Jump to content
bimbelt

Piwny depozyt - Szczecin - Elysium

Recommended Posts

Belgian Golden Strong Ale / Kordas

 

Wygląd: złote, klarowne; piana bialutka, obfita, ale dziurawa, niezbyt trwała

 

Aromat: jasne owoce - winogrona, morele, brzoskwinie, banan; nuty przyprawowe przypominające nieco goździki, ale też cynamon i gałkę - typowy belgijski fenol; lekko wyczuwalny alkohol; w tle delikatna słodowość pomieszana z miodem.

 

Smak: fenole przed owocami - przyprawowe, lekko pikantne; finisz wytrawny, wryaźnie alkoholowy;

 

Goryczka: średnia, o głównie alkoholowym charakterze, więc nieco wyklejająca i niezbyt przyjemna;

 

Odczucie w ustach: bardzo wysoko wysycone, wręcz szampańskie, mocno musujące i szczypiące na języku; treściwość poniżej średniej, wyraźnie rozgrzewające;

 

Wrażenie ogólne: dobre i stylowe piwo; w aromacie jest wzorcowo, w smaku nieco gorzej, przez dość agresywny alkohol; na minus jedynie nieco nieprzyjemna, alkoholowa groczyka;

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zapomniałem już, że to BGSA wrzuciłem do skrzynki.

Miałem nadzieję, że może właśnie ten alkohol się jakoś ułoży, bo głównie to zapamiętałem w tym piwie, ale jak widać niestety nie.

 

Z zapisków widzę, że niby plan fermentacji był taki jaki zakładałem od 19 do 23C, po zakończeniu fermentacji głównej do pokoju do 25C... chociaż nie mam info w zapiskach, czy jak dolewałem syropu cukrowego to czy nie pozostawiłem już w tych 25C.

 

Parę butelek poszło do miksu z innymi piwami i "brettowego" słoiczka, zobaczymy jak te belgijskie aromaty przerobią dzikusy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, odwiedziłem dzisiaj PD zostawiłem: Whisky Extra Stouta 17 I A/NZ weizena 13 zabrałem: A weizena i smoked BIPA z Browaru Akacja.
Właśnie próbuje weizena barwa ciemna słomka, piwo z lodówki klarowne, piana dość obfita ale szybko się podziurawiła w większe i średnie pęcherzyki ale cały czas cienka warstewka przykrywa piwo, goryczka niska, krótka jak dla mnie bardzo przyjemna, zapach orzeźwiający, owocowy, cytrusowy, jasny. W smaku trochę mniej tego co w zapachu ale również orzeźwiające, pije się bardzo przyjemnie. Idealne uzupełnienie kalorii po piłce. Piwowar może napisać jakie drożdże? Zostawiłem swojego weizena na US06 i bardzo podobny smak. i ile dał cukru na refermentację?

Share this post


Link to post
Share on other sites

O to ciekawe że jeszcze mój weizen tam sie ostał :) Troche siarkowy był..... drożdze WB-06 a cukru to nie pamietam a w kajeciku nie napisalem :) Uważaj z BIPą bo może być gaszing!! Ostatnie butelki moje tak miały a ta butelka już tam sporo leży ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ortal1985, on 25 styczeń 2016 - 20:40, said:

O to ciekawe że jeszcze mój weizen tam sie ostał :) Troche siarkowy był..... drożdze WB-06 a cukru to nie pamietam a w kajeciku nie napisalem :) Uważaj z BIPą bo może być gaszing!! Ostatnie butelki moje tak miały a ta butelka już tam sporo leży ;)

siarki nie czułem, dzięki za ostrzeżenie ad BIPA dam znać czy wybuchła.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzisiaj po piłce na uzupełnienie Smoked BIPA. Od razu powiem, koledze Ortalowi że jest zajebiste. Faktycznie trochę przegazowane ale nie wyskoczyło z butelki. (dopiero z pokala chciało, trochę poleżało i było OK). W smaku złożone, wielowarstwowe, fajna delikatna kwaskowość chyba od słodu zakwaszającego ( z tego co na etykiecie), czekolada, kawa, karmel może trochę mało IPA ale mi takie bardzo pasuje. Wędzonka mignęła mi tylko na początku i szybko o niej zapomniałem, mogłaby być wyraźniejsza jak na smoked BIPA. Piana bardzo fajna utrzymuje się i oblepia szkło nawet dość jasna. Kolor ciemny brunatny z przebłyskami, klarowne. Zapach trochę jaśniejszy niż smak, mało chmielu ale czuć przełamanie ciemnych akcentów, jest w nim coś co mi bardzo pasuje ale nie wiem jak to określić chyba pochodzi od słodów może od pszenicznego, powiedziałbym że jest aksamitny. Troszkę czuć alkohol (w smaku nie). Ogólnie pyszne piwko. BLACK IPA raczej z tych ciemniejszych. A co do goryczki na etykiecie jest 70 IBU, dałbym max 40 co uważam za zaletę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ciekawe, że ci nie wypłynął ale to dobrze. A chmielu było tam dość sporo nasypane ale w sumie piwo już jakos 2 miesiace ma to troche aromaty pouciekały a co do wędzonki to masz racje mimo 25% zasypu to mogłoby być lepiej :) dzięki za recenzje :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wygląda na to, że Piwny Depozyt umarł śmiercią naturalną. W związku z tym proponuję każdemu wycofać swoje piwa w ciągu najbliższego tygodnia i zamykamy sprawę. Szkoda zajmować miejsce w Elysium.


Jeśli macie pomysły na inną formę wymiany piwa, tudzież zajęcia integrujące środowisko, to piszcie tutaj.


Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwowarów pomału przybywa. Sam bym chętnie się wymienił, ale dopiero zacząłem warzyć i jeszcze nie mam z czym startować :)

Ale za jakieś 6 tygodni bym był już gotów :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Raczej w takiej sytuacji trzeba by cały depozyt odświeżyć bo większość piw które tam leżą są mocno chmielone to tak średnio pić ipe po 6 miesiącach leżakowania ;) a niewie czy ktoś oprócz was będzie chętny na wymianki raczej ludzie wymieniają się prywatnie lub spotykają i degustuja ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Raczej w takiej sytuacji trzeba by cały depozyt odświeżyć bo większość piw które tam leżą są mocno chmielone to tak średnio pić ipe po 6 miesiącach leżakowania ;) a niewie czy ktoś oprócz was będzie chętny na wymianki raczej ludzie wymieniają się prywatnie lub spotykają i degustuja ;)

nieraz takie dłuższe leżakowanie może dobrze wpłynać na odczucia goryczki :D fajnie się ułoży, będzie mniej ostra, mniej zalegająca ;) walory zapachowe nie do końca muszą się pogorszyć... Mam doświadczenie z moja Rye IPA, po pół rocznym leżakowaniu piwo zaczeło być przyjemnie pijalnie z niezłą goryczka i do tego ładnie pachniało :)

 

Problemem może być to że mogą trafić się piwa przegazowane, po tak długim czasie "leżakowania" w depozycie.

Edited by leon

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak chcesz się wymienić piwami to lepiej wpadnij w niedzielę do The Office na warsztaty.

Depozyt umarł śmiercią naturalną.

A jakbyś chciał być na bieżąco z tym co się u nas dzieje, to zapraszamy do grupy na fb: piwowarzy zachodniopomorscy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...