Jump to content
amap

schab dojrzewający

Recommended Posts

zdala od zgiełku blogowego po raz drugi robię dojrzewającą wędlinę (to dlatego, że nie mam możliwości zainstalowania wędzarni) - pierwszy raz okazał się strzałem w dziesiątkę, o czym niektórzy mogą zaświadczyć.

skoro sie udało to przepis wart jest polecenia :)

do zrobienia potrzebujemy:

- 1 kg schabu (najlepiej wąski i długi i z odrobiną tłuszczyku)

- cukier

- sól

- zioła (wykorzystałem oregano, tymianek, bazylię, jałowiec, ziele angielskie ale wszystkie chwyty dozwolone - im bardziej aromatyczne zioła tym lepiej)

- czosnek

- siatkę wędliniarską ale może też być pończocha bądź pochodne

- przewiewne i suche miejsce zdala od domowników

 

przygotowanie:

- schab płuczemy, myjemy i wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym a następnie nacieramy cukrem - wkładamy do naczynia, przykrywamy i zostawiamy na 24h w lodówce (od czasu do czasu wylewamy płyn gromadzący się w naczyniu)

- po 24h mięso wyjmujemy, płuczemy, wycieramy do sucha i nacieramy solą - wkładamy do naczynia, przykrywamy i zostawiamy na 24h w lodówce (od czasu do czasu wylewamy płyn gromadzący się w naczyniu)

- po 24h mieso wyjmujemy, płuczemy, wycieramy do sucha i nacieramy mieszanką ziół z czosnkiem - wkładamy do naczynia, przykrywamy i zpstawiamy na 24h w lodówce

- po 24h mięso wyjmujemy i umieszczamy w siatce bądź innym przewiewnym rękawie w miejscu przewiewnym i odosobnionym

- po 4-5 dniach wyjmujemy z rękawa i umieszczamy w lodówce, gdzie spokojnie wędlinka może dojrzewać

 

uwaga! - jeśli podczas suszenia w rękawie pojawi się pleśń, miejsce takie skrobiemy i smarujemy solą ale jeśli to biała pleśń można zostawić, będzie ładniej wyglądać :D

 

smacznego, na pewno jest to coś innego do czego jesteśmy przyzwyczajeni :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja dla odmiany wędze i szukałem odmiany. Dzięki na pewno spróbuje.

Edited by waz

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomo33

Ciekawy przepis,trzeba wypróbować.Ja osobiście robię rożnego rodzaju wędzonki,wędlinki z szynko-wara.

Share this post


Link to post
Share on other sites

to dlatego, że nie mam możliwości zainstalowania wędzarni

zainwestuj może w dymogenerator ... wtedy można wędzić na zimno nawet w kartonie po .... czymkolwiek :)

jak nie masz wędzarni można również pobawić siew wyroby z szynkowara.

 

przygotowanie:

tydzień to trochę krótko zwłaszcza z peklowaniem, większość przepisów, które znam mówi przynajmniej o trzech tygodniach (cały proces)

tutaj masz to fajnie opisane http://www.grzegorzswiadek.pl/wedzenie-SZYNKA-wedliny-dojrzewajace

ew. http://wyrobydomowe.blox.pl/tagi_b/2352/poledwica.html

ew. http://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=251605&highlight=#251605

ew. http://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=718

 

pozdro

Share this post


Link to post
Share on other sites

wyciąga ciecz

Niestety kolego nie do końca po to jest cukier , w polączeniu z solą i peklosolą znacznie skuteczniej przeciwdziała rozwoju drobnoustrojuw , przy okazji .... zmienia smak , a wyciąganie wilgoci sprawa trzecia . Dojrzewac takie mięsko najlepiej jednak będzię nie w lodówce , tam szybko wyschnie ale ... jest drobny problem, tłuszczyk musi rozpuścić się i przeniknąć w miesko które robi się woskowate i w plasterkach widać że bardziej przezroczyste , tylko takie mięsko można nazwać dojżałym . Dla tego jednak na strychu ( nie latem ) , a nawet nad okapem na kuchni , byle nie na slońcu i nie w zbyt gąrocym i wilgotnym . A reszta oki może być smaczne , pozdrawiam .

Share this post


Link to post
Share on other sites

za pierwszym razem nie wtarłem w ogóle cukru - teraz tak zrobiłem i musiałem sporo wylewać, no chyba, że to wina mięsa, na reszcie się nie znam, początkujący jestem ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

to dlatego, że nie mam możliwości zainstalowania wędzarni

zainwestuj może w dymogenerator ... wtedy można wędzić na zimno nawet w kartonie po .... czymkolwiek :)

jak nie masz wędzarni można również pobawić siew wyroby z szynkowara.

 

przygotowanie:

tydzień to trochę krótko zwłaszcza z peklowaniem, większość przepisów, które znam mówi przynajmniej o trzech tygodniach (cały proces)

tutaj masz to fajnie opisane http://www.grzegorzs...ny-dojrzewajace

ew. http://wyrobydomowe..../poledwica.html

ew. http://wedlinydomowe...ghlight=#251605

ew. http://wedlinydomowe...topic.php?t=718

 

pozdro

no z tym dojrzewaniem to jest taki myk, że produkt nadaje się do zjedzenia juz po ok. 10 dniach ale im dłużej poleży tym jest smaczniejszy

a ile miejsca zajmuje dymogenerator? bo z tym u mnie krucho....

Share this post


Link to post
Share on other sites

jak dla mnie tydzień to za krótko, mi po trzech wychodzą takie ...

 

3264b27e2ee33197med.jpg

 

ile miejsca zajmuje dymogenerator?

Nie za dużo :cool:

https://www.google.pl/#q=dymogenerator

ja mam taki http://roger.info.pl...wy_obrotowy.pdf - 300 pln ale ja nie mam możliwości technicznych samodzielnego skonstruowania takiego sprzetu, więc musiałem zabulić :/ (nierdzewka ... praktycznie niezniszczalny)

jak masz troche pojęcia o majsterkowaniu to wrzuć w googla hasło "smoke daddy"

https://www.google.pl/#q=smoke%20daddy

http://smokedaddyinc.com/

https://www.youtube....=PL&sa=N&tab=w1

 

pozdr.

Edited by bwie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mam dymogenerator www.borniak.pl skrzynię do wędzenia zrobiłem sam z drewna. Wędzi się łatwo.

Podobny schab robię, ale wg przepisu ze strony wedlinydomowe.pl przepis trochę inny, ale jest również super.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrobiłem ten schabik. Superowy. W sklepie mięsnym gdzie mi to mile panie pokroiły na takie plasterki jak się kroi szynke prosciutto. Panie powiedziały(chyba nie przez grzeczność) że zajefajna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.