Jump to content

Pils & Marcowe


mwars
 Share

Recommended Posts

Cześć. Złożyłem sobie dwie receptury, jeśli znajdziecie troszkę czasu to proszę o opinie.

 

 

Marcowe

 

słody

Pilzneński 4,5 kg

Monachijski 1,0 kg

Carahell 0,7 kg

 

chmiele

Spalt Spalter-granulat 30g

Halletrau Tradition-granulat 30g

 

dodatki

Płatki owsiane błyskawiczne 400 g

Mech irlandzki 50 g

 

drożdże

Saflager W 34/70

 

zacieranie

63°C - 20 minut

71°C - 40 minut

 

refermentacja

cukier 120g/20L

 

 

 

Pils

 

słody

Pilzneński 5,5 kg

Carahell 0,3 kg

 

chmiele

Spalt Spalter-granulat 30g

Halletrau Tradition-granulat 30g

 

dodatki

Płatki owsiane błyskawiczne 400 g

Mech irlandzki 50 g

 

drożdże

Saflager W 34/70

 

zacieranie

50°C - 15 minut

64°C - 30 minut

71°C - 30 minut

 

refermentacja

cukier 120g/20L

Link to comment
Share on other sites

A ja proponuje w Marcowym odjąć z pilsa 0,5 i te 0,5 dodać monachijskiego i tylko na tych 2 słodach a co do pilsa to jak kolega wyżej mówił dodaj 0,2 będziesz miał ok. 3%zasypu i wywal te dodatki, bynajmniej płatki

Link to comment
Share on other sites

Owsiane marcowe??

Te 400 g płatków zmieni Ci piwo w owsianke, powaznie, daj spokój.

Zgadzam się z kolegami, również jeśli chodzi o karmelowe. Do marcowego możesz dać trochę karmelowych, albo i wcale, ale 300 g to max.

Co do pilsa - spróbuj zrobić "niemieckiego", skoro już masz takie chmiele, w ogóle bez karmelowych, i zacieraj wytrawnie.

Mchu nigdy w życiu nie dawałem, i nie widzę takiej potrzeby, zwłaszcza w lagerach. 34/70 po odpowiednio długim czasie dadzą Ci mocno klarowne piwo, bez dodatkowych zabiegów. W prawdzie u mnie za mocno się nie "zlepiły" więc trzeba oczywiście uważać przy nalewaniu, to nie nottinghamy :)

Link to comment
Share on other sites

Ok poniżej poprawione receptury.

Jeśli macie jeszcze jakieś spostrzeżenia ....

 

 

Marcowe

 

słody

pilzneński 4,0 kg

Monachijski 1,5 kg

Carahell 0,2 kg

 

chmiele

Spalt Spalter-granulat 30g

Halletrau Tradition-granulat 30g

 

dodatki

brak

 

drożdże

Saflager W 34/70

 

zacieranie

63°C - 20 minut

71°C - 40 minut

 

refermentacja

cukier 120g/20L

 

 

 

Pils

 

słody

Pilzneński 5,0 kg

Monachijski 0,5 kg

 

 

chmiele

Spalt Spalter-granulat 30g

Halletrau Tradition-granulat 30g

 

dodatki

brak

 

drożdże

Saflager W 34/70

 

Zacieranie:

50°C - 15 minut

63°C - 40 minut

71°C - 20 minut

 

refermentacja

cukier 120g/20L

 

 

I jeszcze pytanko: Jaka jest różnica między słodami Weyermann a Strzegom - rozumiem że to są producenci ale czy warto kupować Weyrmann-a czy może ze Strzegomia i dlaczego akurat ten.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.