Jump to content
Kafar

Jakiego brew-kita wybrać?

Recommended Posts

Witam, ostatnio mnie naszło, żeby...zrobić sobię piwa. Warzyć będę z brew-kita, pozostaje tylko kwestia jakiego wybrać? Powiem coś o swoich gustach. Generalnie chciałbym by piwo miało "moc" w sensie powiedzmy 5,5-7% alk. Jakie piwa lubię? Raczej piwa jasne i pszeniczne. Moi "sklepowi" faworycie to Ciechany (Wyborny, Lagerowy czy miodowy), Paulaner oraz...(tu mi się dostanie :smilies: ) Heineken. Co byście radzili uwarzyć?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kup 'Mistrz Śladek' , chmiel ma w saszetce, musisz ugotować i poznać zapach. Poszukaj po sklepach internetowych, np Piwowin, kup tam przy okazji glukozę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

do czego mu glukoza ?

jeśli do podbicia blg to lepiej najtańszy ekstrakt (chyba WESa) jeśli do refermentacji to bez sensy dawać ,wystarczy normalny cukier

zrobić coś podobnego do "Heńka" to nie łatwa sprawa albo właśnie łatwa brewkit i wiadro wody :)

z tego co napisałeś podchodzą ci lagery ,jeśli nie masz gdzie postawić wiadra że by temperatura było +/- 12C i w miarę stała to zostaję tylko ALE górnej fermentacji

zrób z WESa wyjdzie w miarę tanio (chyba że jest ci obojętne ile zapłacisz za puszki) 1,7kg piwo pszeniczne do tego 1,7kg ekstrakt pszeniczny i drożdże Mauribrew Weiss

mamy nadzieję że wszystko inne co będzie ci potrzebne doczytałeś ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Generalnie na stanie mam 2 fermentory (albo fermentatory? mniejsza z nazwą:P), łychę, kapslownicę, pirosiarczyn i resztki glukozy do refermentacji bo kiedyś (parę lat temu) rzeźbiłem coś. W sumie uwarzyłem wtedy dwie warki: Coopers Eu Lager + cukier i Coppers Lager + ekstrakt słodowy. I szczerze wtedy to średnio podchodziło smakowo, być może 3-4 tygodnie leżakowanie to było za mało.

 

No ale to było dawno i teraz znowu chcę spróbować! ;) Ekstrakt wolę mieć nachmielony jednak ;) W sumie chyba zdecyduję się na WESa z tym, że może zrobię "jasne" bo nie każdy lubi pszenicę a wypadałoby mieć czym częstować gości. Tylko kwestia mocy, da się to piwo tak "wyregulować" by miało ok. 6% alkoholu? :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

musisz kupić dwie puszki po 1,7kg i dodać z 0.4 kg cukru

moje leżakowały 2-3 miesiące z brewkitów ,a mam jeszcze z pierwszej i drugiej warki po 3szt ciekaw jak po 2 latach smakuje

Share this post


Link to post
Share on other sites

A nie lepiej dać mniej wody? Czy wtedy z kolei będzie za goryczkowate od chmielu? Bo z drugiej strony piszą, że cukier przy fermentacji=nuty bimbrowe...

 

Btw. Te dwie puszki to obie chmielone czy tylko jedna a druga niechmielona? :D Bo WES podaje, że ich nachmielony ekstrakt dawać na 12 l wody. Coopersa pamiętam pucha chmielona wychodziła na 21-23 l wody ale może WES jest po prostu słabiej "uchmielony" bo przewidziany na mniejszą ilość wody? ;)

Edited by Kafar

Share this post


Link to post
Share on other sites

Weź obie puszki chmielone. Wg. mnie jak dasz tylko jedną, to piwo będzie zbyt mało nachmielone. Mimo wszystko doradzam inne podejście. Kup ekstrakt niechmielony WES. Jest dość niedrogi, 12,5 kg w hurtowni to koszt ok. 120 zł, a masz z tego 3 warki 25 litrów 12 BLG z hakiem. Do tego dokup chmiele Marynka i Lubelski. Także są dość niedrogie. Drożdże wybierz S-04 lub S-33, te drugie w 15 stopniach mogą dać coś bliskiego do lagera. Z tych składników powinieneś uzyskać bardzo dobre piwa na początek. Ja jedno z takich dodatkowo nachmieliłem na zimno Lublinem, było naprawdę dobre.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest dość niedrogi, 12,5 kg w hurtowni to koszt ok. 120 zł

 

Mógłbyś podać namiar na tę hurtownie? W sklepie internetowym WES'a jest po 177zł

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jasne. Ekstrakt kupisz w tej hurtowni: http://tech-mat.pl . Mają swój oddział w Pruszczu Gdańskim, także masz rzut beretem. Wcześniej kontaktowałem się z babką mailowo, żeby mi kanisterek ściągnęli z centrali w Bydgoszczy. Za 12,5 kg zapłaciłem równo 129 zł.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiadomo że jak samemu się nachmieli to zupełnie co innego ,ale zależy kto co lubi,przerzucając się z koncerniaków na coś co ma 40 Ibu może być dużym krokiem,z dwóch puszek chmielonych wychodzi wyraźnie mocniej chmielone jak koncernowe

z drożdży bym polecił US-05

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do chmielenia to na pewno się na to zdecyduję ale na 2-3 warkę ;)

 

Czyli ekstrakty WES są dużo słabiej chmielone od takich Coopersów? Bo pamiętam do Coopersa EU Lager dawałem coś koło 20-22 l wody, do tego cukier i mimo to było dość mocno czuć chmiel, tzn. goryczkę. I nie wiem już co robić, ekstrakt chmielony + niechmielony czy oba chmielone? Może 1,7 chmielonego + 1,2 niechmielonego?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wg. mnie 1,7 kg. chmielonego i 1,7 kg. niechmielonego dało przy 20 litrach zbyt małą goryczkę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wg. mnie 1,7 kg. chmielonego i 1,7 kg. niechmielonego dało przy 20 litrach zbyt małą goryczkę.

Ja robiłem z 1,7 kg chmielonego jasnego i 1,2 kg niechmielonego jasnego i też nie czuć goryczki, a fanem mocnej goryczki nie jestem :(

Za to kolor jest dosyć ciemny, jak na jasny ekstrakt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oki tak więc dam za namową bardziej doświadczonych 2 nachmielone (ew. jeden). Piszą, że starcza na 12 (jeden brewkit 1,7 l) litrów piwa, czyli wnioskuję, że należy dodać 10-10.3 l wody. Ile wtedy otrzymamy ok blg? Bo piwo pewnie po fermentacji będzie miało 2-3 stopnie blg czyli muszę tak "wysterować" by przed fermentacją miało 14-15 stopni? A jak pisałem chcę osiągnąć 5,2-6% mocy z racji, że będzie to piwo "grillowe" a raczej w tej porze roku "imprezowe" ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.