

Mech irlandzki 50 g

 

drożdże

Saflager W 34/70

 

zacieranie

50°C - 15 minut

64°C - 30 minut

71°C - 30 minut

 

refermentacja

cukier 120g/20L

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak na mój gust to w Marcowym za dużo Carahella, zmniejszyłbym do 0,2-0,3 kg, w Pils w ogóle wywaliłbym Carahell, ewentualnie zmniejsz do 0,1-0,2 kg. Płatki do obu styli niepotrzebne. No i mech to raczej 5g a nie 50g ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja proponuje w Marcowym odjąć z pilsa 0,5 i te 0,5 dodać monachijskiego i tylko na tych 2 słodach a co do pilsa to jak kolega wyżej mówił dodaj 0,2 będziesz miał ok. 3%zasypu i wywal te dodatki, bynajmniej płatki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Owsiane marcowe??

Te 400 g płatków zmieni Ci piwo w owsianke, powaznie, daj spokój.

Zgadzam się z kolegami, również jeśli chodzi o karmelowe. Do marcowego możesz dać trochę karmelowych, albo i wcale, ale 300 g to max.

Co do pilsa - spróbuj zrobić "niemieckiego", skoro już masz takie chmiele, w ogóle bez karmelowych, i zacieraj wytrawnie.

Mchu nigdy w życiu nie dawałem, i nie widzę takiej potrzeby, zwłaszcza w lagerach. 34/70 po odpowiednio długim czasie dadzą Ci mocno klarowne piwo, bez dodatkowych zabiegów. W prawdzie u mnie za mocno się nie "zlepiły" więc trzeba oczywiście uważać przy nalewaniu, to nie nottinghamy :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok poniżej poprawione receptury.

Jeśli macie jeszcze jakieś spostrzeżenia ....

 

 

Marcowe

 

słody

pilzneński 4,0 kg

Monachijski 1,5 kg

Carahell 0,2 kg

 

chmiele

Spalt Spalter-granulat 30g

Halletrau Tradition-granulat 30g

 

dodatki

brak

 

drożdże

Saflager W 34/70

 

zacieranie

63°C - 20 minut

71°C - 40 minut

 

refermentacja

cukier 120g/20L

 

 

 

Pils

 

słody

Pilzneński 5,0 kg

Monachijski 0,5 kg

 

 

chmiele

Spalt Spalter-granulat 30g

Halletrau Tradition-granulat 30g

 

dodatki

brak

 

drożdże

Saflager W 34/70

 

Zacieranie:

50°C - 15 minut

63°C - 40 minut

71°C - 20 minut

 

refermentacja

cukier 120g/20L

 

 

I jeszcze pytanko: Jaka jest różnica między słodami Weyermann a Strzegom - rozumiem że to są producenci ale czy warto kupować Weyrmann-a czy może ze Strzegomia i dlaczego akurat ten.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja nie widzę różnic pomiędzy podstawowymi słodami tych słodowni ( nie mówię o różnych specjalnych , bo Strzegom nie wszystko ma ) , więc kupuję tańsze,

Edited by pepek84

Share this post


Link to post
Share on other sites

5 gr mchu to sobie wrzuć do każdego na ostatnie 15minut, zawsze to odrobina klarowności będzie. Mój dostawca ma słody Soufflet i Strzegom, czasami potrzebny jest np wędzony to u kogoś innego kupuję.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Który słód daje marcowemu jego barwę? Dla mnie wykładnią jest Marcowe Kormorana

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.